Zaprl oči in dočakal zadoščenje

Španski teniški igralec Fernando Verdasco v 1. kolu OP Avstralije v petih nizih premagal rojaka Rafaela Nadala.

Objavljeno
19. januar 2016 21.40
Saša Verčič
Saša Verčič

Melbourne – Sedem let je Fernando Verdasco čakal na maščevanje za boleč poraz po več kot peturnem maratonu v polfinalu OP Avstralije. Včeraj je le dočakal svoj veliki trenutek, ko je na istem prizorišču po še eni izjemni partiji domov poslal Rafaela Nadala. Le da tokrat ni šlo za polfinale, ampak 1. kolo. Rafa je tako sploh prvič v Melbournu izgubil uvodni dvoboj.

Ko so prireditelji v petek opravili žreb OP Avstralije, je od parov v moškem delu v oči vsekakor najbolj padel Nadal – Verdasco. Spomini so se takoj zavrteli sedem let nazaj, ko sta španska levičarja odigrala dotlej najdaljši dvoboj v zgodovini turnirja (5 ur in 14 minut), Verdasco pa je kolegu zmago podaril z dvojno napako. Poraz je bil boleč, zadoščenje včeraj pa izjemno. Resda je odtlej Verdasco slavnejšega rojaka dvakrat premagal, a na turnirjih iz serije masters – leta 2012 na modrem madridskem pesku in lani v Miamiju –, prava poravnava računa pa je možna le na enaki ravni.

Na istem igrišču kot leta 2009 – Rod Laver – sta Španca uprizorila še eno izjemno bitko, tokrat 15 minut krajšo od 5 ur, po vodstvu z 2:1 v nizih in predvsem 2:0 v odločilnem pa je vse kazalo, da se bo zmage spet veselil Nadal, ki je bil velik favorit tega dvoboja, četudi ni več št. 1 kot pred sedmimi leti. Verdasco je pač v zadnjem času zdrsnil že vse do 45. mesta na svetu, a njegov tenis po zaostanku z 0:2 v petem nizu je bil dih jemajoč. »Nenadoma sem začel zadevati 'winnerje'. Ne vem, kako. Samo zaprl sem oči in vse žogice so pristale v igrišču,« je dejal Verdasco o spektakularni predstavi, ki mu je prinesla neverjetnih šest zaporednih iger. »Premagati Rafo tu v petih nizih in ob tem izničiti zaostanek z 1:2 – občutek je neverjeten,« se je največje zmage nad Nadalom veselil Verdasco.

Veselje na eni strani in seveda velika žalost na drugi. Ter seveda zaskrbljenost, kam plove Nadalova barka. To je šele njegov drugi poraz v 1. kolu turnirjev za veliki slam (še Wimbledon 2013, Steve Darcis), na zadnjih treh najpomembnejših postajah pa je najdlje prišel do 3. kola, na OP ZDA, kjer pa je proti Fabiu Fogniniju zapravil vodstvo z 2:0 v nizih. V Wimbledonu ga je v 2. kolu ugnal Dustin Brown … A pomembna razlika je v tem, da se je lani – v Melbournu ga je v četrtfinalu s 3:0 ugnal Tomaš Berdych – vso sezono iskal, letos pa se je spet veliko samozavestneje podal na turnejo. »Ta poraz je vsekakor hujši, bolj boleč kot lanski, saj sem pred letom dni sem pripotoval s slabimi občutki, igral sem slabo, nisem bil nared. Letos je zgodba popolnoma drugačna. Igral sem dobro, odlično treniral, zares veliko delal v pripravljalnem obdobju. Težko je, ko vložiš toliko truda, potem pa pride pomemben turnir in takoj izpadeš,« ni skrival velikega razočaranja Nadal, ki seveda nikakor ni bil zadovoljen s svojo predstavo. Prav tako nikakor ne bo odnehal. »Vem, da sem naredil vse, kar je bilo v moji moči, da sem OP Avstralije dočakal dobro pripravljen. Zdaj je edino, kar mi preostane, da še naprej trdo delam, kot sem zadnje štiri, pet mesecev,« je napovedal nekdanji zmagovalec (2009) in še dvakratni finalist (2012, 2013), za katerega bo zelo zanimivo videti, kaj bo lahko dosegel v nadaljevanju leta.

Drugih velikih presenečenj pri moških ni bilo, na veliko navdušenje avstralskih navijačev si je kariero še za kak dan podaljšal Lleyton Hewitt, od turnirja pa se je že poslovil Slovenec z britanskim potnim listom Aljaž Bedene.