Wimbledon: poškodovani Nišikori predal dvoboj, zmagi Đokovića in Srebotnikove

Peti igralec sveta Kei Nišikori je zaradi poškodbe mečne mišice predal dvoboj 2. kola proti Kolumbijcu Santiagu Geraldu.

Objavljeno
01. julij 2015 13.54
Posodobljeno
01. julij 2015 14.21
Britain Wimbledon Tennis
M. Ž., J. P., Delo.si
M. Ž., J. P., Delo.si

Wimbledon - Peti nosilec wimbledonskega teniškega turnirja, Japonec Kei Nišikori, je zaradi poškodbe mečne mišice predal današnji dvoboj drugega kola proti Kolumbijcu Santiagu Giraldu. Nišikori se je s poškodbo ubadal že pretekli teden, vendar je bil do začetka Wimbledona pripravljen za nastop. V prvem kolu turnirja je igral proti Italijanu Simoneju Bolelliju in ga po petih nizih tudi premagal, vendar je pri tem obnovil poškodbo.

»Gre za isto poškodbo kot pretekli teden. Mislil sem, da bo z mano vse v redu, vendar pa me je v petem nizu prvega dvoboja že pošteno bolelo. Tudi med današnjim ogrevanjem sem čutil bolečine, zato sem se odločil, da predam dvoboj. Sem razočaran, ker sem na travi igral dobro in s poškodbo izgubil možnost za dober rezultat. Upam, da mi bo šlo dobro na turnirjih v Združenih državah Amerike, zelo rad igram na trdi podlagi. Poškodba ni resna, tako da bi moral biti pripravljen za prihodnji turnir,« je povedal Nišikori. Kolumbijec Giraldo je tako brez boja napredoval v tretje kolo, v katerem se bo pomeril z Američanom Denisom Kudlo.

Đoković vnovič brez oddanega niza

Le dobro uro in pol pa je potreboval prvi lopar sveta Novak Đoković, da je v dvoboju drugega kola - vnovič brez oddanega niza - odpravil Finca Jarkka Nieminena. Ta je doslej zmagal zgolj v enem od sedmih medsebojnih obračunov, a je od tega (polfinale Sydneyja 2009) minilo že šest let. Tokrat je bil Srb boljši s 6:4, 6:2 in 6:3, tudi po zaslugi udarnejšega začetnega udarca, saj je primazal osem asov ob le eni dvojni napaki, medtem ko je bilo Finčevo razmerje precej slabše - 2/2.

Nole dvoboja sicer ni začel po željah, saj mu je tekmec odščipnil že prvo igro na njegov začetni udarec. Nieminen je vodil že s 3:1, nato pa je Đoković prvi brejk zmogel v šesti igri za izenačenje na 3:3, nato pa še v deseti za osvojen prvi niz. V drugem je najboljši igralec sveta in branilec lanske lovorike na wimbledonski sveti travi iz sedmih priložnosti za odvzem nasprotnikovega servisa izkoristil dve, v tretjem pa iz štirih poskusov eno. Zdaj Novaka v šestnajstini finala čaka 27. nosilec, Avstralec Bernard Tomić, ki ni v dosedanjih štirih medsebojnih obračunih Srba še nikdar spravil na kolena.

Šarapova brez težav

Niti najmanjših težav pa v drugem dvoboju turnirja ni imela četrta nosilka v ženski konkurenci in ena tistih igralk, ki so v preteklosti Wimbledon že osvojile (davnega leta 2004 kot prvega od turnirjev velike četverice), Rusinja Marija Šarapova, ki je potrebovala zgolj 64 minut, da je s 6:3 in 6:1 strla odpor nepostavljene Nizozemke Richel Hogenkamp, sicer šele 123. igralke s svetovne jakostne lestvice. Tekmici si nista pred tem še nikdar stali nasproti, je pa Šarapova dobila kar devet od svojih zadnjih desetih obračunov, nizozemska kvalifikantka pa je pred Wimbledonom pokleknila v polfinalu Montpellierja pred Španko Loureds Dominguez Lino.

Šarapova si je ob le enem asu privoščila kar osem dvojnih napak, tekmica le štiri, pa vseeno so gledalci spremljali obračun mačke z miško. Richel se je zgolj trikrat dokopala do priložnosti za brejk in izkoristila eno samo, medtem ko je bila Marija iz enajstih poskusov uspešna petkrat. Predvsem pa je bila opazna razlika v uspešnosti na svoj prvi začetni udarec: zmagovalka je izkoristila kar 87 odstotkov vseh tovrstnih točk, poraženka le 47 odstotkov. Zdaj Rusinjo v tretjem kolu čaka 29. nosilka, Romunka Irina Camelia Begu.

Serena uspešna ...

Prva nosilka in petkratna zmagovalka Wimbledona Serena Williams je po hitrem postopku, celo v manj kot uri, opravila tudi drugi letošnji nastop na Otoku, s 6:4 in 6:1 je bila namreč boljša od nepostavljene Madžarke Timee Babos, ki se je še drugič doslej prebila v drugo kolo tega tekmovanja, na vseh ostalih treh turnirjih velike četverice pa dlje kot do uvodne stopničke še ni prišla. Tokrat mladi Madžarki ni pomagala niti odlična igra ob mreži (točke 7/7), saj jo je favorizirana tekmica dotolkla predvsem z začetnim udarcem. Nanizala je namreč kar dvanajst asov ob le dveh dvojnih napakah in bila kar 82-odstotna v igri na svoj prvi servis.

To je bil dvoboj majhnega števila neizsiljenih lastnih napak, le po devet se jih je nabralo na vsaki strani. Baboseva ni izkoristila nobene od dveh priložnosti za odvzem servisa Williamsove, ki pa je bila iz šestih poskusov štirikrat uspešna. Za Američanko je bila to že deveta zmaga zapovrstjo, jubilejno deseto pa bo lovila v obračunu šestnajstine finala proti domači adutinji Heather Watson, s katero se doslej prav tako še ni nikdar pomerila.

... Ivanovićeva ne

Že drugo kolo pa je bilo usodno za sedmo nosilko Ano Ivanović, ki je očitno zadnje tedne precej bolj z mislimi pri skorajšnji poroki z nemškim nogometnim zvezdnikom Bastianom Schweinsteigerjem kot pa na teniških igriščih. Dopustila je namreč, da jo je po zgolj 70 minutah igre gladko, s 6:3 in 6:4, odpravila nepostavljena Američanka Bethanie Mattek-Sands, ki je resda zmogla en sam as, a si ni privoščila niti ene dvojne napake. Je pa zmagovalka nanizala neverjetnih 29 (!) točk na mreži, poraženka le pet, kar je bil eden od jezičkov na tehtnici v korist Mattek-Sandsove.

Srbska lepotička si je priigrala kar osem priložnosti za odvzem tekmičinega začetnega udarca, a kaj, ko je unovčila eno samo, medtem ko je bila Američanka v tem pogledu tričetrtinsko uspešna (3/4). V tretjem medsebojnem obračunu je tako še drugič zmagala, po mastersu v Madridu pred štirimi leti, medtem ko ji je Ivanovićeva v enaki meri vrnila na istem turnirju dve leti pozneje. Zdaj Bethanie v tretjem kolu čaka 30. nosilka, Švicarka Belinda Benčič.

Srebotnikova napredovala, Klepačeva izgubila

Slovenska predstavnica Katarina Srebotnik se je v Wimbledonu uvrstila v drugo kolo ženskih dvojic. Velenjčanka nastopa v kombinaciji s Caroline Garcia, slovensko-francoska naveza pa je po treh nizih izločila češko-kitajski par Tereza Smitkova/Yi-Fan Xu (6:1, 4:6, 6:2). Druga slovenska igralka Andreja Klepač je bila neuspešna v prvem kolu ženskih dvojic. Primorka je igrala v paru s Poljakinjo Klaudio Jans-Ignacik, s katero sta izgubili proti japonsko-italijanski navezi Kimiko Date-Krumm/Francesca Schiavone (4:6, 2:6).

Rekordno vroč wimbledonski dan

Današnji dan se bo vsaj za nekaj časa vpisal v zgodovino wimbledonskega turnirja. Prireditelji so namreč sporočili, da so danes ob 15. uri izmerili rekordno visoko temperaturo na igriščih - kar 35,7 stopinj Celzija. Prejšnja najvišja temperatura je bila iz leta 1976 - 34,6 stopinj Celzija.

Rezultati Wimbledona (37,17 milijona evrov)

ATP, drugo kolo

Richard Gasquet (Fra, 21) : Kenny De Schepper (Fra) 6:0, 6:3, 6:3

David Goffin (Bel, 16) : Liam Broady (VB) 7:6 (3), 6:1, 6:1

Bernard Tomić (Avst, 27) : Pierre-Hugues Herbert (Fra) 7:6 (3), 6:4, 7:6 (5)

Grigor Dimitrov (Bol, 11) : Steve Johnson (ZDA) 7:6 (8), 6:2, 7:6 (2)

Novak Đoković (Srb, 1) : Jarkko Nieminen (Fin) 6:4, 6:2, 6:3

Miloš Raonić (Kan, 7) : Tommy Haas (Nem) 6:0, 6:2, 6:7 (5), 7:6 (4)

Marcos Baghdatis (Cip) : John Millman (Avst) 6:7 (5), 2:6, 6:3, 6:2, 6:4

John Isner (ZDA, 17) : Matthew Ebden (Avst) 6:2, 7:6 (8), 6:4

Nick Kyrgios (Avst, 26) : Juan Monaco (Arg) 7:6 (5), 6:3, 6:4

Fernando Verdasco (Špa) : Dominic Thiem (Avs, 32) 5:7, 6:4, 5:7, 6:3, 6:4

Denis Kudla (ZDA) : Alexander Zverev (Nem) 6:3, 3:6, 7:6 (2), 6:4

Santiago Giraldo (Kol) : Kei Nišikori (Jap, 5) b. b.

Kevin Anderson (JA, 14) : Marsel Ilhan (Tur) 6:7 (5), 7:6 (6), 6:4, 6:4

Leonardo Mayer (Arg, 24) : Marcel Granollers (Špa) 6:3, 7:6 (4), 6:3

Marin Čilić (Hrv, 9) : Ricardas Berankis (Lit) 6:3, 4:6, 7:6 (6), 4:6, 7:5

Stan Wawrinka (Švi, 4) : Victor Estrella (Dom) 6:3, 6:4, 7:5

 

WTA, drugo kolo

Samantha Stosur (Avst, 22) : Urszula Radwanska (Pol) 6:3, 6:4

Coco Vandeweghe (ZDA) : Karolina Pliškova (Češ, 11) 7:6 (5), 6:4

Zarina Dijas (Kaz) : Aljaksandra Sasnovič (Blr) 7:5, 6:1

Irina Camelia Begu (Rom, 29) : Lesja Curenko (Ukr) 7:5, 6:7 (4), 7:5

Madison Keys (ZDA, 21) : Stefanie Vögele (Švi) 6:7 (6), 6:3, 6:4

Jelizaveta Kuličkova (Rus) : Yanina Wickmayer (Bel) 3:6, 7:6 (6), 10:8

Marija Šarapova (Rus, 4) : Richel Hogenkamp (Niz) 6:3, 6:1

Heather Watson (VB) : Daniela Hantuchova (Slk) 6:4, 6:2

Belinda Benčič (Švi, 30) : Anna-Lena Friedsam (Nem) 7:5, 4:6, 6:0

Andrea Petković (Nem, 14) : Mariana Duque-Marino (Kol) 6:3, 6:1

Kristina Mladenović (Fra) : Jelena Ostapenko (Lat) 6:4, 7:5

Bethanie Mattek-Sands (ZDA) : Ana Ivanović (Srb, 7) 6:3, 6:4

Aleksandra Krunić (Srb) : Sara Errani (Ita, 19) 6:3, 6:7 (2), 6:2*

Lucie Šafarova (Češ, 6) : Su-Wei Hsieh (Tajv) 6:2, 6:3

Viktorija Azarenka (Blr, 23) : Kirsten Flipkens (Bel) 6:3, 6:3

Serena Williams (ZDA, 1) : Timea Babos (Mad) 6:4, 6:1

Venus Williams (ZDA, 16) : Julija Putinceva (Kaz) 7:6 (3), 6:4

Sloane Stephens (ZDA) : Lauren Davis (ZDA) 6:4, 6:4

 

Ženske dvojice, prvo kolo

Katarina Srebotnik, Caroline Garcia (Slo, Fra, 10) : Tereza Smitkova, Yi-Fan Xu (Češ, Kit) 6:1, 4:6, 6:2

Kimiko Date-Krumm, Francesca Schiavone (Jap, Ita) : Andreja Klepač, Klaudia Jans-Ignacik (Slo, Pol) 6:4, 6:2