Wimbledon: v dvoboju mačke z mišjo Rola Murrayu odščipnil le dve igri

Slovenske nastope v posamični konkurenci Wimbledona zapečatila Polona Hercog, ki pa je odlično grizla proti Lucie Šafarovi.

Objavljeno
25. junij 2014 12.36
Posodobljeno
25. junij 2014 14.00
TENNIS-GBR-WIMBLEDON
M. Ž., J. P., Delo.si
M. Ž., J. P., Delo.si

London - Najvišje postavljeni slovenski teniški igralec Blaž Rola je v drugem kolu Wimbledona, drugega letošnjega turnirja za veliki slam, dobil hudo lekcijo branilca naslova lanske lovorike na sveti travi, Škota Andyja Murraya. Favorizirani tretjepostavljeni igralec je namreč obračun končal po zgolj uri in 26 minutah igre, Ptujčanu v treh nizih oddal zgolj dve igri in se naposled veselil gladke zmage s 6:1, 6:1 in 6:0. Otočan je letos odigral že 40 dvobojev, kar 29 med njimi jih je odločil v svojo korist. Slovenija je tako ostala brez svojega predstavnika v posamični konkurenci med moškimi, saj je že na prvi stopnički - v dvoboju z 20. nosilcem, Južnoafričanom Kevinom Andersenom - pokleknil tudi Aljaž Bedene.

Ob pogledu na statistiko dvoboja bi bilo vsako modrovanje odveč. Škot, ki se je veselil že petnajste zaporedne zmage na tem prizorišču, je namreč zmogel sedem asov ob dveh dvojnih napakah, 27 winnerjev, izkoristil kar osem od ponujenih trinajstih priložnosti za odvzem začetnega udarca, bil kar 79-odstotno uspešen na svoj prvi servis in 60-odstotno na drugega, privoščil pa si je zgolj 13 neizsiljenih lastnih napak. Naš predstavnik, za katerega je bil to največji izziv v dosedanji karieri, ni primazal niti enega asa ob štirih dvojnih napakah, bil je manj kot polovično uspešen tako na svoj prvi kot drugi servis, niti ene od treh priložnosti za brejk ni pretvoril v dobljeno igro, nanizal pa je kar 27 lastnih napak. Zanimivo: v prav nobenem od dosedanjih dvobojev v letošnjem Wimbledonu se še ni zgodilo, da bi poraženec v treh nizih osvojil kvečjemu dve igri!

Prvi niz

Blaž Rola dvoboja ni začel dobro, saj je že v uvodni igri izgubil svoj servis. Slovenec je sicer dobil prvo točko, a nato naredil dvojno napako in do konca ni osvojil več igre, Murray pa je pri vodstvu s 40:15 izkoristil prvo brejk priložnost.

Rola se je v drugi igri bolje kosal s favoriziranim nasprotnikom, s katerim je bil trikrat povravnan (15:15, 30:30, 40:40), vendar je igra znova pripadla Škotu (2:0). V naslednji je bila predstava slovenskega loparja nekoliko boljša in je po vodstvu s 40:30 osvojil svojo prvo igro (1:2).

Andy Murray je imel v četrti igri prvo večjo težavo, saj si je Rola priboril prvo brejk priložnost, na katero pa je branilec naslova odgovoril z asom in igro varno pripeljal h koncu za vodstvo s 3:1.

Škotski favorit je v peti igri storil nov korak proti osvojitvi prvega niza. Po vodstvu s 30:0 je Roli prepustil le še igro in z drugim brejkom ušel s 4:1. Preostali igri sta bila povsem na strani Murraya. Ta je v šesti igri brez izgubljene točke povečal svojo prednost (5:1), v naslednji pa je sprva zapravil dve priložnosti za zmago v nizu, nato pa je Rola pri tretji poslal žogico v mrežo in izgubil niz z 1:6.

Drugi niz

Blaž Rola si je že v uvodni igri drugega niza priboril novo brejk priložnost, potem ko je Murray storil dvojno napako pri izidu 30:30, kar pa je Škot nemudoma popravil z asom in igro tudi dobil.

V drugi igri je Rola še četrtič izgubil svoj servis. Njegov nasprotnik je povedel s 30:0 in ob vodstvu s 40:15 izkoristil že prvo priložnost (2:0). V naslednji igri je slovenski predstavnik dobil le točko in zaostajal z 0:3.

Andy Murray je v četrti igri še poglobil težave slovenskega predstavnik. Najprej je zapravil prvo brejk žogico, vendar pa je nato napako storil tudi Rola, ki je pri vodstvu s 40:30 žogico poslal v mrežo, v nadaljevanju pa je Murray izkoristil drugo priložnost za odvzem servisa in povišal na 4:0.

Peta igra ni prinesla spremembe, Murray je po vodstvu s 40:15 sicer izgubil dve zaporedni točki, a je nato dobil preostali dve in bil le še korak oddaljen od zmage v nizu (5:0).

Ptujčan je v šestem poskusu vendarle dočakal svoj trenutek in se je po vodstvu s 40:15 veselil svoje prve igre v nizu, ki jo je proslavil z nasmeškom in dvignjeno roko. Veselje Role ni trajalo dolgo, saj je Murray v naslednji igri brez izgubljene točke sklenil niz (6:1).

Tretji niz

Kdor je pričakoval, da je Ptujčan nekaj energije prihranil za tretji niz, je kaj kmalu ostal s cmokom v grlu. Tretji nosilec ga je namreč začel atomsko, saj je želel dvoboj - podobno kot že v uvodnem kolu - čim prej spraviti pod streho brez oddanega niza. Tako je na Blažev začetni udarec osvojil tri zaporedne točke in izkoristil tretjo priložnost za odvzem servisa, s tem pa nakazal, da bi utegnil še v tretje po bližnjici priti do zmage v nizu.

Vendar pa tudi slovenski predstavnik še ni rekel zadnje, v drugo se je namreč s favoriziranim nasprotnikom enakovredno boril do 30:30, nato pa si je privoščil napako pri forehandu in tekmecu dovolil vodstvo z 2:0. Ko je naš najvišje rangirani lopar izgubil še drugo igro na svoj servis, je bilo že jasno, da bo v nadaljnje tekmovanje napredoval branilec lanske lovorike, ki pa je imel nato precej težav pri potrjevanju brejka v četrti igri na svoj začetni udarec.

Izkušeni Otočan se je namreč znašel v zagati in tekmecu ponudil priložnost za odvzem servisa, a se je v finišu s tremi zaporednimi točkami vendarle izvlekel in osvojil še četrto igro zapored v tretjem nizu, ki je dotlej trajal zgolj 19 minut. Rola še vedno ni zadosti pritiskal s servisom, saj je še naprej neuspešno lovil prvi as, medtem ko jih je nasprotnik vknjižil že šest.

Še več, da se je Blaž vdal v usodo, je bilo očitno ob koncu pete igre, ki jo je z dvema zaporednima dvojnima napakama (!) podaril Murrayu. Ta je darilo odprtih rok sprejel in ga le še oplemenitil v zadnji igri na svoj začetni udarec, ki jo je začel z asom, končal pa z dvema uspešnima backhandoma. Ekspresnega dvoboja mačke z mišjo je bilo konec po manj kot uri in pol.

 

Odličen odpor Polone Hercog

Letošnje posamične slovenske nastope na wimbledonski sveti travi je zapečatila naša najvišje rangirana teniška igralka Polona Hercog, ki pa je nudila odličen odpor višje postavljeni tekmici, 23. nosilki turnirja Lucie Šafarovi. Po hudem boju je Čehinja zmagala s 7:6 (7) in 7:5, dvoboja je bilo konec šele po uri in 52 minutah igre, samo prvi niz je trajal debelo uro.

Pesničanka je priložnost zapravila v tie-breaku prvega niza, ko je po dveh točkah na svoj servis vodila s 6:5 in imela zaključno žogico za izenačenje na 1:1, vendar pa je bila v finišu tekmica premočna. Ključna je bila petnajsta točka, saj jo je Polona Čehinji oddala na svoj začetni udarec. Pred tem sta v prvem nizu tekmici zmogli vsaka po en brejk, Hercogova že v tretji igri, pomagal ji je do poznejšega udobnega vodstva s 3:1, ki pa ga je hitro zapravila, saj je tudi sama Šafarovi dovolila brejk za izenačenje na 3:3.

Drugi niz se za slovensko predstavnico ni dobro začel, saj je bila že prvič neuspešna na svoj servis. Ko je že dišalo po tem, da se bo Lucie, ki je vodila s 5:3, brez težav dokopala do zmage, je oddala igro na lasten začetni udarec. Hercogova je izenačila na 5:5 in vodila s 30:15 v enajsti igri, nato pa favorizirani nasprotnici dovolila tri točke zapored in odvzem servisa. To je bilo za Šafarovo vrh glave dovolj, da se je veselila pričakovane zmage in domov poslala edino Slovenko v glavnem žrebu letošnjega Wimbledona.

Statistični podatki niso bili vsi na strani Čehinje, saj je Štajerka zmogla več asov (razmerje 5:3) in precej manj neizsiljenih lastnih napak (13:26), v prvem nizu zgolj pet, po drugi strani pa je zmagovalka osvojila neverjetno veliko število točk, kar 81 odstotkov, na svoj prvi začetni udarec.

»Včasih je potrebno imeti na poti do želenega rezultata tudi kanček sreče. Jaz je tokrat nisem imela, pa naj to ne zveni kot izgovor. Imela sem priložnosti, ki jih nisem izkoristila. Vseeno pa čutim, da se igra počasi sestavlja, kar pomeni, da sem z novim pristopom na treningih na pravi poti. Čez noč se določenih prvin igre pač ne da spremeniti. Cilji so seveda precej višji in s trdim delom tudi dosegljivi,« je po porazu poudarila Polona Hercog.

 

Hitro slovo Srebotnikove

Že pred Roloin Hercogovo je na igrišče stopila Katarina Srebotnik, ki je v paru s Čehinjo Kveto Peschke izgubila dvoboj prvega kola ženskih dvojic. Za tretji nosilki sta bili usodni Nemka Andrea Petković in Slovakinja Magdalena Rybarikova (7:5, 6:3).

 

Wimbledon (31,35 milijona evrov)

ATP, drugo kolo

Blaž Rola (Slo) : Andy Murray (VB, 3) 1:6, 1:6, 0:6

Novak Đoković (Srb, 1) : Radek Štepanek (Češ) 6:4, 6:3, 6:7 (5), 7:6 (5)

Andrej Kuznjecov (Rus) : David Ferrer (Špa, 7) 6:7 (5), 6:0, 3:6, 6:3, 6:2;

Kevin Anderson (JA, 20) : Edouard Roger-Vasselin (Fra) 7:6 (0), 1:6, 6:3, 6:4

Sergij Stahovski (Ukr) : Ernests Gulbis (Lat, 12) 6:4, 6:3, 7:6 (5)

Fabio Fognini (Ita, 16) : Tim Pütz (Nem) 2:6, 6:4, 7:6 (6), 6:3

Aleksander Dolgopolov (Ukr, 21) : Benjamin Becker (Nem) 6:7 (4), 7:6 (0), 6:3, 6:4

Grigor Dimitrov (Bol, 11) : Luke Saville (Avst) 6:3, 6:2, 6:4

Jeremy Chardy (Fra) : Marinko Matošević (Avst) 6:7 (5), 7:6 (7), 7:6 (9), 4:6, 7:5

Tomaš Berdych (Češ, 6) : Bernard Tomić (Avst) 4:6, 7:6 (5), 7:6 (3), 6:1

Marin Čilić (Hrv, 26) : Andreas Haider-Maurer (Avs) 3:6, 6:1, 6:4, 6:4

Gilles Simon (Fra) : Robin Haase (Niz) 7:6 (1), 6:4, 6:4

Roberto Bautista (Špa, 27) : Jan Hernych (Češ) 7:5, 4:6, 6:2, 6:2

Leonardo Mayer (Arg) : Marcos Baghdatis (Cip) 7:6 (4), 4:6, 6:1, 6:4

Jimmy Wang (Tajv) : Mihail Južni (Rus, 17) 7:6 (1), 6:2, 6:7 (5), 6:3

 

WTA, drugo kolo

Polona Hercog (Slo) : Lucie Šafarova (Češ, 23) 6:7 (7), 5:7

Li Na (Kit, 2) : Yvonne Meusburger (Avs, 2) 6:2, 6:2

Barbora Zahlavova Strycova (Češ) : Jekaterina Vesnina (Rus, 32) 6:4, 6:2

Venus Williams (ZDA, 30) : Kurumi Nara (Jap) 7:6 (4), 6:1

Agnieszka Radwanska (Pol, 4) : Casey Dellacqua (Avst) 6:4, 6:0

Petra Kvitova (Češ, 6) : Mona Barthel (Nem) 6:2, 6:0

Jekaterina Makarova (Rus, 22) : Misaki Doi (Jao) 7:5, 6:4;

Bojana Jovanovski (Srb) : Viktorija Azarenka (Blr, 8) 6:3, 3:6, 7:5

Caroline Garcia (Fra) : Varvara Lepchenko (ZDA) 7:5, 6:3

Tereza Smitkova (Češ) : Coco Vandeweghe (ZDA) 6:3, 7:6 (4)

Ana Konjuh (Hrv) : Yanina Wickmayer (Bel) 3:6, 6:2, 6:2

 

Ženske dvojice, prvo kolo

Andrea Petković, Magdalena Rybarikova (Nem, Slk) : Katarina Srebotnik, Kveta Peschke (Slo, Češ, 3) 7:5, 6:3