Wimbledon: sladko osebno zadovoljstvo Flipkensove

Polfinalistki Wimbledona, Belgijki Kirsten Flipkens, so zaradi krvnih strdkov v nogah že napovedali konec kariere.

Objavljeno
04. julij 2013 10.45
S. V., šport
S. V., šport

London – Teniški svet bo v soboto dobil novo zmagovalko turnirja za veliki slam. To je jasno že po četrtfinalnih wimbledonskih dvobojih, v katerih sta izpadli še Na Li in Petra Kvitova, nenavadno polfinalno četverico pa sestavljajo lanska finalistka Agnieszka Radwanska, finalistka 2007 Marion Bartoli, polfinalistka 2011 Sabine Lisicki in najbolj presenetljivo Kirsten Flipkens, ki doslej prek osmine finala grand slama še ni šla.

Medtem ko je bila pozornost na Wimbledonu letos večinoma usmerjena na senzacije, se je v spodnjem delu turnirske razpredelnice pri ženskah pisala zelo zanimiva, takorekoč pravljična zgodba, njena junakinja pa je Kirsten Flipkens.

Belgijka je bila dolga leta povprečna igralka, brez rezultatskih presežkov, na športni poti so jo pogosto ovirale poškodbe. Lanske pomladi pa se je njena kariera – in življenje –, povsem obrnila na glavo, saj so ji zdravniki v obeh nogah odkrili krvne strdke.

Če bi upoštevala nasvete ljudi v belih haljah, bi bila danes zanjo žogica in lopar preteklost, a ljubezen do tenisa je bila premočna, naprej jo je gnala tudi želja, da nekaterim dokaže zmoto. Medtem ko je morala počivati dva meseca, je namreč izgubila tudi podporo domače zveze.

»Ni bilo več veliko ljudi, ki bi verjeli vame, zveza mi je obrnila hrbet. Ko je vse v najlepšem redu, so vsi tvoji prijatelji, a resnične spoznaš šele v težkih časih. Te bi lahko naštela na prste ene roke. A vedela sem, da lahko premagam vse ovire in dvomljivcem dokažem, da se motijo,« je še dodaten zagon dobila Belgijka, ki je bila pred letom dni celo tako nizko na svetovni lestvici (262. mesto), da v Wimbledonu ni mogla nastopiti niti v kvalifikacijah!

A njena odločnost je bila poplačana, prek turnirjev ITF je počasi spet začela plezati po lestvici navzgor, pa ne le to, njena kariera je dobila povsem nov zalet, saj je lani osvojila tudi prvi turnir WTA v Quebecu, letos se je na OP Avstralije prvič na turnirjih za veliki slam uvrstila v osmino finala, z OP Francije se je prvič prebila v top 20, na Wimbledon je prišla s finalom travnatega 's-Hertogenboscha.

Zdaj je naredila še velik korak naprej, z močnimi forehandi, igro pri mreži in »rezanimi« backhandi se je do četrtfinala, do katerega se ni pomerila z nobeno nosilko, prebila brez izgubljenega niza, prvega ji je vzela šele nekdanja zmagovalka Petra Kvitova.

»To je več kot uresničenje sanj. V bistvu nimam besed, s katerimi bi opisala, kaj čutim, kako sem srečna. Ne vem, kdaj bom dojela, kaj mi je uspelo. Nikoli nisem pričakovala, da se mi bo zgodilo kaj takšnega. Zame je bil izjemno velik dosežek osmina finala OP Avstralije, polfinale največjega turnirja na svetu, ne, kaj takšnega si nisem predstavljala,« je priznala najbolj presenetljiva polfinalistka, ki je sicer leta 2003 osvojila mladinski Wimbledon.

A že tedaj so se nad njo zgrnili črni oblaki. »Naslednje leto sem staknila težko poškodbo hrbta in vsi zdravniki so dejali, da je moje športne poti konec. Vendar pa nisem takšna oseba, ki bi se takoj predala in zlomila. Moja kariera je imela res številne vzpone in padce, a ljubezen do tenisa me je gnala in seveda ne obžalujem svoje odločitve, da se borim naprej,« je ponosna 27-letnica, prva Belgijka po Justine Henin 2007 v polfinalu Wimbledona.

A druga rojakinja je tista, ki se ji je posebej zahvalila, namreč Kim Clijsters, eni redkih, ki so vedno verjeli vanjo. »Še vedno si brišem solze,« je tako razumljivo čivknila Clijstersova po veliki belgijski zmagi.

Flipkensova bo danes skušala maščevati Heninovo, saj jo je leta 2007 v polfinalu ugnala Marion Bartoli, medtem ko se bosta za drugo mesto v finalu pomerili Radwanska in Lisickijeva.