Z vrha pravi plaz odpovedi

Kar pet od najboljših šestih teniških igralk WTA se je na uvodnih turnirjih sezone vdalo.

Objavljeno
07. januar 2016 20.14
Saša Verčič
Saša Verčič

Perth – Nova teniška sezona se je pri ženskah začela s številnimi odpovedmi med najboljšimi, kot da za igralkami ne bi bil več kot dvomesečni odmor. Pred njimi je zdaj bitka s časom in poškodbami, da bodo nared za uvodni turnir za veliki slam, OP Avstralije. To velja tudi za št. 1 Sereno Willams.

Ko je Williamsova po porazu v polfinalu OP ZDA odpovedala vse nastope do konca sezone, je omenila tudi, da je večji del leta igrala z različnimi zdravstvenimi težavami. Tudi zato, da bi odpravila vse male poškodbe (in si pozdravila srčne rane), si je vzela daljši premor, a uvod v sezono se ji ni izšel po željah. Odpovedala je že prvi dvoboj leta, namreč na ekshibicijskem Hopmanovem pokalu, sredi drugega se je nato vdala, vzrok pa je vnetje v levem kolenu. Njen nastop na OP Avstralije, na katerem bo branilka naslova, naj ne bi bil vprašljiv, da ne bo odigrala niti ene cele partije pred turnirjem za veliki slam, pa nanjo gotovo ne bo vplivalo.

»Gre le za manjšo oviro, prek katere bom poletela. Gre za vnetje, ki se zelo počasi zmanjšuje in bo zanj potrebno nekoliko več časa. A že dan, dva bosta prinesla veliko izboljšanje, malce počitka, terapije in razlika bo očitna. V pripravah na sezono sem res garala, preizkušala sem svoje meje, zato potrebujem le nekaj odmora,« je pojasnjevala prva igralka sveta, pri tem pa ni dopuščala dvoma glede uvodnega velikega slama: »Hitrost je moja vrlina, zato sem prepričana, da bom nared za Melbourne. Razmišljam zgolj pozitivno, vem, da bom OK.«

Serena pa je le ena v pravem plazu odpovedi, ki je že uvodni teden sezone zajel turnejo WTA. Kar pet igralk, ki so na svetovni lestvici med najboljšo šesterico, je novo sezono začelo na najmanj želeni način. Simona Halep in Marija Šarapova sta namreč v Brisbanu nastop odpovedali tik pred zdajci, prva zaradi poškodbe gležnja, druga rame, v Shenzhenu se je Petra Kvitova vdala sredi uvodnega dvoboja zaradi bolezni, Garbiñe Muguruza pa v Brisbanu sredi partije 2. kola zaradi poškodbe stopala. Za vse velja enako kot za Williamsovo, prepričane so, da bodo nared za prvi pomemben preizkus sezone. Udeležbo na njem pa je zaradi zdravstvenih razlogov že odpovedala Čehinja Lucie Šafarova. Deveti igralki sveta, ki je na tem turnirju lani z Američanko Bethanie Mattek-Sands zmagala v konkurenci dvojic, je načrte prekrižala bakterijska okužba, zaradi katere je bila lanskega septembra teden dni v bolnišnici, njeno okrevanje pa ne poteka po načrtih.

Manjša panika pa je v Brisbanu zavladala tudi v moškem delu turnirja, saj so se pojavila namigovanja, da bo nastop odpovedal še prvi nosilec pri moških, Roger Federer. Švicar je včeraj zaigral, gladko ugnal Tobiasa Kamkeja, ima pa resda nekaj zdravstvenih težav, saj se ubada s prehladom, ki ga je pričakoval, potem ko so zboleli vsi štirje njegovi otroci.