Ženski masters povsem brez slovenskega pridiha

Med posameznicami lov na zadnja mesta, ki vodijo na finale, med dvojicami brez naveze Srebotnik-Klepač.

Objavljeno
11. oktober 2016 02.03
Garbine Muguruza of Spain hits a return shot against Yulia Putintseva of Kazakhstan during their women's singles at the China Open tennis tournament at the National Tennis Stadium in Beijing, Monday, Oct. 3, 2016. AP Photo/Andy Wong)
Saša Verčič
Saša Verčič
Ljubljana – Prihodnjo nedeljo se bo v Singapurju začel ženski sklepni masters, kar pomeni, da si lahko teniške igralke le še ta teden zagotovijo nastop na turnirju najboljše osmerice. Med posameznicami je za zdaj zasedenih pet mest, med dvojicami vsa in jasno je, da bo zadnje dejanje minilo povsem brez slovenske udeležbe.

Na turnirjih v Linzu, Hongkongu in Tianjinu bodo ta teden padle še zadnje odločitve o udeleženkah Singapurja, potem ko so si nastop že zagotovila Angelique Kerber, Serena Williams, Agnieszka Radwanska, Simona Halep in Karolina Pliškova. Med vsemi letošnjimi finalistkami turnirjev za veliki slam torej manjka le zmagovalka Roland Garrosa, Garbiñe Muguruza, ki pa je zdaj prva v vrsti, da se uvrsti na finale, ki si ga bo skušala zagotoviti v Linzu. Poleg Španke se za tri mesta borijo še Madison Keys (Linz), Johanna Konta (Hongkong), Dominika Cibulkova, Carla Suarez Navarro (obe Linz) ter Svetlana Kuznjecova (Tianjin).

Vprašanje je seveda tudi, ali bo Williamsova tokrat nastopila v Singapurju. Lani ni, saj je po srce parajočem polfinalnem porazu na OP ZDA proti Roberti Vinci končala sezono ter si vzela čas za celjenje fizičnih in psihičnih ran. Američanki tudi letos na največjih turnirjih ni šlo po načrtih, osvojila je »le« Wimbledon, nepričakovano izgubila dva finala, na OP Avstralije proti Kerberjevi in na Roland Garrosu proti Muguruzi, v New Yorku se je njena pot spet končala v polfinalu – boljša je bila Pliškova. In zmagovalka 22 turnirjev za veliki slam si je po US opnu zaradi poškodbe desne rame spet vzela premor – nazadnje je sicer pozornost javnosti vzbudila z malce provokativnim nastopom na koncertu Beyonce –, da bi bila nared za masters. A nič nenavadnega ne bi bilo, če bi se ponovilo lansko leto, se je pa Američanka z odpovedjo Wuhana in Pekinga že tako ali tako v veliki meri odpovedala tudi boju za končno št. 1 na svetovni lestvici. Četudi Kerberjevi na teh dveh turnirjih ni šlo po načrtih in je obakrat izgubila že v osmini finala ter tako na lastni koži dodobra občutila, da biti prvi na svetu ni tako zelo preprosto …

Če mesta med posameznicami še niso popolnjena, pa so med dvojicami, pogled na udeleženke pa potrjuje še en korak slovenskega tenisa nazaj. Katarina Srebotnik je bila namreč redna udeleženka mastersa in od sodelovanja z Andrejo Klepač si je gotovo obetala še en nastop med elito, a slovenska naveza je ta čas šele 13. na svetu. Odkar se je Srebotnikova povsem posvetila dvojicam, se na sklepni turnir ni prebila le leta 2012, ko se je sredi sezone razšla s Kveto Peschke, skupno je nastopila kar devetkrat (pri čemer so nekoč igrale zgolj štiri dvojice, zdaj osem). Zanimivo, da bosta v Singapurju zaigrali tako Caroline Garcia kot Timea Babos, zadnji soigralki Srebotnikove pred Klepačevo, s katerima pa ni bila zadovoljna, češ da se preveč posvečata posamični karieri. Garcia ta čas s Kristino Mladenović celo sestavlja najboljšo navezo na svetu …

Pri moških je časa do mastersa osmerice še kar nekaj, saj bo ta sredi novembra, za zdaj pa je jasno, da bodo v londonski areni O2 nastopili Novak Đoković, Andy Murray, Stan Wawrinka in Miloš Raonić. Na mestih, ki vodijo na sklepno dejanje, so ta čas še Kei Nišikori, Gaël Monfils, Rafael Nadal in Dominic Thiem, pri čemer je za slednjega in Japonca precejšen hendikep, ker zaradi bolezni oziroma poškodbe ne moreta igrati ta teden v Šanghaju.