Tsonga po maratonu do polfinala z Wawrinko

Ana Ivanović in Lucie Šafarova sta polfinalistki ženskega dela OP Francije. Wawrinka in Tsonga izločila favorita.

Objavljeno
02. junij 2015 15.41
Posodobljeno
02. junij 2015 15.41
TENNIS-OPEN/
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Pariz - Na odprtem prvenstvu Francije, enem od štirih turnirjev serije grand slam, so znani prvi polfinalisti. V ženski konkurenci se bosta za finale spopadli Srbkinja Ana Ivanović in Čehinja Lucie Šafarova, v moški pa Švicar Stan Wawrinka in domači up Jo-Wilfried Tsonga.

Drugi nosilec odprtega teniškega prvenstva Francije Roger Federer se je moral presenetljivo posloviti že v četrtfinalu. Izločil ga je osmopostavljeni rojak Wawrinka, ki je enega najboljših tenisačev v zgodovini premagal s 6:4, 6:3 in 7:6 (4). »Stan the man« je postal šele tretji Švicar, ki se mu je uspelo uvrstiti v polfinale pariškega grand slama. Na zadnji stopnički pred finalom se bo pomeril z domačinom Tsongajem, ki je po pravem maratonu s 6:1, 6:4, 4:6, 3:6 in 6:3 izločil Japonca Keija Nišikorija.

Federer je bil v vetrovnem Parizu precej neprepoznaven in je orožje položil brez enega samega dobljenega niza. Wawrinka se je za polfinalni obračun s Tsongajem potil dve uri in 12 minut. »To je bil moj najboljši dvoboj na pesku, občutek je izjemen. Razmere so bile težke, močno je pihalo, toda verjel sem vase, odigral sem izjemno. Igram dober tenis, zadovoljen sem, da sem prvič v polfinalu Pariza,« je dejal zmagovalec lanskega OP Avstralije.

Za drugega igralca sveta in zmagovalca pariškega turnirja leta 2009 je to šele tretji poraz proti Wawrinki, medtem ko ga je sam premagal šestnajstkrat.

Tsonga za polfinale drugič v karieri premagal Nišikorija

Še precej bolj razburljiv od švicarskega četrtfinalnega obračuna je bil tisti med petim nosilcem Keijem Nišikorijem in štirinajstopostavljenim domačinom Jo-Wilfriedom Tsongajem. Francoz je v pravem maratonu po treh urah in 50 minutah zmagal s 6:1, 6:4, 4:6, 3:6 in 6:3.

Za Tsongaja, ki je Japonca premagal drugič v karieri, je to drugi polfinale v Parizu in šesti na največjih turnirjih v karieri. Tokratni uspeh je bil zanj še posebej čustven, kar je dokazal po koncu dvoboja, ko je s svojim čevljem v pesek zapisal »Roland, je t'aime«, kar pomeni »rad te imam, Roland«. S tem se je želel zahvaliti 15.000 gledalcem, ki so zanj zavzeto navijali v dobrem in slabem. 

Na zanimivem francosko-japonskem četrtfinalu ni manjkalo niti nevsakdanjih scen. Redko videna na turnirjih najvišjega nivoja se je zgodila sredi drugega niza, ko so morali organizatorji ob vodstvu Tsongaja s 6:1 in 5:2 dvoboj prekiniti. Razlog je bil zlomljen del nosilca za TV kamere, ki je v močnem vetru padel med gledalce in enega izmed njih tudi poškodoval.

Nesrečnega gledalca so nemudoma odpeljali na zdravniške preglede, dvoboj pa so morali za dobre pol ure prekiniti in izprazniti del tribune. V Parizu je pihalo s hitrostjo do 40 km/h.

»Bilo je težko. Začel sem zelo dobro, nato je prišlo do nesreče. Slišim, da ni huje poškodovanih, zato sem vesel. Dobro sem serviral, zelo dobro v petem nizu, ko sem spreobrnil potek v svojo korist,« je pojasnil Tsonga.

Ivanovićeva in Šafarova v polfinalu

V ženski konkurenci si je kot prva polfinale zagotovila srbska teniška igralka Ana Ivanović. Sedma nosilka OP Francije je v četrtfinalu izločila ukrajinsko 20-letnico Jelino Svitolino s 6:3 in 6:2. Devetnajstopostavljena mladenka se je izkušenejši Srbkinji upirala uro in 17 minut.

Ivanovićevo v polfinalu čaka dvoboj s Čehinjo Lucie Šafarovo, ki je v četrtfinalu s 7:6 (3) in 6:3 ugnala Španko Garbino Muguruzo. Trinajsta nosilka, ki je v osmini finala izločila tudi Marijo Šarapovo, je proti enaindvajseti nosilki za zmago potrebovala uro in 55 minut.

Zdaj jo čaka obračun 27-letno Beograjčanko, za katero je to prvi polfinale na turnirjih za grand slam po letu 2008, ko je prav v Parizu osvojila tudi svoj edini tovrstni turnir v karieri. Skupno je v polfinalu enega od turnirjev velike četverice petič. Za Šarafovo je to sploh prvi polfinale na Roland Garrosu v karieri.

»Neverjetno je, da sem v polfinalu. Težko opišem svoje občutke. Navdušena sem in pripravljena na Ano,« je dejala Čehinja, ki lahko postane prva levoroka tenisačica s pariško lovoriko po Monici Seleš leta 1992. Za kaj takega bo morala najprej preskočiti srbsko temnolaso oviro.

»Ne vem, ali naj bom vesela ali to pomeni, da sem stara. Težko je bilo igrati. Veter je bil močan, žogica je odskakovala, ostala pa sem mirna in več uporabljala noge,« je dejala Ivanovićeva, ki jo je na tribuni tudi tokrat spremljal njen izbranec, nogometni zvezdnik Bastian Schweinsteiger.

Preostali četrtfinalni obračuni so na sporedu jutri. Pri ženskah se bo Italijanka Sara Errani pomerila z Američanko Sereno Williams, Švicarka Timea Bacsinszky pa z Belgijko Alison Van Uytvanck. V moškem delu turnirja bo Srb Novak Đoković igral proti Špancu Rafaelu Nadalu, Škot pa proti Špancu Davidu Ferrerju.

Izidi, Pariz, grad slam (28,03 milijona evrov):

moški, četrtfinale:

Stan Wawrinka (Švi/8) - Roger Federer (Švi/2) 6:4, 6:3, 7:6 (4);
Jo-Wilfried Tsonga (Fra/14) - Kei Nishikori (Jap/5) 6:1, 6:4, 4:6, 3:6, 6:3;

ženske, četrtfinale:

Ana Ivanovic (Srb/7) - Jelina Svitolina (Ukr/19) 6:3, 6:2;
Lucie Šafarova (Češ/13) - Garbine Muguruza (Špa/21) 7:6 (3), 6:3.