Žemlja se je spogledoval z zmago, nato pa mrknil

Teniška reprezentanca Južne Afrike po 1. dnevu dvoboja drugega kola 2. evro-afriške skupine proti Sloveniji vodi z 2:0. 

Objavljeno
07. april 2017 19.35
regent žemlja
J. P.
J. P.

Pretoria - Slovenska moška teniška reprezentanca je dvoboj drugega kola druge evro-afriške skupine Davisovega pokala začela s prepričljivim porazom. Na gostovanju v Centurionu pri Pretorii je prvopostavljeni južnoafriški igralec Lloyd Harris po zgolj 73 minutah popolnoma neizenačene igre s 6:1, 6:1 in 6:2 odpravil Mika Urbanijo. Harris, sicer 262. igralec sveta, je prvi domači adut ob odsotnosti člana elitne stoterice Kevina Andersona, sicer pa južnoafriške barve zastopata še Raven Klaasen (je deseti igralec sveta med dvojicami) in Ruan Roelofse, ki ju jutri čaka obračun dvojic s slovensko navezo Tomislav Ternar-Tilen Žitnik.

Zvečer sta si na nasprotnih straneh mreže stala še Nicolaas Scholtz in prvi slovenski »lopar« Grega Žemlja, ki je na svetovni jakostni lestvici uvrščen mnogo - kar tristo mest - višje (148/448), česar pa ni znal izkoristiti, tako da domača zasedba po prvem dnevu vodi z 2:0 v zmagah. Srhljivko, dolgo kar štiri ure in 18 minut, je namreč sebi v prid s 3:6, 6:7 (1), 7:6 (6), 7:6 (4) in 7:6 (7) odločil Scholtz, ki je torej izgubljal že z 0:2 v nizih in 0:4 v podaljšani igri petega, a obakrat zmogel zasuk in poskrbel za zadovoljstvo navijačev. Redko kdaj se zgodi, da je kar štirih zaporednih nizov konec šele po podaljšani igri.

Po jutrišnji igri dvojic sta v nedeljo predvidena še dva posamična dvoboja, na papirju zanimivejši bi moral biti prvi med vodilnima adutoma obeh reprezentanc, Harrisom in Žemljo. Slovenski kapetan Blaž Trupej sicer ne more računati na Blaža Kavčiča in Blaža Rolo. V primeru končne zmage bi naši fantje napredovali v tretje kolo oziroma zadnjo stopničko do prve evro-afriške skupine, ob porazu pa bi bliskovito končali reprezentančno sezono.