Zmaga nad Hewittom na velikem slamu je posebna

Blaž Kavčič v drugem kolu Roland Garrosa z Novakom Đokovićem – Danes čaka uvodni dvoboj še Polono Hercog.

Objavljeno
29. maj 2012 10.45
Saša Verčič, poročevalka
Saša Verčič, poročevalka
Pariz – Blaž Kavčič je prvi slovenski igralec, ki se bo pomeril z aktualno številko 1 moškega tenisa, za nameček na enem od štirih največjih turnirjev, Roland Garrosu. Za to »čast« je včeraj v 1. kolu garal skorajda štiri ure in po hudem boju v štirih nizih ugnal nekdanjo št. 1, Lleytona Hewitta. Dvoboj z Novakom Đokovićem ga čaka jutri.

Lleyton Hewitt je zelo neprijeten tekmec. Po eni strani je komajda 176. na svetu, igral ni od februarskega Davisovega pokala, vmes je bil na operaciji in se je na igrišča vrnil tudi nekoliko pred napovedmi, ker so mu pač francoski prireditelji namenili posebno povabilo za turnir, na katerem je sicer dosegal najslabše rezultate od vseh štirih grand slamov. A po drugi strani je tudi v Parizu redno prihajal do 3. kola, je velik borec, za nameček pa je eden od tistih starejših igralcev (31), ki si želijo na vsak način dokazati, da jih ne gre odpisati in da kljub slabšim rezultatom še niso za odpis. Veliki turnirji iz njih praviloma potegnejo le najboljše in vsega tega se je dobro zavedal tudi najboljši slovenski igralec.

A Avstralec včeraj vendarle ni mogel skriti, da je zunaj tekmovalnega ritma, saj je nizal neizsiljene napake (denimo tudi tri dvojne v eni igri), nekatere so bile prav začetniške, njegovo gibanje ni bilo stoodstotno, pri čemer je jasno, da si glede tega ni izbral najboljše podlage za vrnitev. »Nekje sem pač moral začeti, več je bilo razlogov, da sem se odločil za Pariz, a prioriteta zame je Wimbledon,« je po porazu pojasnil Hewitt, ki ima tako izkupiček zmag in porazov s Kavčičem že 0:2.

Ljubljančan sicer dvoboja – spet na igrišču št. 7, kjer je lani v 1. kolu premagal Ernesta Gulbisa – tudi zaradi treme ni začel najbolje in se je znašel v zaostanku z 1:4, nato pa je le vzpostavil ravnotežje in začel počasi prevzemati pobudo. Ko je uvodni niz osvojil v podaljšani igri, je bil v drugem precej boljši od Avstralca, seveda pa se ta v slogu svoje pregovorne bojevitosti ni predajal niti po zaostanku z 0:2, a za kaj več kot znižanje na 1:2 mu je zmanjkalo moči oziroma je bil slovenski igralec predober. Zanimivo, da je Kavčiča včeraj velikokrat reševal njegov sicer najšibkejši člen, torej servis, s katerim ima večkrat težave kot ne. A tokrat je začetni udarec deloval, kot je moral, naredil je zgolj štiri dvojne napake, ko je v četrtem nizu pri 5:3 reševal žogico za break, je njegov servis dosegel 196 km/h, najhitrejši pa je letel 209 km/h.

»Servis je bil danes ključ do uspeha, bil je na zelo visoki ravni in če bi bil takšen vseskozi, bi bil med 50 na svetu,« je vendarle lahko enkrat spet pohvalil svoj začetni udarec 99. igralec sveta, ki že nekaj časa ni igral pred toliko gledalci (zmogljivost tribune, ki je bila povsem polna, je 1559) in proti tako uveljavljenemu igralcu. »Hewitt je pač zmagovalec turnirjev za veliki slam in nekdanja št. 1, zato gotovo ni prišel sem s celotno ekipo nepripravljen, saj se ne želi igrati z ugledom. Resda ni več na nekdanji ravni, pa vendarle. Nekaj posebnega je premagati takšnega igralca na grand slamu, zame je to lep uspeh, toliko lepši, ker sem lahko zadovoljen tudi z igro. Res sem vesel te zmage,« je bil spet nasmejan Kavčič, ki je sicer takoj po novinarski konferenci odhitel k fizioterapevtu. Pojavljati se je namreč začela bolečina v komolcu, ki ga je med samim dvobojem zmotila zgolj nekajkrat, ko servisa ni dobro zadel.

Kavčič se je tako še tretjič zapored uvrstil v 2. kolo Roland Garrosa, kot po pravilu pa tu naleti na izjemno močnega tekmeca. Predlani je bil to Andy Roddick, tedaj 8. igralec sveta, lani Juan Martin del Potro, letos Novak Đoković … Dvoboj s Srbom bo jutri, bržčas na drugem največjem igrišču Suzanne Lenglen, saj je na tem včeraj igral Roger Federer, medtem ko je Nole nastopil na osrednjem Philippe Chatrier, tako da je pričakovati, da bo v naslednjem kolu ravno obratno.

Federer je včeraj z zmago nad Tobiasom Kamkejem izenačil rekord Jimmyja Connorsa, saj je dobil že 233. dvoboj na turnirjih za veliki slam, ob le 35 porazih pa je njegova uspešnost kar 86,9-odstotna. Švicar sicer nastopa na svojem 50. turnirju za veliki slam, ob tem je dosegel tudi 50. zmago na OP Francije …

V ženskem delu pa ni veliko manjkalo in prišlo bi do senzacije. Alberta Brianti, 105. z lestvice WTA, je namreč v dvoboju s prvo igralko sveta osvojila uvodni niz, v drugem vodila že s 4:0 in imela žogico za 5:0, a vsega tega ni znala izkoristiti, roka se ji je zatresla in Belorusinja je to izkoristila za veliko vrnitev v dvoboj in na koncu tudi zmago. Turnir je vseeno ostal brez dveh visoko postavljenih nosilk, saj je št. 11 Vera Zvonareva zaradi poškodbe tik pred zdajci odpovedala nastop, Sabine Lisicki (12) pa je ugnala Bethanie Mattek-Sands.

Danes ob 11. uri čaka dvoboj 1. kola tudi Polono Hercog, ki se bo pomerila z Ajumi Morita. Prav tako bo danes Štajerka začela turnir dvojic (igra z Urszulo Radwansko), v tej konkurenci pa bo skupaj z Alicjo Rosolsko zaigrala tudi Andreja Klepač.