Wimbledon: velika vrnitev Del Potra, Đokovića rešil dež

Že odpisani argentinski teniški as Juan Martin del Potro je v 2. kolu Wimbledona izločil Stana Wawrinko.

Objavljeno
01. julij 2016 19.15
TENNIS-WIMBLEDON/
Š. Ro.
Š. Ro.

Wimbledon - Marsikdo je že pozabil na argentinskega teniškega igralca Juana Martina Del Potra, ki se je v svojem dolgem boju s poškodbami zadnja leta le redko prikazal na teniških igriščih. Nekdaj polfinalist Wimbledona, danes pa 165. igralec sveta pa je na največjem turnirju znova zablestel kot v najboljših časih. V 2. kolu je izločil četrtopostavljenega Švicarja Stana Wawrinko. Po dveh urah in 43 minutah je slavil s 3:6, 6:3, 7:6 (2) in 6:3.

Priljubljeni Delpo, zmagovalec OP ZDA iz leta 2009, se že vrsto let bori s poškodbo zapestja. V Wimbledonu je nazadnje igral leta 2013, ko je prišel do polfinala, na turnirjih za grand slam pa nazadnje poskušal pred dvema letoma v Avstraliji. Odtlej je prestal tri nove operacije, ki mu niso vzele volje, s to veliko zmago pa se je poplača ves trud in trpljenje prejšnjih let.

»Izjemno, to je senzacionalno,« je bil navdušen 27-letni Argentinec. »Užival sem v vzdušju, občutek je neverjeten, roke se mi tresejo. Spet se počutim živ. Dve leti sem doma sedel, zdaj pa se mi zdi kot da je to moja druga ali celo tretja kariera,« je bil ganjen po zmagi nad četrtim nosilcem. 

Južnoameričan je uvodni niz sicer izgubil, a nato prevzel pobudo na igrišču in povsem zasenčil favoriziranega tekmeca, ki se na travnatih igriščih ne počuti najbolje. V 3. kolu ga čaka zmagovalec francosko-ameriškega obračuna Lucas Pouille - Donald Young.

V naslednje kolo se je brez težav prebil tudi Čeh Tomaš Berdych. Deseti nosilec je zanesljivo ugnal 35-letnega nemškega teniškega veterana Benjamina Beckerja s 6:4, 6:1 in 6:2, medtem ko je Francoz Jo-Wilfried Tsonga, sicer 12. nosilec, brez posebnih težav izločil Argentinca Juana Monaca s 6:1, 6:4 in 6:3.

V tretjem kolu pa je Švicar Roger Federer s 6:4, 6:2 in 6:2 izločil domačina Daniela Evansa. Tretji nosilec na grand slamu v Wimbledonu je na najvišji ravni na travnati podlagi zabeležil 150. zmago. V naslednjem krogu ga čaka zmagovalec obračuna med Bolgarom Grigorjem Dimitrovim in Američanom Stevom Johnsonom.

Dež je krojil tudi današnji spored v Wimbledonu, se ga je pa gotovo razveselil prvi nosilec Srb Novak Đoković. Proti Američanu Samu Querreyju je namreč drvel v poraz in izgubil uvodna dva niza (6:7, 1:6), preden ju je nevihta pregnala z igrišča. Đokoviću je grozil najhujši poraz na sveti travi po letu 2008. Po 73 minutah igre se je ulilo, igrišče so prekrili, nato pa dvoboj prekinili in prestavili na soboto. Danes so sicer odigrali le 17 od predvidenih 32 dvobojev.

V ženski konkurenci je Španka Carla Suarez, sicer 12. nosilka, v dvoboju tretjega kroga izločila novozelandsko tekmico Marino Eraković s 6:2 in 6:2, medtem ko je osmopostavljena Venus Williams po slabih treh urah premagala Rusinjo Darjo Kasatkino s 7:5, 4:6 in 10:8. Njena mlajša sestra Serena se je prav tako z velikimi težavami prebila v tretji krog, potem ko je po hudem boju ukanila rojakinjo Christino McHale. Prvopostavljena Williamsova je po uvodnem izgubljenem nizu v podaljšani igro v nadaljevanju vendarle pokazala boljšo predstavo. V drugem nizu je povsem prevladovala, v odločilnem tretjem pa v deveti igri odvzela začetni udarec tekmici in na koncu slavila s 6:7 (7), 6:2 in 6:4.

 

Wimbledon, grand slam:

Moški, 2. kolo:

Juan Martin Del Potro (Arg) - Stan Wawrinka (Švi/4) 3:6, 6:3, 7:6 (2), 6:3;
Tomaš Berdych (Češ/10) - Benjamin Becker (Nem) 6:4, 6:1, 6:2;
Lucas Pouille (Fra/32) - Donald Young (ZDA) 6:4, 6:3, 6:3;
Jo-Wilfried Tsonga (Fra/12) - Juan Monaco (Arg) 6:1, 6:4, 6:3;

Ženske, 3. kol:

Carla Suarez (Špa/12) - Marina Eraković (NZl) 6:2, 6:2;

2. kolo:

Annika Beck (Nem) - Aleksandra Sasnovič (Blr) 6:2, 6:1;
Barbora Zahlavova Strycova (Češ/24) - Evgenija Rodina (Rus) 6:4, 6:0;
Anastazija Pavljučenko (Rus/21) - Julija Putinceva (Kaz) 7:5, 6:1