Želel je le uživati, na koncu poslal domov Federerja

Italijanski teniški igralec Andreas Seppi v 3. kolu OP Avstralije izločil enega od favoritov za naslov Rogerja Federerja.

Objavljeno
24. januar 2015 00.52
S. V., šport
S. V., šport
Melborune – Roger Federer je na OP Avstralije pripotoval z izjemno popotnico, jubilejno 1000. zmago in lovoriko v Brisbanu, odločen, da tudi v Melbournu pokaže, da lahko še vedno osvaja naslove za veliki slam. Po lanski sezoni ponovnega teniškega rojstva je vsekakor sodil v ožji krog favoritov, a turnir je nazadnje zapustil tako zgodaj, namreč po 3. kolu, daljnega leta 2001.

Roger Federer je bil sicer uspešnejši kot na OP Avstralije, kjer je zmagal štirikrat, na Wimbledonu (sedem naslovov) in OP ZDA (štirje). A medtem ko si je v Londonu in New Yorku izjemno statistiko pokvaril predlani, ko je na Otoku izpadel že v 2. kolu (Sergej Stahovski), v Velikem jabolku pa v osmini finala (Tommy Robredo), je v Melbournu tudi v težkih časih nadaljeval neverjeten niz. Lani se je namreč že enajstič zapored (!) prebil v polfinale, letošnje mesto (vsaj) med četverico se je zdelo zares realno, zato je prekinitev te izjemne serije kar senzacija, še posebej če pogledamo, kdo je Federerja ugnal. Namreč Andreas Seppi, ki je v prejšnjih desetih medsebojnih dvobojih osvojil komajda en niz …

Švicar je sicer že v 2. kolu pokazal nekaj ranljivosti, ko je presenetljivo izgubil niz proti Simoneju Bolelliju, Seppi pa je izkoristil njegov slab dan. Federer pač nikakor ni našel pravega ritma, slabo odigral pomembne točke (izkoristil je zgolj tri od desetih žogic za break, v obeh podaljšanih igrah je ob svojem servisu zapravil vodstvo s 5:3 oziroma 5:4), precej neuspešen pa je bil tudi pri mreži (29:50), medtem ko je Italijan na drugi strani prikazal življenjsko partijo in pri slabih 31 letih dosegel zmago kariere. Pika na i je bila zaključna točka, v kateri je Federerja preigral pri mreži z žogico, ki je padla na stičišče stranske in osnovne črte, kar mu precej verjetno ne bi uspelo v naslednjih sto poskusih.

»Prva zmaga nad Rogerjem, in to na turnirju za veliki slam, torej v dvoboju na tri dobljene nize, je seveda nekaj prav posebnega. Sprva sem sicer želel samo uživati, saj ne igraš vsak dan na osrednjem igrišču proti Rogerju in pred polnimi tribunami, ter pokazati, kaj znam. A po prvem nizu sem začutil, da sem konkurenčen, da udarjam žogico zelo dobro in začel sem verjeti, da lahko zmagam. Zelo pomemben pa je bil pri vsem skupaj tie-break drugega niza. Zanimivo tudi, da sem bil ne glede na vse zelo miren in še nikdar nisem tako dobro obvladoval svojih čustev, kar mi je na koncu še kako pomagalo,« je izpostavil 46. igralec sveta, ki je tako prekinil niz 23 zaporednih porazov proti tekmecem iz najboljše deseterice. Tudi njegov naslednji dvoboj bo še kako zanimiv, saj se bo pomeril z Nickom Kyrgisom, ob Bernardu Tomiću edinem Avstralcu, ki je še v igri v obeh konkurencah posameznikov.

Spodnji del žreba se je tako pri moških nekoliko odprl – tu so še vedno Rafael Nadal, Andy Murray, Grigor Dimitrov –, Federer pa razočaran potuje domov. »Igra mi nikakor ni stekla. Je bil kriv backhand? Forehand? Servis? Vse po malem. Občutek imam, da sem osvajal napačne točke, tiste, ki so zares štele, so večinoma pripadle Andreasu. A že na včerajšnjem treningu in današnjem ogrevanju sem imel občutek, da ne bo lahko, in nisem se zmotil …,« je o »slabem dnevu v pisarni« dejal Federer, ki si bo zdaj vzel enomesečni premor in naslednjič zaigral na turnirju v Dubaju.