Žemlja upa na dan s pravim navdihom

V Wimbledonu se začenja tretji grand slam v sezoni. Že danes na igrišču tudi Grega Žemlja in Blaž Kavčič

Objavljeno
25. junij 2012 00.10
TENNIS-GBR-WIMBLEDON
Saša Verčič, poročevalka
Saša Verčič, poročevalka

London - Ker sta tako Grega Žemlja kot Blaž Kavčič v isti polovici žreba z branilcem naslova Novakom Đokovićem, ki mora po tradiciji odigrati prvi dvoboj na osrednjem wimbledonskem igrišču, bosta v prvem kolu že danes nastopila tudi Slovenca. Žemlja se bo na igrišču št. 3 v drugi partiji dneva pomeril z domačinom Joshem Goodallom, Kavčič pa s Philippom Petzschnerjem na »osmici«, in sicer v tretjem dvoboju uvodnega dne.

Čeprav je Žemlja skorajda 50 mest za Kavčičem in je moral mesto drugega Slovenca na lestvici ATP prepustiti Aljažu Bedenetu, se zdi Gorenjec naš največji adut v Wimbledonu. Trava mu namreč še najbolj ustreza, kar je potrdil tudi z zmago na challengerju v Nottinghamu, s katero si je za obenem zagotovil še posebno povabilo za travnati veliki slam ter se na ta način izognil kvalifikacijam. »Osvojitev turnirja in z njo wild card je bila prijetno presenečenje, saj so kvalifikacije turnirja za veliki slam zelo nepredvidljive. Za nameček bi bile tokrat zame še toliko težavnejše, ker je bil finale v Nottinghamu zaradi slabega prestavljen na nedeljo, že v ponedeljek pa so se nato začele wimbledonske kvalifikacije. Zato sem si ob takšnem razpletu res oddahnil,« se je prvega neposrednega nastopa v glavnem žrebu turnirjev za veliki slam razveselil Žemlja. Toliko bolj, ker je letos že izpadel v kvalifikacijah Roland Garrosa (1. kolo) in OP Avstralije (2. kolo).

Za njim je pač še ena tipična sezona - oziroma polovica -, v kateri je pokazal vso svojo nepredvidljivost. Začel je dobro v Dohi, nato je sledil niz slab(š)ih rezultatov, ob prehodu na travo je osvojil challenger, tretjega v karieri ... »Pred turnirjem v Nottinghamu sem se slabo počutil na igrišču, posledično je bila tudi igra slaba, ni bilo prave volje. Na travi pa se je počutje močno izboljšalo,« pojasnjuje Gorenjec, za katerega je tako tudi težko napovedati, kaj lahko od njega pričakujemo. Čeprav Goodall še nikdar ni izkoristil povabila prirediteljev in je štirikrat izpadel v 1. kolu, če ni dobil wild carda, pa so bile zanj previsoka ovira že kvalifikacije. »Žreb je seveda pomemben, a pri meni je veliko odvisno tudi od dneva, od trenutnega navdiha,« mirne duše priznava Žemlja, ki je letos izgubil že kar nekaj dvobojev z igralci, ki so bili na svetovni lestvici zunaj dvestoterice. Z Goodallom sta se enkrat že pomerila, in sicer leta 2008, ko je bil za las boljši Britanec.

Veliko težji žreb je doletel Kavčiča, ki je imel le eno željo, namreč da se ne bi v uvodnih kolih pomeril s specialistom za travo, a zgodilo se je prav to. Philipp Petzschner je do prejšnjega tedna v tej sezoni dobil komajda tri dvoboje (v Brisbanu, na OP Avstralije in v Memphisu), a na travi v 's-Hertogenboschu, kjer je štartal v kvalifikacijah, je izgubil šele finale z Davidom Ferrerjem, kar pomenil, da je nanizal sedem zmag. Za nameček tudi njegovi prejšnji rezultati govorijo v njegov prid, saj je v Halleju (na travi) lani igral v finalu in predlani v polfinalu, v Wimbledonu pa je dvakrat že napredoval do 3. kola, medtem ko ga je med moškimi dvojicami tudi osvojil. »Uvodni tekmec res ni po meri, saj je prav trava njegova najboljša podlaga. A v zadnjem času sem dobro serviral in zelo pomembno bi bilo, da bi to prenesel tudi na to podlago,« si je zaželel čim manj preglavic z začetnim udarcem prvi slovenski lopar, ki je zadnji turnir končal z vdajo. A ne zaradi poškodbe, temveč zaradi utrujenosti, ko je bilo dvobojev v kratkem času preposto preveč, tako da telo ni zmoglo več, četudi je glava želela še. Po nekaj dneh počitka se je počutje spet izboljšalo in Kavčič je nared za nove boje, bomo videli, ali tudi za prvo zmago v glavnem wimbledonskem turnirju.

Edino Slovenko na turnirju posameznic Polono Hercog prvi dvoboj čaka jutri, ko se bo pomerila s češko kvalifikantko Kristino Pliškovo (148. na lestvici WTA).