Wimbledon: Murray po preobratu v polfinale, zmaga in poraz Srebotnikove

Škot Andy Murray je po petih nizih izločil Španca Fernanda Verdasca (4:6, 3:6, 6:1, 6:4, 7:5).

Objavljeno
03. julij 2013 15.57
Britain Wimbledon Tennis
J. P., M. Ž., Delo.si
J. P., M. Ž., Delo.si

London – Škotski tenisač Andy Murray, domači up za osvojitev wimbledonskega turnirja, je danes po izjemnem preobratu porazil Španca Fernanda Verdasca in se uvrstil v polfinale.

Drugopostavljeni Murray je slabo začel dvoboj in v nizih zaostajal že z 0:2, a nato s pomočjo domačih navijačev pripravil preobrat in še sedmič v svoji karieri izničil zaostanek dveh nizov. Britanci so njegovo zmago pospremili z velikim navdušenjem, saj na domačega zmagovalca Wimbledona čakajo vse od leta 1936, ko je to uspelo Fredu Perryju.

Andy Murray se bo v polfinalu pomeril s Poljakom Jerzyjem Janowiczom, preostali polfinalni par sestavljata Srb Novak Đoković in Argentinec Juan Martin del Potro.

Murray »vstal od mrtvih«

Dvoboj Fernanda Verdasca in Andyja Murrayja se ni začela po okusu domačih navijačev, saj je Španec po dveh nizih vodil s 6:4 in 6:3.

Škot je nato v tretjem nizu začel povratek in dvakrat odzvel servis nasprotniku in s prepričljivih 6:1 izid v nizih znižal na 1:2. Drugi nosilec je priborjeno še nadgradil v sledečem nizu, kjer je v sedmi igri četrtega niza prišel še do drugega breaka (4:3) in ga spremenil v zmago s 6:4

Andy Murray je povratek sklenil v odločilnem nizu, v katerem sta bila z Verdascom izenačena do deseta niza, v enajstem pa je drugi nosilec izkoristil še peto break priložnost in na koncu zmagal s 4:6, 3:6, 6:1, 6:4 in 7:5.

»Verdasco je igral odlično in zelo dobro serviral, sam pa sem naredil kar nekaj napak. Je izjemen igralec, ki je bil pred leti v življenjski formi, zdaj pa znova kaže podobne igre. Igrala sva v izjemni atmosferi in zelo sem vesel, da sem napredoval, zdaj pa potrebujem počitek,« je dejal Murray.

Đoković izločil Berdycha

Pred Murrayjem si je napredovanje zagotovil Srb Novak Đoković, ki je po treh nizih premagal Čeha Tomaša Berdycha (7:6, 6:4, 6:3). Nejgova zmaga je bila povsem zaslužena, saj v njegov prid govori tako razmerje števila asov (16:6), winnerjev (35:31), neizsiljenih napak (13:25) kot končnega števila točk (98:86).

»Zelo sem zadovoljen s svojo igro, v Wimbledonu kažem eno izmed svojih najboljših predstav na travnati podlagi v svoji karieri. Dvoboj je bil zelo izenačen in bi se lahko končal z zmago enega ali drugega. Ferrer bi lahko dobil uvodna niza, po podaljšani igri prveganiza je imel v drugem prednost s 3:0, ni mi jasno, kako mi je to uspelo obrniti v svojo korist,« je po dvoboju dejal Đoković.

Novak Đoković in Tomaš Berdych sta v prvem nizu prikazala enakovredno igro in sta dobila vse svoje servisne igre (6:6) tako da je sledila podaljšana igra. V tej je Čeh povedel s 5:4, a je nato preostale tri točke osvojil Srb (7:5).

Tomaš Berdych se je po izgubljenem nizu hitro vrnil v igro in nasprotniku že v uvodni igri odzvel servis, to pa je ponovil tudi v tretji igri (3:0). Ko je že kazalo na to, da ima Čeh vse pod nadzorom, je sledil povratek prvopostavljenega Srba, ki je dobil kar štiri zaporedne igre, vodstvo s 4:3 pa je nato pretvoril v zmago v drugem nizu s 6:4.

Tretji niz se je začel z vodstvom Đokovića z 2:1, ki je nato prišel še do tretjega breaka (3:1), Berdych pa se nato ni več vrnil v igro. Končni izid dvoboja je bil 7:6, 6:4 in 6:3 v korist Srba.

Del Potro izločil Ferrerja

Đokovićev naslednji nasprotnik bo Argentinec Juan Martin del Potro, ki je bil v drugem četrtfinalu boljši od četrtopostavljenega Španca Davida Ferrerja (6:2, 6:4, 7:6).

Argentinec je v tretji igri prvega niza prvič odzvel servis nasprotniku (2:1), drugič pa mu je to uspelo v osmi igri, ko je zaokrožil niz z zmago s 6:2. Drugi niz je bil veliko bolj izenačen, a je Španec znova potegnil krajše. Pri izidu 4:4 je izgubil servisno igro in na koncu izgubil s 4:6, pa čeprav je serviral več asov (4:1) in zabeležil več winnerjev (14:9). V zadnjem nizu sta bila Argentinec in Špancev uspešna v svojih servisnih igrah, tako da je sledila podaljšana igra, ki jo je s 7:5 dobil Juan Martin del Potro in po 136 minutah napredoval v polfinale.

Janowiczu poljski obračun

V Wimbledonu sta danes igrala tudi Poljaka Jerzy Janowicz in Lukasz Kubot. Uspešnejši je bil 24. nosilec Janowicz, ki je napredoval po treh nizih (7:5, 6:4, 6:4).

22-letni poljski tenisač je na dvoboju serviral kar 30 asov (Kubot 9), vknjižil 58 winnerjev (58:32) in izkoristil 3 izmed 10 break priložnosti (Kubot 0/6).

»Sem najsrečnejši človek na svetu, saj sem se uvrstil v polfinale turnirja za veliki slam, kar je moj najboljši dosežek v karieri,« je po zmagi dejal Janowicz.

Srebotnika neuspešna pri ženskih dvojicah, napredovala v mešanih

Za polfinalno vstopnico pa se je v konkurenci ženskih dvojic neuspešno borila Katarina Srebotnik v navezi z Rusinjo Nadjo Petrovo, na drugi strani mreže sta jima stali sedmi nosilki, Nemka Anna Lena Grönefeld in Čehinja Kveta Peschke, s katero je Velenjčanka v preteklosti že dosegala lepe rezultate v dvojicah. Slovensko-ruska naveza je prvi niz izgubila v tie-breaku, v katerem sta ji tekmici oddali zgolj dve igri. Drugi niz sta bolje začeli Katarina in Nadja, nato pa nasprotni dvojici dvakrat zapored oddali servis, naposled pa tudi izgubili s 3:6.

Srebotnikova je današnji tekmovalni dan sklenila z zmago, saj se je v konkurenci mešanih dvojic uvrstila v četrtfinale. Slovenska tenisačica je skupaj s Srbom Nenadom Zimonjićem v 3. kolu izločila Američana Scotta Lipskyja in Avstralko Casey Dellacqua (6:2, 6:7, 6:2)

V četrtfinalu se bosta Srebotnikova in Zimonjić pomerila z 11. nosilcema, Poljakom Marcinom Matkowskim in Čehinjo Kveto Peschke.

Wimbledon, četrtfinale ATP (26,35 milijona evrov)

Juan Martin del Potro (Arg/8) - David Ferrer (Špa/4) 6:2, 6:4, 7:6 (5);

Novak Đoković (Srb/1) - Tomaš Berdych (Češ/7) 7:6 (5), 6:4;

Andy Murray (VB/2) - Fernando Verdasco (Špa) 4:6, 3:6, 6:1, 6:4, 7:5;

Jerzy Janowicz (Pol/24) - Lukasz Kubot (Pol) 7:5, 6:4, 6:4.

 

Ženske dvojice, četrtfinale

Katarina Srebotnik, Nadja Petrova (Slo, Rus, 3) : Anna Lena Grönefeld, Kveta Peschke (Nem, Češ, 7) 6:7 (2), 3:6.

 

Mešane dvojice, tretje kolo

Katarina Srebotnik/Nenad Zimonjić (Slo/Srb/3) - Scott Lipsky/Casey Dellacqua (ZDA/Aus/13) 6:2, 6:7 (3), 6:2.