Wimbledon: za krono v finalu Bartolijeva in Lisickijeva

Marion Bartoli je v polfinalu Wimbledona ugnala Kirsten Flipkes, Sabine Lisicki je bila boljša od Agnieszke Radwanske.

Objavljeno
04. julij 2013 16.55
Britain Wimbledon Tennis
J. P., Š. Ro., Delo.si
J. P., Š. Ro., Delo.si

London – Znani sta obe finalistki prestižnega grand slam turnirja v Wimbledonu. Za premierno krono se bosta v finalu pomerili 15. in 23. nosilka, Francozinja Marion Bartoli in Nemka Sabine Lisicki.

V prvem ženskem polfinalu je Bartolijeva s 6:1 in 6:2 po vsega uri in dveh minutah igre premagala Belgijko Kirsten Flipkens. V prvem nizu je senzaciji turnirja oddala zgolj eno igro, v drugem nizu se je scenarij v veliki meri ponovil. Flipkensovo je očitno zdelala trema, pri izidu 0:3 v drugem nizu je potrebovala tudi zdravniško pomoč. Ta ji je očitno dobro del, saj se je v četrti igri vrnila z breakom in znižala na 3:1. Toda Bartolijeva je udarila nazaj in si zagotovila vodstvo s 5:1 in nato tudi zmago za uvrstitev v finale.

Bartolijeva je tako po šestih letih spet dosegla finale na »sveti travi«, leta 2007 je morala po dveh nizih priznati premoč Američanki Venus Williams. »Ne morem verjeti, kako dobro sem igrala danes. Kirsten je bila sicer malo poškodovana, a je za njo vseeno odličen turnir. Danes se mi je zdela žogica velika kot nogometna žoga, ves čas sem jo dobro zadevala. Vse mi je uspevalo. Da tako igraš v polfinalu Wimbledona, je res poseben občutek,« je povedala 28-letna Bartolijeva.

Lisickijeva prvič v finalu

Precej bolj napet je bil drugi polfinalni dvoboj, v katerem je Nemka Sabine Lisicki s 6:4, 2:6 in 9:7 premagala Poljakinjo Agnieszko Radwansko, najvišje postavljeno igralko med polfinalistkami. Lisickijeva, ki je ugnala prvo igralko sveta Sereno Williams, tako še naprej velja za eno glavnih kandidatk za skupno zmago.

Dvoboj je bil v uvodnih igrah zelo izenačen, Nemka si je nato v sedmi igri priigrala tri priložnosti za break, a nato le z nekaj sreče prišla do vodstva s 4:3. Po vodstvu s 5:4 je izkoristila še drugo priložnost za odvzem servisa in prepričljivo prišla do zmage v prvem nizu.

Še bolj napet je bil drugi niz, v katerem je Poljakinja v četrti igri zmedla Lisickijevo, ji odvzela začetni udarec in prišla do vodstva s 3:1. A je Nemka takoj za tem uprizorila re-break in že je kazalo, da se je vrnila v igro. Toda Radwanska je po zaslugi izjemno močnega backhanda prišla do vodstva s 4:2, v osmi igri pa tudi po zaslugi slabega servisa Lisickijeve s tretjim breakom izenačila izid v nizih na 1:1.

V tretjem nizu je Radwanska povedla z 2:0, Nemka pa se je nato že znašla v zaostanku z 1:3. A ji je nato v peti igri uspel break. Moči so bile spet poravnane in nadaljeval se je bolj za vsako točko. V deveti igri je Nemka spet odvzela servis nasprotnici, ki pa ji je v naslednji igri vrnila in izenačila na 5:5. Odločilni korak je nato Lisickijeva naredila z novim breakom v 15. igri in nato izkoristila eno od ponujenih žogic za zmago ter se prvič v karieri uvrstila v finale turnirja za grand slam.

»To je preprosto neverjetno. Zadnje igre so bile tako razburljive. Obe sva se borili za zmago in prikazali sva lep dvoboj,« je po zmagi povedala Lisickijeva, ki je bila leta 2011 že v polfinalu. Tu»di ko sem v zadnjem nizu že zaostajala 0:3, sem verjela, da lahko zmagam, ne glede na trenutni izid,« je še povedala Lisickijeva, ki lahko v soboto postane prva nemška zmagovalka turnirja za grand slam po letu 1999. Nazadnje je to uspelo Steffi Graf, ki je v finalu OP Francije premagala Švicarko Martino Hingis. Grafova je menda pred dvobojem 23-letni naslednici tudi poslala spodbudno sporočilo.

Lisickijeva se je v triurnem dvoboju izkazala z železnimi živci, naprotnici pa je podelila devet asov in kar 60 winnerjev, a tudi 46 neizsiljenih napak. Razočarana Radwanska ji je za zmago čestitala zelo hladno. »Kaj pa naj bi naredila? Plesala?« je bil njen komentar na precej nešportno obnašanje ob mreži.

Kata z Nenadom v polfinalu

Edina še preživela slovenska predstavnica Katarina Srebotnik se je v navezi s Srbom Nenadom Zimonjićem borila za preboj med štiri najbolje v mešanih dvojicah. Na nasprotni strani mreže sta bila enajsta nosilca, Poljak Marcin Matkowski in Čehinja Kveta Peschke, ki je bila za Velenjčanko usodna že včeraj v ženskih dvojicah. Dvoboj je bil neverjetno negotov, prva niza sta se končala šele po tie-breakih, uvodni šele pri izidu 12:10 za Slovenko in Srba, drugi pri 10:8 v korist tekmecev. V tretjem še nekaj časa bolje kazalo Poljaku in Čehinji (3:2), a sta Kata in Nenad zmogla preobrat in preboj v polfinale.

ŽENSKE, POLFINALE

Marion Bartoli (Fra, 15) : Kirsten Flipkens (Bel, 20) 6:1, 6:2

Sabine Lisicki (Nem, 23) : Agnieszka Radwanska (Pol, 4) 6:4, 2:6, 9:7

MOŠKE DVOJICE, POLFINALE

Bob Bryan, Mike Bryan (ZDA, 1) : Rohan Bopanna, Edouard Roger-Vasselin (Ind, Fra, 14) 6:7 (4), 6:4, 6:3, 5:7, 6:3;

Ivan Dodig, Marcello Melo (Hrv, Bra, 12) : Leander Paes, Radek Štepanek (Ind, Češ, 4) 3:6, 6:4, 6:1, 3:6, 6:3.

MEŠANE DVOJICE, ČETRTFINALE

Nenad Zimonjić, Katarina Srebotnik (Srb, Slo, 3) : Marcin Matkowski, Kveta Peschke (Pol, Češ, 11) 7:6 (10), 6:7 (8), 6:4;

Daniel Nestor, Kristina Mladenović (Kan, Fra, 8) : Horia Tecau, Sania Mirza (Rom, Ind, 2) 7:6 (5), 7:6 (5);

Jean Julien Rojer, Vera Duševina (Niz, Rus) : Rohan Bopanna, Jie Zheng (Ind, Kit, 7) 6:3, 3:6, 6:3;

Bruno Soares, Lisa Raymonds (Bra, ZDA, 1) : John Peers, Ashleigh Barty (Avst) 7:6 (6), 7:6 (4).