Wimbledon: odličen krst Role na »sveti travi«, v 2. kolu tudi Hercogova

Edini neuspešen slovenski teniški igralec v uvodnem wimbledonskem dvoboju je bil Aljaž Bedene.

Objavljeno
23. junij 2014 13.03
Posodobljeno
23. junij 2014 13.03
sipic/Blaž Rola
Š. Ro., J. P., Delo.si
Š. Ro., J. P., Delo.si

London - Uvodni dan turnirja za veliki slam v Wimbledonu je prinesel dvoboje vseh treh slovenskih predstavnikov med posamezniki, hitro pa sta se iz njih izcimili dve uvrstitvi v 2. kolo.

Blaž Rola, ki si je prvič v karieri prislužil neposredni nastop na glavnem turnirju, je v 1. kolu premagal Španca Pabla Andujarja s 6:3, 6:1 in 6:4. Mladi Ptujčan resda nima veliko izkušenj s turnirji na travi, a je vseeno izkoristil lepo priložnost za napredovanje: Andujar, 79. igralec sveta, se namreč na travi ne znajde najbolje, v šestih poskusih v Wimbledonu se še nikdar ni prebil skozi uvodno kolo.

Rola je njegovo pomanjkljivost s pridom izkoristil. V šesti igri prvega niza je nasprotniku odvzel začetni udarec in povedel s 5:2, nato pa serviral za zmago v prvem nizu in ga osvojil s 6:3. Odlično je začel tudi drugi niz in ga odprl z breakom, toda Španec mu je takoj vrnil in izenačil na 1:1. Roli je nato uspel nov odvzem servisa za vodstvo z 2:1, a je bil nato v četrti igri že pred tem, da drugič izgubi igro na svoj začetni udarec. Po zaostanku z 0:40 se je vrnil in prišel do spodbudnega vodstva s 3:1, ki so mu nato sledile še tri osvojene igre zapored in dobljeni drugi niz s 6:1.

Tretji niz je bil veliko bolj izenačen. Rola je na svoj servis sicer zanesljivo osvajal igre, Andujar je delal več napak, a jih Slovenec ni izkoristil. A ko je bilo najbolj potrebno, je le prišel do svoje priložnosti in tudi do zmage: pri 5:4 mu je uspel še šesti break in po natanko 100 minutah igre je dokončno ugnal Španca.

To je bil odličen krst Role na »sveti travi«. Ptujčan je serviral štiri ase in tudi naredil štiri dvojne napake. Na prvi servis je osvojil 80 odstotkov točk, vpisal 35 zmagovalnih udarcev in enako število neizsiljenih napak, zmagal pa s 96:67 v točkah. Rola zdaj kot nasprotnika v 2. kolu že nestrpno pričakuje branilca naslova Andyja Murraya.

»Z dobrim 'forehandom', ki je bil v odločilnih trenutkih moje glavno orožje, sem izkoristil priložnosti, ki so se mi ponudile, predvsem pri skrajšanih žogicah. Že ko sem po žrebu videl, da me v drugem dvoboju verjetno čaka Andy, mi je motivacija skokovito zrasla, kar mi je danes pomagalo. V čast mi je, da se bom lahko pomeril z njim. Nisem še odigral veliko obračunov z velikimi tekmeci, morda pred dvema tednoma z Jamesom Wardom. To je lahko tudi moja prednost, saj večina nasprotnikov ne ve, kaj lahko pričakuje od mene,« je po zmagi pojasnil Ptujčan.

Aljaž Bedene že pospravlja kovčke

Pričakovano pa je imel težje delo drugi slovenski lopar v moškem delu turnirja Aljaž Bedene, ki se odkrito spogleduje z britansko publiko, tokrat pa mu ni mogla pomagati do uspeha. Dvajseti nosilec, Južnoafričan Kevin Anderson, je bil namreč za Ljubljančana prehud zalogaj in je po hitrem postopku zmagal s 6:3, 7:5 in 6:2.

Južnoafričan je neverjetno pritisnil z začetnim udarcem in vknjižil rekordnih 23 asov, Bedene mu je odgovoril z devetimi. V uvodnem nizu je bila odločilna četrta igra, v kateri je poznejši zmagovalec izkoristil drugo priložnost za break, kar mu je zadostovalo za rutinirano osvojen niz. Drugi del je bil še najbolj izenačen. Ljubljančan je vodil vse do 5:4, pri čemer velja poudariti, da je pri vodstvu z 2:1 zapravil dve priložnosti za odvzem servisa, pri 3:2 pa celo tri. Maščevalo se mu je v enajsti igri, ko je bil njegov začetni udarec prešibak za Andersona, ki je tako pod streho spravil še drugi niz. V zadnjem delu je Bedene oddal že drugo igro na svoj servis, pri izidu 2:4 pa si je privoščil še en spodrsljaj, ko ob svojem začetnem udarcu ni vpisal niti točke, s čimer je bil njegov odpor dokončno strt.

Hercogova mimo soigralke

Med prvimi zmagovalkami na letošnjem Wimbledonu je bila na ženskem turnirju edina Slovenka med posameznicami Polona Hercog. Argentinko Paulo Ormaecho, s katero sta skupaj igrali v dvojicah na nedavnem odprtem prvenstvu Francije, je po uri in 21 minutah premagala s 6:4 in 6:4 ter se prebila v 2. kolo.

Mariborčanka je proti debitantki v Wimbledonu v prvem nizu izkoristila eno od dveh break priložnosti, z zanesljivim serviranjem pa prišla do vodstva za niz. V drugem je imela več dela, zlasti v dolgi prvi igri je komaj strla odpor Argentinke. Prišla je do uvodnega breaka in povedla z 2:0. Argentinki je nato break uspel v četrti igri, a v nadaljevanju je spet prevladala Slovenka in povedla s 4:2. Tako je zanesljivo pripeljala do konca tudi drugi niz,  ga dobila s 6:4 in se po uri in 21 minutah že prebila v 2. kolo.

Mariborčanka je v dvoboju servirala štiri ase in osvojila 76 odstotkov točk na prvi servis. Vpisala je tudi 21 winnerjev (nasprotnica le 14) in naredila 23 neizsiljenih napak, izkoristila pa tri break priložnosti od 11. Hercogova se bo v 2. kolu pomerila s Čehinjo Lucie Šafarovo.

»Po Hertogenboschu sem imela dovolj časa za trening in prilagajanje na travo, tako da je bilo tokrat že mnogo bolje. Z uspešnim servisom sem si odpirala priložnosti za napade s 'forehandom', kar je bil ključ do zmage. Na travi je treba vsako točko odigrati skrajno natančno in predvsem agresivno. Ni ravno preprosta naloga, a tokrat se mi je posrečila. Tako raven bom skušala obdržati tudi v drugem kolu,« je strnila vtise 23-letna Pesničanka.

DVOBOJI V ŽIVO

Wimbledon, 1. kolo

ATP

Andy Murray (VB/3) - David Goffin (Bel) 6:1, 6:4, 7:5

Novak Đoković (Srb/1) - Andrej Golubjev (Kaz) 6:0, 6:1, 6:4

Grigor Dimitrov (Bol/11) - Ryan Harrison (ZDA) 7:6 (1), 6:3, 6:2

Jo-Wilfried Tsonga (Fra/14) - Jürgen Melzer (Avs) 6:1, 3:6, 3:6, 6:2, 5:4 - prekinjeno

Tomaš Berdych (Češ/6) - Victor Hanescu (Rom) 6:7 (5), 6:1, 6:4, 6:3

Blaž Rola (Slo) - Pablo Andujar (Špa) 6:3, 6:1, 6:4

Kevin Anderson (JA/20) - Aljaž Bedene (Slo) 6:3, 7:5, 6:2

WTA

Li Na (Kit/2) - Paula Kania (Pol) 7:5, 6:2

Viktorija Azarenka (Blr/9) - Mirjana Lučić-Baroni (Hrv) 6:3, 7:5

Venus Williams (ZDA/30) - Maria-Teresa Torro-Flor (Špa) 6:4, 4:6, 6:2

Yanina Wickmayer (Bel) - Samantha Stosur (Avst/17) 6:3, 6:4

Polona Hercog (Slo) - Paula Ormaechea (Arg) 6:4, 6:4