Zloraba zdravniške pomoči z Viko spet vroča tema

V ženskem finalu branilka naslova Azarenka in Na Li. Sporna poteza Belorusinje v polfinalu.

Objavljeno
25. januar 2013 11.00
TENNIS-AUS-OPEN
S. V., šport
S. V., šport
Melbourne - Viktorija Azarenka in Na Li bosta jutri odločali o zmagovalki OP Avstralije, bolj kot njuni zmagi pa je po polfinalu odmevala (nešportna) poteza Belorusinje. Potem ko je proti Sloane Stephens zapravila pet zaključnih žogic, je zahtevala zdravniško pomoč in nato po desetminutnem premoru z breakom odšla v finale.

Branilka naslova in prva igralka sveta je obvladovala polfinalni dvoboj s Sloane Stephens, ki je bila zelo daleč od podobnega presenečenja, kot ga je pripravila v četrtfinalu z zmago nad Sereno Williams. Tako je bilo vse do 6:1, 5:3 zelo mirno, ko je Azarenka zapravila pet zaključnih žogic in izgubila igro na svoj servis, pa je dvoboj dobil prizvok kontroverznega. Mogoče bi se lahko v tem trenutku partija tudi povsem zasukala, Belorusinja pa je to preprečila na »preverjen« način - z zdravniškim premorom ... Precej pričakovano je v teh dobrih desetih minutah ameriška najstnica postala dovolj živčna, da je takoj v nadaljevanju izgubila igro in s tem dvoboj, po katerem je v zraku obviselo vprašanje, kje so meje športnega vedenja in kako bi se dalo pravila glede zdravniškega odmora spremeniti. Da gre za zelo pogoste zlorabe, je jasno, igralci velikokrat na ta način spet zberejo svoje misli in zasučejo potek dvoboja.

Pri Azarenki je vse skupaj še toliko bolj sporno, ker je najprej dejala, da je imela napad panike. Potem je prišla dopolnitev, da je šlo za poškodbo hrbta in posledično težave z dihanjem, omenjala se je tudi poškodba kolena, najbolj pa se je morala na koncu otepati ocen, da se je vedla nešportno. »Trenutek res ni bil najprimernejši, a ni mi ostalo nič drugega, saj se je stanje vseskozi slabšalo. Zdravnika bi morala poklicati, preden je prišlo do tega, da nisem mogla več dihati in me je zato začela grabiti panika,« je pojasnjevala »Vika«, koliko je bila pri tem prepričljiva, pa je že drugo vprašanje ...

Kakorkoli, Azarenka je z zmago s 6:1, 6:4 ostala v igri za ubranitev naslova, v finalu pa se bo pomerila z Na Li, ki je s kar 6:2, 6:2 ugnala Marijo Šarapovo, ki je do polfinala izgubila komajda devet iger. Stvari so se včeraj hitro obrnile, Kitajka je bila veliko bolj napadalna in je narekovala ritem igre od začetka, Rusinja je bila vseskozi v podrejenem položaju, tako da je bila brez realnih možnosti za zmago in ponovitev lanskega uspeha, ko je igrala v finalu.