Zadnja lastovka prva naprej

Ruska teniška igralka Svetlana Kuznjecova v polfinalu mastersa, sledi še par Radwanska – Pliškova.

Objavljeno
27. oktober 2016 01.47
Agnieszka Radwanska of Poland celebrates after beating Garbine Muguruza of Spain during their singles match at the WTA tennis tournament in Singapore, Thursday, Oct. 27, 2016. (AP Photo/Wong Maye-E)
Saša Verčič
Saša Verčič
Singapur – Zadnja na masters, prva v polfinale. Takšna je zgodba Svetlane Kuznjecove na sklepnem teniškem turnirju najboljše osmerice, na katerem si je Rusinja kot edina že po dveh kolih zagotovila napredovanje iz skupine. Proti Karolini Pliškovi je še drugič zmagala, na roko ji je šel tudi razplet dvoboja med Agnieszko Radwansko in Garbiñe Muguruza.

Svetlana Kuznjecova se vse bolj zdi »železna lady«, tako dobro prenaša vse napore zadnjih dni. Sobotni turnirski zmagi v Moskvi, dolgi poti v Singapur in uspešnem nastopu v maratonski prvi partiji bele skupine (proti Radwanski) je dodala še en več kot dve uri dolg izjemno napet dvoboj, iz katerega je izšla kot zmagovalka. Resda je njeno telo v boju s Pliškovo čutilo posledice vsega, kar se je dogajalo v zadnjem tednu dni, a ni se vdala. Tudi po zaostanku z 0:1 v nizih ne, prav tako ji ni »ubilo« volje, ko je v odločilnem nizu zapravila vodstvo s 4:1. Še več, ko je Pliškova pri 6:5 servirala za zmago, je zmogla še toliko moči, da je dvoboj pripeljala do podaljšane igre, na koncu je bila boljša s 3:6, 6:2, 7:6 (6).

»V prvem nizu sem se borila sama s sabo, nekako sem se smilila sama sebi, tega pa si teniški igralec ne sme nikdar dovoliti, ne glede na to, v kakšnem položaju se nahaja. Rekla sem si, da moram prek tega, osredotočila sem se le na vsako posamezno točko, naredila break in v tekmici takoj zaznala dvom. Odtlej sva si bili enaki,« je pojasnila Kuznjecova, ki nastopa na mastersu prvič po letu 2009 … »Zadnjih nekaj let zame ni bilo ravno najboljših, a letos se je nekaj spremenilo in spet uživam v igri,« je dodala 31-letnica, ki se je tokrat – v šestem poskusu – celo prvič prebila v polfinale.

To je jasno že pred zadnjima dvema dvobojema v tej skupini, prav tako, da bo predtekmovanje končala na 1. mestu, ne glede na to, ali bo zadnjo partijo dobila ali izgubila. Zanjo se je namreč odlično razpletel tudi drugi včerajšnji dvoboj, v katerem je bila Radwanska boljša od Muguruze, ki je tako edina doslej v obeh skupinah ostala brez vsakršnih možnosti za preboj med četverico. Za Španko je izjemno slabo postpariško obdobje, saj je po osvojitvi Roland Garrosa dobila le 12 dvobojev in jih 11 izgubila, enkrat je igrala v polfinalu, do finala ni več prišla. V najbolj enostranskem dvoboju bele skupine doslej jo je Radwanska ugnala s 7:6 (1), 6:3 in s tem poskrbela, da bo jutri sama odločala o svoji usodi v neposrednem dvoboju za uvrstitev v polfinale proti Pliškovi. »Res sem vesela, da je bilo konec po dveh nizih, prvi bi se namreč lahko razpletel tudi drugače. A mislim, da sem v pomembnih trenutkih odigrala prave udarce,« je ocenila Radwanska, sicer tudi branilka naslova.

Danes bo znan razplet rdeče skupine, v kateri imajo vse igralke še možnosti za polfinale, para zadnjega kola pa sta Angelique Kerber – Madison Keys, Simona Halep – Dominika Cibulkova.