Zadnja v nizu poškodb mu je prišla do živega

Challenger v Portorožu se danes začenja brez branilca naslova Blaža Kavčiča.

Objavljeno
10. avgust 2015 10.11
Saša Verčič, šport
Saša Verčič, šport
Portorož – Ne gre za obrambo naslova na teniškem turnirju za veliki slam ali na »pravem« ATP, a predaja lovorike brez boja je boleča tudi na nižji ravni. Sploh če gre za domači challenger. V Portorožu, kjer bodo prvi dvoboji danes, se bo to zgodilo drugič zapored. Lani ni bilo branilca naslova Grege Žemlje, letos Blaža Kavčiča.

»Občutek je res neprijeten, grozen. Za grand slami je to najpomembnejši turnir zame, doma vedno igram dobro, dvakrat sem zmagal. Težko je, toliko težje, ker se težave nenehno ponavljajo, zato ne morem slediti svojemu programu, izpuščam treninge, ni rezultatov. Za nameček so zdaj na sporedu turnirji na trdi podlagi, na kateri v zadnjem obdobju igram najbolje,« zmajuje z glavo Kavčič, ki se že četrtič sooča s poškodbo v tej sezoni, če k njej prištejemo še pripravljalni del. Glede na to, da si je v Gstaadu obnovil natrganino v stegenski mišici, je seveda na mestu vprašanje, ali ni maja preveč hitel z vrnitvijo, posebej glede na nagnjenost k poškodbam. »Ni mi žal, da sem storil, kar sem, saj sicer ne bi mogel igrati na Roland Garrosu in v Wimbledonu. Če bi bil denarno preskrbljen, bi si seveda vzel veliko več časa, glede na stanje, ko je vsak evro še kako dobrodošel, pa si tega preprosto ne morem privoščiti,« pojasnjuje Ljubljančan, ki se ne more spomniti turnirja v tej sezoni, za katerega bi bil stoodstotno telesno in psihično nared.

Odkar se njegove težave stopnjujejo, je večkrat omenil, da je vprašanje, kako bi se pobral ob še eni poškodbi, tokrat se zdi, da mu je vse skupaj res prišlo do živega. »Prvič v karieri več kot dva tedna ne bom delal nič. Tokrat mi je res vse skupaj 'dol padlo'. Ta hip ni tiste želje, da bi se takoj vrnil, ubral bom drugačen, bolj sproščen pristop. Seveda bi rad čim hitreje spet zaigral, a ne bom več prehiteval stvari. Včasih sem bil kljub poškodbi že naslednji dan v fitnesu ter delal stvari, ki sem jih lahko, in enak scenarij bi bil lahko tudi tokrat, a sem se odločil drugače,« razkriva Kavčič, ki medtem seveda drsi po svetovni lestvici, prihodnji mesec pa se mu bodo odštele še točke z lanskega OP ZDA, kjer se je uvrstil v 3. kolo, a se moral tu zaradi poškodbe vdati. »Ne spomnim se, kdaj sem bil nazadnje tako slabo uvrščen, a težko bi pričakoval več glede na to, kaj se je dogajalo. V bistvu sem še veliko naredil,« ugotavlja 132. igralec sveta, ki je ta čas brez trenerja (v Umagu je sodeloval z Miho Mlakarjem), a ta je, kot pravi v smehu, zanj najslabša investicija. Če se bo izšlo, bo »ujel« še pet tednov letošnje sezone, v Portorož pa bo po krajšem dopustu prispel v petek, ko se bo ob polfinalnih dvobojih preizkusil tudi v vlogi strokovnega komentatorja.

Danes Radinski

Glavni del portoroškega turnirja se tako danes začenja brez branilca naslova, uvodni dan pa bo nastopil en slovenski igralec, Aljaž Radinski (Jakob Aljaž Kaplja in Grega Žemlja jutri). Radinski, ki se bo pomeril s Hirokijem Morijo, je dobil zadnje posebno povabilo, o katerem je na koncu odločil kapetan Blaž Trupej. »Vem, da bi si ga po uvrstitvi na lestvici ATP bolj zaslužili drugi, a ne bom nagrajeval tistih, ki se niso udeležili reprezentančnih akcij. Ko so zavrnili nastop v Davisovem pokalu, so vedeli, da se s tem odpovedujejo tudi možnosti za portoroški wild card,« je pojasnil Trupej ter dodal, da bi šlo povabilo sicer Niku Razboršku, a ta ni bil pripravljen čakati vse do zadnjega, saj so prireditelji dolgo upali, da ga bo sprejel Blaž Rola.