Zmagovalka velikega slama – zveni noro

V finalu odprtega prvenstva Avstralije v Melbournu nemška teniška igralka Angelique Kerber ugnala Sereno Williams.

Objavljeno
31. januar 2016 00.21
Saša Verčič
Saša Verčič
Melbourne – Ne Angelique Kerber v njenem prvem finalu za veliki slam, živci so v odločilni partiji OP Avstralije bolj zdelali zmagovalko že 21 največjih turnirjev Sereno Williams, ki ni bila kos rekordnemu izzivu Steffi Graf. Kerberjeva, od jutri druga igralka sveta, je v odličnem dvoboju po dobrih dveh urah presenetila branilko naslova in jo premagala s 6:4, 3:6, 6:4.

Finali izkušene in neizkušene igralke na tej stopnji turnirjev znajo biti zelo enostranski, večkrat smo že videli to, a vendarle je bilo tokrat jasno, da gre za bolj nevsakdanji položaj. Williamsovi se je enkrat lov na 22. naslov že prav neverjetno ponesrečil, ko jo je v polfinalu OP ZDA šokirala Roberta Vinci (resda je bil takrat v igri tudi koledarski grand slam), torej je pred takšnim dosežkom pokazala ranljivost. In prav s to miselnostjo, da mora biti Williamsova še bolj živčna kot velika favoritinja pod večjim pritiskom, se je Kerberjeva lotila finala. Seveda pa je bilo pomembno tudi, da ne gre za igralko, ki je »padla z neba« v finale, ampak za že nekaj let članico svetovne deseterice.

Če se po prvi igri, ki jo je Serena osvojila na svoj servis, nikakor ni dalo razbrati, po kakšnih taktih bi se lahko razpletal finale, pa se je lahko že po tretji, ko je Nemka prišla do prvega breaka. Američanka je bila več kot očitno pod velikim stresom, o čemer so pričale njene številne neizsiljene napake, kar 23 jih je zbrala v prvem nizu (na koncu 46), začetni udarec je deloval slabše kot sicer, nepričakovano številni »izleti« k mreži pa so se bolj ali manj končevali neuspešno. Seveda je bilo treba Nemki priznati, da se je odlično upirala, polovila je številne žogice, ki jih večina tekmic ne bi, zanjo ni bilo vdaje, poskrbela za nekaj izjemnih točk, res je zaigrala pogumno, a vendarle je bila Williamsova tista, ki je v večini primerov odločala, kateri bo šla točka. Ko je po izgubljenem nizu v drugem zaigrala veliko bolj natančno, se je kaj hitro vrnila v igro, a v tretjem nizu se je ponovila zgodba iz prvega. Izgubila je kar tri igre na svoj začetni udarec – skupaj pet, prej pa v šestih dvobojih štiri –, in ko Nemka pri 5:3 ni zmogla odservirati za zmago, je do največjega uspeha kariere, ki je navdušil teniški svet, prišla z breakom.

»Moje sanje so se danes uresničile. Vse življenje sem garala in zdaj lahko rečem, da sem zmagovalka turnirja za veliki slam, kar zveni noro. Za mano sta dva najboljša tedna v karieri, koža se mi je ježila med dvobojem,« je v solzah priznala presrečna Nemka in ob tem večkrat ponovila, da ji je bilo v čast že to, da je lahko igrala s Sereno v finalu. Williamsova je tokrat poraz prenesla izjemno športno, privoščila je 28-letni tekmici, da po vsem tem času osvoji veliko lovoriko (doslej je bila celo edina v svetovni deseterici brez finala za grand slam), hkrati pa ocenila, da pač ni robot in da ne more nenehno le zmagovati …

Danes ob 9.30 sledi še veliki finalni obračun pri moških med najboljšima igralcema sveta Novakom Đokovićem in Andyjem Murrayjem, za zadnjega pa je bila včeraj lepa spodbuda bratova zmaga med dvojicami. Jamie Murray in Bruno Soares sta v finalu z 2:6, 6:4, 7:5 premagala Daniela Nestorja in Radeka Štepaneka.