Zmaga že nastop, vendar tudi na igrišču ni bila daleč

Slovensko teniško igralko Polono Hercog po slovesu od Roland Garrosa čakajo intenzivne terapije.

sre, 30.05.2012, 12:00

Pariz – Za Polono Hercog je bila svojevrstna zmaga že to, da je po vseh zdravstvenih težavah, ki so jo pestile v zadnjih tednih, lahko nastopila na Roland Garrosu. Ker pa ji včeraj tudi do uspeha na igrišču ni manjkalo veliko, je bilo na koncu razočaranje precejšnje. Od Štajerke je bila s 3:6, 6:4, 6:3 boljša Japonka Ajumi Morita.

Za Hercogovo je precej burno obdobje, saj se je na turnirju v Barceloni vdala zaradi slabega počutja (ob prihodu iz Charlestona), v Estorilu zaradi žuljev (njen opremljevalec Fila ji ta čas zaradi tega pripravlja nove superge), Rim in Bruselj je odpovedala zaradi bolečin v spodnjem delu hrbta. Številne preiskave so nazadnje pokazale, da gre za vnetje v kolku, da je ta »zabit«, čeprav so štiridnevne intenzivne terapije s fizioterapevtom Ernesta Gulbisa zdaj že povečale njegovo gibljivost. Bolečine pa se še niso umirile – za to bo potrebno nekaj premora –, a kljub temu se je Hercogova odločila, da bo nastopila, saj so ji zdravniki zagotovili, da se ji stanje ne bo poslabšalo. Je pa morala odigrati brez protibolečinskih tablet in injekcij, da ne bi res prišlo do hujše poškodbe, ker ne bi imela pravih občutkov.

Ko je 21-letna Štajerka stopila na igrišče št. 5, ni bilo videti, da je za njo težavno obdobje. Celo ravno nasprotno, zdelo se je, da ji je nekaj dni stran od tenisa dobro delo, da si je spočila tudi »glavo«. »Da, res je premor dobro vplival name, mogoče je prišlo tudi do manjše zasičenosti, saj se je nabralo veliko slabih stvari, od rezultatov do poškodb. Bolj sveža sem se vrnila na igrišča, škoda le, da ni poškodba povsem odpravljena,« je po dvoboju priznala Hercogova, katere odnos in pristop sta bila včeraj zelo pozitivna, forehand je deloval odlično, začetni udarec je bil dober. Le ko je sprejemala servis tekmice in je skorajda vsakič zaokrožila z boki, ker ji vsak nagib naprej povzroča bolečino, se je videlo, da jo nekaj muči.

Kot je bilo pričakovati, je Morita od prve žogice udarjala na vso moč z osnovne črte, a Hercogova ji je odlično odgovarjala s prodornimi forehandi in prvi niz je šel zasluženo na račun Slovenke. Ko pa je ta imela v 2. nizu pri 4:4 štiri žogice za break, na nek način tudi za zmago, se ji je nenadoma ustavilo. Nekoliko več pritiska in neizsiljene napake, pa so šle priložnosti po zlu, za nameček je šla zelo očitno v naslednji igri Japonka na vse ali nič in zlahka prišla do breaka. Kot se je pokazalo v nadaljevanju, se je na tej točki tudi prelomil dvoboj, saj je bila v odločilnem nizu Morita vendarle boljša, bolj napadalna, natančnejša, odločnejša.

Bolečina se je le krepila

»Res sem si želela te zmage in razočaranje je toliko večje, ker sem imela možnosti. Vse sem naredila za to, da bi zmagala v dveh nizih, saj sem se zavedala, da v treh bržkone ne bom mogla, a pri 4:4 nisem odigrala, kot bi morala. V tretjem so se po pričakovanju bolečine okrepile, predvsem je težava gibanje vstran, pa tudi pri servisu. Tako se je moja igra porušila, preveč sem se pomaknila nazaj, pri vračanju servisov nisem bila več tako stabilna. Z igro v prvih dveh nizih sem lahko zadovoljna in to je po tako okrnjenem treningu vsekakor pozitivno. Škoda res za to poškodbo, saj mislim, da ne bi bilo vprašanja o zmagovalki, če bi bila zdrava,« je obžalovala Hercogova, ki je včeraj naredila tudi nenavadno veliko prestopov: »Te težave so se začele pred kratkim, tudi zaradi bolečin pri servisu, zaradi katerih postavljam levo nogo nekoliko bolj naprej, včasih preveč. Zato tudi razmišljamo, da bi spremenili servis, da ne bi bilo tolikšnega pritiska na spodnji del hrbta, saj je verjetno tudi zaradi prišlo do poškodbe.«

Čeprav je Hercogova komajda prišla na novinarsko konferenco, potrebovala pa je tudi pomoč pri hoji po stopnicah, je nato vendarle poskusila odigrati še dvoboj v dvojicah, ker je Urszuli Radwanski že pred časom obljubila skupni nastop. A po petih igrah vendarle ni več šlo. Našo najboljšo igralko zdaj čakajo intenzivne terapije, če ne bo stoodstotno nared, pa bo do Wimbledona izpustila tudi še kakšen manjši turnir, saj ne želi ogroziti igranja na travnatem grand slamu in olimpijskih igrah.

Povezane novice

Roland Garros: Morita izločila Hercogovo, Razzano domov poslala S. Williams
29. maj ob 14:13
Slovenska teniška igralka Polona Hercog je v prvem kolu OP Francije morala priznati premoč Japonki Ajumi Morito.

Komentiraj članek

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje je preprosto, vendar pa zaradi spodbujanja kulturne in dostojanstvene razprave pred oddajo komentarjev zahtevamo vnos osebnih podatkov.
Za komentiranje morate biti prijavljeni. Še nimate uporabniškega imena in gesla? Registrirajte se!

Spoštovani komentatorji!

Komentiranje prispevkov na straneh Dela ni pravica, temveč možnost, ki jo omogoča medijska družba Delo, d. d. S komentarji prispevkov izražate svoje mnenje ali stališče na lastno odgovornost. Za objavo komentarjev, ki bodo na ogled takoj vidni vsem obiskovalcem portala, zahtevamo vnos osebnih podatkov. Kot registriran uporabnik, ki osebnih podatkov v uporabniškem računu ni dopolnil, pa imate možnost oddaje komentarjev, pri čemer si uredništvo pridržuje pravico do objave po lastni presoji.

Uredništvo Dela in izdajatelj Delo, d. d., spodbujata argumentirano razpravo in ne dovoljujeta zlorabe medijskega prostora za žalitve, napeljevanje k sovraštvu ali nasilju, osebno diskreditacijo identificiranih piscev, oglaševanje izdelkov ali storitev ali kako drugače pravno spornih komentarjev.

Po kazenskem zakoniku je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti ter za grožnjo, da bo napadel življenje ali telo druge osebe, kakor tudi za razžalitev, žaljivo obdolžitev in obrekovanje. Uredništvo Dela bo pomagalo pri ugotavljanju identitete avtorjev sporočil, če bodo to zahtevali pristojni organi. Podatke lahko na zahtevo sporoči tudi prizadeti osebi zaradi uveljavljanja njenih pravic.

Uredništvo Dela bo zato po svoji presoji brisalo sporna sporočila; posameznim avtorjem bo tudi odvzelo možnost komentiranja.

Za vsebino, naslove in priloge sporočil v forumih so odgovorni avtorji sami.

Medijska družba Delo, d. d., uredništvo Dela

Prijavi se