Rola zaradi Špancev brez pomislekov

Slovenski teniški igralec Blaž Rola optimističen pred dvobojem Davisovega pokala z Romuni.

Objavljeno
01. marec 2016 18.42
Saša Verčič
Saša Verčič

Ljubljana – Čim kasneje se je želel slovenski teniški reprezentanci pridružiti Blaž Rola, potem ko je prejšnji teden igral v São Paulu, kjer je v 1. kolu ugnal 52. igralca sveta Paola Lorenzija. A želja se mu ni izpolnila, zmage ni nadgradil in tako je v Slovenijo pripotoval že v petek, v nedeljo je z ekipo odpotoval v Arad, kjer bo skušal čim prej »pozabiti« na pesek.

Dvoranski tenis na trdi podlagi in peščeni na prostem nimata prav veliko skupnega, je prejšnji teden dejal kapetan reprezentance za Davisov pokal Blaž Trupej, a Rola vendarle upa, da bo znake prebujanja, ki jih je pokazal v São Paulu, nadgradil v dvoboju z Romunijo. »V dvorano prihajam iz vlage, vročine, peska, razlika seveda je velika, a v teh dneh se dobro počutim in če bo šlo tako naprej, se bom hitro privadil novim razmeram,« je po prihodu v Arad ugotavljal Ptujčan, za katerim prav tako – kot za njegovim reprezentančnim kolegom Grego Žemljo – ni uspešen uvod v sezono. Pred São Paulom je dobil zgolj dva dvoboja, na OP Avstralije je izpadel že v 1. kolu kvalifikacij. A kljub temu ostaja optimističen, saj je pred začetkom novega popotovanja po turneji zamenjal trenerja, potem ko je lani okoli Wimbledona »počilo« z dotedanjim Brianom MacPhiejem in je sezono dokončal brez strokovnega vodstva.

Trenersko mesto je zapolnil Martin Damm, s katerim je želel sodelovati že, ko je zapustil ameriško univerzo, a je bil Čeh tedaj z Martinom Kližanom. »Če bi z njim začel delati že tedaj, sem prepričan, da bi bil veliko bližje ciljem, ki sem si jih zastavil, tako pa sem moral iskati druge rešitve, ki se niso izkazale za dobre. Zdaj sicer veliko časa za priprave nisva imela, zgolj mesec dni, kar je za moj primer, torej po slabši sezoni, malo. No, kakšnih velikih sprememb tako ali tako ne more biti, sva pa skušala postaviti nazaj, kar se je lani podrlo. Tako sva delala na agresivni igri, servisu, psihičnem pristopu, samozavesti na igrišču, kakršno je bilo vse skupaj pred dvema sezonama. Ne glede na slabši štart mislim, da delava prave stvari, sva na pravi poti in treba je zgolj počakati, da se mi odpre, kar se je začelo nakazovati v São Paulu,« razkriva Rola, ki tokrat ni imel nikakršnih pomislekov glede nastopa – kot ga je imel že nekajkrat v preteklosti – in je udeležbo potrdil že pred časom.

Jasno je, da ta čas kot 160. igralec sveta ne lovi točk za uvrstitev v glavni žreb Roland Garrosa, pri čemer je zdaj mesta na svetovni lestvici tako ali tako raje odmislil in se osredotočil na igro, prav tako je bila zanj velika spodbuda preboj v 2. kolo in dvoboj s Španci. »Vsi si želimo spektakel s Španijo, ki ni le teniška država, ampak zares športna. To bi bila lepa priložnost za nas, motivacija je izjemna in vse bomo naredili za uresničitev tega scenarija,« priznava »Rolca«, za katerega bo nastop proti Romuniji nekaj posebnega. Doslej je namreč vse štiri dvoboje za reprezentanco odigral doma, tokrat bo prvič nastopil v gosteh. Optimizma zato ni nič manj: »V Davisovem pokalu je že tako ali tako težko predvideti potek, glede na formo vseh pa je tokrat sploh veliko v zraku. Sem pa optimističen glede dvobojev posameznikov, mislim, da sva z Grego sposobna premagati oba romunska tekmeca.«