Že sicer neustavljivi srbski stroj še samozavestnejši

Začenja se tretji turnir za veliki slam, naslova branita Novak Đoković in Serena Williams.

Objavljeno
26. junij 2016 23.30
Saša Verčič, poročevalka
Saša Verčič, poročevalka

London – Tudi tretji letošnji teniški turnir za veliki slam, Wimbledon, pred začetkom prinaša predvsem osredotočenost na prva igralca sveta in branilca naslova Novaka Đokovića ter Sereno Williams, ki pa je v prvega pol leta beležila različen uspeh. Srb je osvojil OP Avstralije in Roland Garros, Američanka je obakrat igrala v finalu. Dovolj za vse druge igralke, zanjo pač ne.

Novak Đoković bo danes ob 13. uri po lokalnem času odprl dvoboje na osrednjem wimbledonskem igrišču – proti domačinu Jamesu Wardu –, potem ko je osvojil Roland Garros, pa se zdi še toliko bolj neustavljivi stroj, nenazadnje mu je pariška zmaga še dodatno utrdila samozavest. Težko si je predstavljati, kdo bi ga lahko premagal, preprosto nima šibke točke. Srbski as je Wimbledon osvojil že trikrat, leta 2011 je v finalu premagal Rafaela Nadala, ki ga tokrat zaradi poškodbe zapestja ni, v zadnjih dveh letih pa Rogerja Federerja. Slednji ima letos prvič zdravstvene težave, zaradi bolečin v hrbtu je celo izpustil Roland Garros, tudi dobro zavedajoč se, da ima na travi vendarle veliko več možnosti za vrhunski rezultat kot na pariškem pesku. Ne nazadnje je prav tu pred štirimi leti osvojil svoj zadnji turnir za veliki slam, pred 15 leti pa se je zanj na tem prizorišču vse skupaj tudi začelo, ko je v osmini finala premagal Peta Samprasa in napovedal, kdo bo nasledil velikega Američana.

»Po odpovedi Pariza je zame velika spodbuda, da sem spet tu, na svojem najljubšem turnirju. Glede na vse uspehe, ki sem jih dosegel tu, je to zame odlična motivacija, imenitna priložnost za zasuk sezone,« se nadeja, da bo Wimbledon – kjer sta, mimogrede, te dni poleg tenisa pomembni temi pogovorov seveda tudi nogometni euro in brexit, ki bo dodobra vplival tudi na tukajšnji zaslužek igralcev – prinesel prelomnico, Federer, ki se seveda ne šteje med glavne favorite. »Razumljivo, da zdaj ne razmišljam o lovoriki. Po mojem mnenju sta favorita Novak in Andy, za njima je odličnih šest mesecev, odličnih nekaj sezon,« razmišlja še vedno tretji igralec sveta, ki bi se letos z Đokovićem lahko pomeril le v polfinalu, najbolj realen pa se zdi finale med Srbom in Murrayem. Tako kot je bilo že na obeh letošnjih grand slamih, pri čemer je Škot pred tedni v svoj štab spet pripeljal Ivana Lendla, da bi bil tokratni razplet le drugačen.

Pri ženskah je ne glede na vse prva favoritinja spet Serena Williams, četudi je lanski Wimbledon zadnji turnir za veliki slam, ki ga je osvojila. Seveda sta bila letošnja finala na OP Avstralije in Roland Garrosu zelo poučna, bo pa v naslednjih dveh tednih zelo zanimivo tudi videti, kako se bo po zmagi v Parizu odzvala Garbiñe Muguruza. Angelique Kerber se po melbournski nikakor ni znašla, a Muguruza je vendarle že lani igrala v finalu Wimbledona. »V bistvu se ne počutim nič drugače, jasno je, da zaradi zmage na Roland Garrosu ne bom poslej dobila vsakega dvoboja. Štartam z ničle, tako kot vse druge igralke, osredotočam se le na prvi dvoboj, o Parizu pa sem nehala razmišljati, ko sem prvič stopila na travo,« zagotavlja Muguruza, ki bo 1. kolo odigrala že danes proti Camili Giorgi.