Wimbledon: nedeljski spektakel bosta zrežirala Đoković in Federer

V sanjskem finalu prestižnega grand slama se bosta pomerila prvi in drugi nosilec. Andy Murray v polfinalu doživel boleč poraz.

Objavljeno
10. julij 2015 09.32
Posodobljeno
10. julij 2015 14.00
TENNIS-GBR-WIMBLEDON
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

London - Nedeljski veliki finale prestižnega Wimbledona bosta odigrala prvi in drugi nosilec - Novak Đoković in Roger Federer. V prvem polfinalu je Srb po dveh urah in 25 minutah brez večjih težav izločil francosko presenečenje v obliki Richarda Gasqueta. Nole je bil boljši v treh nizih s 7:6(2), 6:4 in 6:4. Prav toliko nizov je za zmago potreboval tudi drugi nosilec Roger Federer, ki je s 7:5, 7:5 in 6:4 izločil domačega aduta Andyja Murraya. Tretjepostavljeni Škot se je upiral dve uri in 9 minut.

Za 33-letnega Šviarja bo nedeljski finale že deseti na igriščih All England Cluba. Lovil bo rekordno osmo lovoriko, s katero bi dokončno postal najuspešnejši tenisač v zgodovini prestižnega turnirja. Sedemkrat je bil namreč najboljši tudi nekdanji ameriški as Pete Sampras.

Federer je v polfinalu prikazal pravo simultanko tenisa. Prevladoval je v doseženih asih (razmerje 20:12), winnerjih (56:35), imel je manj neizsiljenih napak (11:17) in več pretečenih metrov (2098,4:1972,2). V igrišče je zadel 76 odstotkov prvih servisov in jih od tega v točke pretvoril kar 84 odstotkov.

»Bilo je težko. Andy dobro igra celo sezono. Danes sem prikazal dobro igro, ves čas sem bil osredotočen. Gledalci so pričakovali, da bova igrala štiri ali pet nizov, a sem bil v uvodnih treh zelo osredotočen in držal svoj servis. Vesel sem, da sem igral tako, pritiskal sem in napadal, tudi serviral sem dobro. Izkoristil sem svoje priložnosti, zato sem zmagal. Ključ do zmage je bil dobljen drugi niz,« je po uspehu dejal zmagovalec rekordnih 17 turnirjev za grand slam.

Švicar, ki je bil v Londonu najboljši v letih 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2009 in 2012, se bo pomeril z dvakratnim zmagovalcem Wimbledona, ki je bil najboljši v letih 2011 in 2014. »Novak je zelo izkušen igralec. Vem, da ga lahko premagam, a Novak je zelo dober v zaključkih turnirjev,« je pred nedeljskim finalom povedal Federer.

Britanec klecnil v odločilnem trenutku v prvem ...

Kvaliteta obračuna med njim in Andyjem Murrayjem je bila v prvem nizu pričakovano sijajna. Neizsiljenih napak je bilo na obeh straneh malo, atraktivnih točk Britanca in izjemnih servisov Švicarja toliko več. Murray je sicer že v prvi igri zapravil žogico za odvzem servisa nasprotniku, a sledil je izenačen dvoboj, v katerem sta bila tenisača izjemno zanesljiva na svoj začetni udarec.

A le do ključne dvanajste igre v prvem nizu, ko je ob zaostanku s 5:6 domači ljubljenec serviral za obstanek v nizu. Nalogo je opravil slabo in se znašel v zaostanku s 15:40. Federer je prvo zaključno žogico po slabem napadu sicer zapravil, a je nato izkoristil drugo in po 40 minutah dobil prvi niz.

... drugem ...

Začetek drugega niza je bil za šokiranega Murrayja zahteven, kazalo je celo, da je Federer na poti do zgodnjega brejka. Britanec je tekmecu ponudil žogico za odvzem servis v četrti igri, a je tudi z nekaj sreče ostal v rezultatskem izenačenju.

Nadaljeval se je mrtvi tek dobivanja iger na svoj obeh, le da se je zdel Federerjev servis v drugem nizu vsaj malce manj dominanten kot v prvem.

No, v zaključku drugega niza se je znova zdelo, da bo Murray pogorel v ključnem momentu, saj je švicarskemu veteranu pri zaostanku s 4:5 ponudil kar tri vezane priložnosti za zmago v drugem setu (40:0). Vse tri je ubranil, kasneje v maratonski deseti igri še dodatni dve in si po nekaj herojskih udarcih le zagotovil izenačenje na 5:5. V eni najboljših posamičnih iger na letošnjem Wimbledonu sploh je bil izid izenačen kar sedemkrat.

Naslednja igra je bila na servis Švicarja povsem drugačna, končala se je brez izgubljene točke v prid drugega nosilca, tako da je Škota hitro čakalo nadaljevanje boja za obstanek v nizu. Ob zaostanku s 5:6 je Murray po neizsiljeni napaki ponudil novo priložnost Federerju, da zaključi niz sebi v prid. To mu je uspelo s sijajno zadnjo točko, ko je Britanca najprej sprehajal iz enega konca igrišča na drugega, nato pa s prihodom na mrežo zabil za zmago v drugem nizu. Ta je trajal skoraj celo uro.

... in tudi tretjem nizu

Tretji niz se je nadaljeval po že ustaljenem vzorcu. Federer je narekoval tempo, ki mu je Murray sledil z dobivanjem točk na svoj servis. V prvem delu, tako kot v predhodnjih dveh nizih, brejk priložnosti praktično ni bilo.

Tenisača sta niz še enkrat mirmo pripeljala do prednosti 5:4 za Švicarja, kar je pomenilo, da je Škot znova »visel«. In deseta igra spet ni razočarala. Tekmeca sta se najprej srečala pri izidu 30:30, nakar si je Fedex priigral prvo zaključno žogico za zmago na tekmi. Andy Murray je naredil napako, kar je pomenilo, da se je Đokoviću v finalu pridružil Federer.

Foto: Reuters

Đoković brez večjih težav prek Gasqueta

Đoković je francoskega tekmeca še tretjič na turnirjih za grand slam premagal brez izgubljenega niza, hkrati pa se uvrstil v svoj četrti veliki finale na sveti travi na jugu Londona (pokal za zmagovalca je dvignil v letih 2011 in 2014). O prvem potniku na nedeljski spektakel danes ni bilo veliko dvomov. Nole je vseskozi prevladoval na terenu, o čemer govori tudi statistika. Zbral je več asov kot Francoz (razmerje 11:6) in winnerjev (40:29) ter manj dvojnih napak (2:5). V kategoriji neizsiljenih napak je bil le za odtenek boljši Gasquet (18:22). Skupno število točk je s 100:84 pripadlo prvemu nosilcu Wimbledona.

»Polfinalni dvoboji so vedno zelo težki in naporni, najbolj pomembno pa je, da sem dobil prvi niz v podaljšani igri. Menim, da je to nagnilo tehtnico na mojo stran in bilo prelomno za celoten razplet dvoboja,« je uvodoma dejal Đoković in se za hip dotaknil nedeljskega finala: »Igrati v Wimbledonu je zame velika čast, hkrati pa tudi velika odgovornost. V nedeljo bom dal vse od sebe, komaj čakam na finalni dvoboj ne glede na tekmeca na nasprotni strani igrišča.«

Francoz je v prvem nizu še odgovoril na brejk

Prvi favorit turnirja na igriščih All England Cluba Novak Đoković je svoj polfinalni obračun začel silovito in ukradel že prvo servisno igro Francoza. Kakšne oprijemljive prednosti si na uvodu prvega niza vseeno ni uspel priigrati, saj se je lastnik ubijalskega enoročnega backhanda nemudoma odzval in v naslednji igri Srbu »vrnil uslugo« ter stvari postavil na izhodišče.

Tekmeca sta relativno brez težav dobivala igre na svoj servis vse do izida 6:6, kar je pomenilo, da sta prvi niz odločila v podaljšani igri. V njej je bil precej uspešnejši favorizirani Srb, ki je tekmecu dopustil le dve točki in na ta način po 55 minutah igre povedel z 1:0 v nizih.

Drugi niz hitro v prid Novaka

Đoković je drugi niz začel v podobnem tempu kot prvega - z brejkom. Tokrat mu ga je na lastno servisno igro uspelo tudi potrditi, kar je enemu ali drugemu prineslo prvo občutnejšo prednost v današnjem dvoboju. Srb je v naslednji igri zapravil novo priložnost za odvzem servisa Gasquetu, ki bi mu bržčas prinesla že neulovljivo prednost v tem delu igre.

Namesto tega si je dve priložnosti za brejk v naslednji igri pripravil Francoz, a ju ekspresno zapravil in Nole je spet lažje dihal.

Dvajsetemu igralcu na svetu sta se neizkoriščeni priložnosti maščevali, saj do konca niza več ni uspel ogroziti servisa odličnega Srba. Nole je po 44 minutah pod streho varno pospravil tudi drugi set, kar ga je močno približalo želenemu cilju.

Tudi v zadnjem nizu  brez možnosti za Gasqueta

Tretji niz se je začel drugače kot uvodna dva - z dobljeno igro Gasqueta namreč. Francoz je tako prišel do sploh prvega današnjega vodstva, četudi je uvodno igro dobil na svoj servis. Njegova prednost je bila zatorej kratkotrajna. Novak je na svoj servis najprej izenačil, nato pa dobil še igro na servis Gasqueta in spet je imel brejk prednosti. Ko ga je v naslednji igri brez izgubljene točke potrdil, je vodil s 3:1.

Srbski as je brezkompromisno začel tudi naslednjo igro in povedel s 30:0, a se je Francoz uspel zbrati in dosegel naslednje štiri točke ter s tem ohranil nekaj upanja po preobratu. Tega pa je bilo manj po vsaki dobljeni igri Đokovića.

Predzadnjo priložnost za odvzem servisa je Gasquet zapravil v osmi igri, je pa res da mu Nole kakšne posebej lepe priložnosti niti ni ponudil. Sam si jo je pripravil že v naslednji igri, ko je na servis Francoza zapravil prvo zaključno žogo za zmago. Izkoristil ni niti naslednje, pač pa je Gasquet izsilil deseto igro na servis Đokovića.

S tem je prišel tudi do zadnje priložnosti za odvzem servisa in začetek morebitnega preobrata. Srb mu tudi tokrat ni dopustil niti premisleka o presenečenju, ekspresno si je pripravil tri zaključne žoge, izkoristil pa je že prvo.

Finale tudi za Hingisovo in Mirzo

V konkurenci ženskih dvojic sta se v finale uvrstili Švicarka Martina Hingis in njena indijska partnerka Sania Mirza, ki sta v polfinalu dvojic ugnali ameriško navezo Racquel Kops-Jones/Abigail Spears s 6:1 in 6:2.V finalu ju čaka ruska kombinacija Jekaterina Makarova/Jelena Vesnina.

WIMBLEDON, POLFINALE, MOŠKI

Novak Đoković (Srb/1) - Richard Gasquet (Fra/21) 7:6(2), 6:4, 6:4

Roger Federer (Švi/2) - Andy Murray (VBr/3) 7:5, 7:5, 6:4