Z vsemi najboljšimi želja slovenski finale

Prihodnji teden v Portorožu teniški turnir iz serije challenger. Domači adut Grega Žemlja, vrača se Blaž Rola.

Objavljeno
05. avgust 2016 03.10
Grega Žemlja, Slovenia open Portorož 15.8. 2015 [tenis,portorož,slovenia open]
Saša Verčič
Saša Verčič
Piran – Prvič po letu 2013, ko je največji slovenski teniški turnir premierno gostoval na Obali, bodo na portoroškem challengerju spet nastopili vsi najboljši slovenski igralci. Tudi Blaž Rola torej, ki je zadnji dve izvedbi izpustil, četudi naši tekmovalci v tej sezoni niso kazali najboljše forme, pa se prireditelji nadejajo, da bo sobotni finale – slovenski.

Turnir, ki bo znova družil tenis in zabavo, je letos v izjemno neugodnem terminu, saj se prekriva z olimpijskimi igrami, še nekaj drugih dejavnikov je govorilo v prid prestavitvi v kak drug mesec, a pri ATP so bili neomajni in prireditelji so morali sprejeti ta datum. Če bodo OI gotovo vplivale na odmevnost dogodka, pa ne bodo na zasedbo, saj je ta na pričakovani ravni, najpomembnejše pa je, da bodo spet zaigrali najboljši slovenski igralci, ti so na takšnih turnirjih (nagradni sklad 42.500 €) edini pravi magnet za gledalce. Doslej Slovenci niso razočarali, leta 2013 je namreč zmagal Grega Žemlja, v naslednji sezoni Blaž Kavčič, Žemlji je lani le malo zmanjkalo za ponovitev uspeha, saj je izgubil finalni dvoboj proti Luci Vanniju.

Tudi letos bo Gorenjec glavni domači adut. Ne glede na to, da tudi to sezono precej niha in je bil njegov prepričljivo najuspešnejši mesec april, ko je igral v dveh finalih challengerjev. »Tu se vedno dobro počutim in pričakujem še en dober turnir na domačih tleh. Moji rezultati so bili vedno dobri, sem pa najbolje igral takrat, ko se nisem obremenjeval s tem, do kam lahko sežem. O tem ne želim govoriti oziroma se ne želim že vnaprej videti v določenem delu žreba. Prvo kolo je namreč vedno najtežje, v prvo tekmo je treba največ vložiti in tudi tokrat ne bo nič drugače, nadaljevanje je potem že lažje, ko padeš v turnirski ritem. Ta hip se na igrišču še ne počutim najbolj domače, a do prvega dvoboja je še dovolj časa, da pridem na želeno raven,« je dejal Žemlja, ki je nazadnje igral sredi julija, nato pa si je privoščil dva tedna zelo aktivnega dopusta. Tako kot si ga je lani in tedaj je delovalo.

Žemlja je ta čas s 142. mestom najvišje uvrščeni Slovenec na lestvici ATP in je eden dveh naših igralcev, ki sta neposredno v glavnem žrebu. Drugi je Rola (179.), za katerega je kar nekaj časa v zraku viselo vprašanje, ali bo nastopil ali ne, bolj se je celo zdelo, da bo spet preskočil edini domači challenger, zdaj bo vendarle zaigral. »Portoroški turnir sovpada s severnoameriško turnejo in v preteklih dveh letih sem bil na svetovni lestvici dovolj visoko, da sem lahko tam igral. Letos sem daleč od tega in v ekipi smo se odločili, da je v tem primeru najboljša rešitev nastop na Obali,« je pojasnil Rola, ki je edini dvoboj v Portorožu, proti Karolu Becku, izgubil. Ker mu peščena igrišča veliko bolj ustrezajo, je večji del sezone preživel na njih, na trdi podlagi je nazadnje igral pred štirimi meseci. »To je moj prvi turnir na 'hardu' po dolgem času, prvi turnir v Sloveniji po dolgem času, kar pomeni, da je pred mano velik izziv. Še kar nekaj prilagajanja na razmere bo potrebnega, prvo kolo pa bo največja preizkušnja. Vsi si želimo slovenski finale, a ta je še zdelo daleč,« je dodal Ptujčan.

V glavnem žrebu bodo nastopili še vsaj trije Slovenci, saj so Blaž Kavčič (ta teden igra na challengerju v Chengduju), Tom Kočevar-Dešman in Sven Lah dobili povabila prirediteljev, še šesterica bo poskusila v kvalifikacijah. Prvi nosilec bo Nemec Florian Mayer, letos že zmagovalec turnirja ATP v Halleju. Prvi dvoboji glavnega žreba bodo na sporedu v ponedeljek, finale pa bo prihodnjo soboto.