Za Argentince bo navijal tudi Maradona, a favoriti so Hrvati

Od danes do nedelje v Zagrebu finale Davisovega pokala. Hrvaška najboljša leta 2005, Argentina še brez lovorike.

Objavljeno
25. november 2016 01.19
Saša Verčič
Saša Verčič
Zagreb – Pri naših južnih sosedih je vse nared za največji športni dogodek leta na Hrvaškem, prav tako za veliko slavje. Zagrebška Arena bo od danes do nedelje gostila finale Davisovega pokala, enega od tekmovanj z najdaljšo tradicijo, domači pa se bodo dvoboja z Argentinci lotili kot favoriti. Argentina je sicer največja teniška sila, ki še ni osvojila velike solatne posode.

Teniška napetost se pri Hrvatih stopnjuje, malce jo še krepijo razgreti argentinski navijači, ki so prepotovali dolgo pot, da bi vendarle dočakali tako želeno lovoriko. Prav tako se je v Zagrebu zbrala številna argentinska sedma sila, ob včerajšnjem uradnem žrebu je bila mala dvorana v Vatroslavu Lisinskem premajhna za vse, ki so nestrpno čakali še na zadnje informacije iz obeh taborov.

Vročica v obeh taborih je razumljiva. Hrvati so se kot samostojna država zmage v Davisovem pokalu doslej razveselili enkrat, in sicer leta 2005 (Ivan Ljubičić, Goran Ivanišević, Mario Ančić, Ivo Karlović), a tedaj so do največjega ekipnega uspeha v tenisu prišli na Slovaškem, zmaga doma bi bila seveda še toliko slajša. Mimogrede, vstopnice so bile za dvorano, ki sprejme 15.000 obiskovalcev, eskpresno razprodane. Na drugi strani je tu Argentina, dežela številnih teniških asov, ki pa se ji je doslej solatna posoda vneto izmikala iz roka. Štirikrat so se argentinski igralci prebili do finala, štirikrat so ostali za las prekratki – leta 1982 proti ZDA, 2006. proti Rusiji ter leta 2008 in nazadnje 2011. proti Španiji. Je zdaj – tudi pred očmi slovitega Diega Maradone – le napočil njihov veliki trenutek? Njihov izkupiček iz medsebojnih dvobojev s Hrvaško je resda brezmadežen, dobili so vse tri, a vendarle se zdi, da so karte nekoliko bolj na strani gostiteljev. Ob takšni edinstveni priložnosti ne skrivajo, da bi poraz prinesel veliko razočaranje.

Resda ne bi bilo nič nenavadnega, da bi v tekmovanju, ki pogosto postreže z nepredvidljivim razpletom, odločala peta partija, a Hrvati bodo imeli prednost domače dvorane, prav tako jim vlogo favoritov ponujajo uvrstitve na svetovnih lestvicah. Kapetan Željko Krajan je moral sicer včeraj prečrtati vzhajajočega zvezdnika Borno Ćorića, ki po poškodbi še ni nared, a v ekipi ima Marina Čilića (6. na ATP, njegova najboljša uvrstitev), Iva Karlovića (20.), ki sta oba letos dosegala odlične rezultate med posamezniki, ter Ivana Dodiga (13. med dvojicami) in Franka Škugorja (108. med dvojicami). V argentinski ekipi pa so Juan Martin del Potro, ki je sicer na 38. mestu svetovne lestvice, a ta uvrstitev seveda ne kaže njegove kakovosti, saj sodi veliko višje, ne nazadnje pa je dobil letos tudi nagrado ATP za povratnika leta. Ob njem moštvo sestavljajo še Federico Delbonis (41.), Guido Pella (72.) in Leonardo Mayer (122. med dvojicami).

»Hrvaška je favorit, ima močno ekipo, podlago, ki si jo je izbrala. Se pa veselimo izziva, smo samozavestni in ponosni, da smo še v enem finalu,« je na včerajšnjem žrebu dejal del Potro, ki bo danes lopar prekrižal s Karlovićem. Slednji je sicer leta 2012 že končal reprezentančno pot, a se je ob Ćorićevi poškodbi odzval klicu domovine, Velikan s Šalate pa bo pred domačim pragom postal najstarejši igralec finala po Normanu Brookesu leta 1920 (43). »Dr. Ivo« pravi, da je za »Delpa« pripravil intenzivno terapijo z veliko asi, upa pa, da bo na igrišče stopil pri 1:0. Hrvatom se je namreč izpolnila tudi ta želja, da bo prvi zaigral Marin Čilić, ki bo velik favorit v dvoboju s Federicom Delbonisom. »Veseli me, da bom zaigral prvi, ker je po 1:0 veliko lažje igrati, v drugem dvoboju bo na del Potra veliko večji pritisk, na Iva pa manjši. Z izjemo Iva tu trije iz ekipe še nismo osvojili Davisovega pokala, o tem sanjamo, na to se pripravljamo od konca lanske sezone,« pa pravi Čilić, ki bi lahko v nedeljo poskrbel za pravo poslastico v dvoboju z del Potrom. Gre namreč za edina dva igralca, ki sta v tej sezoni premagala tako Andyja Murraya kot Novaka Đokovića …

Spored finala, danes (začetek ob 14. uri): Čilić – Delbonis, Karlović – del Potro; jutri (15): Dodig, Škugor – Mayer, Pella; nedelja (14): Čilić – del Potro, Karlović – Delbonis.