Žrtev za zmago: šop las

Ruska teniška igralka Svetlana Kuznjecova na mastersu v Singapurju boljša od branilke naslova.

Objavljeno
25. oktober 2016 02.14
Svetlana Kuznetsova of Russia celebrates after beating Agnieszka Radwanska of Poland during their singles match at the WTA tennis tournament in Singapore, Monday, Oct. 24, 2016. (AP Photo/Wong Maye-E)
Saša Verčič
Saša Verčič
Singapur – Svetlana Kuznjecova je v soboto igrala finale teniškega turnirja v Moskvi, ki ga je morala dobiti, da si je zagotovila nastop na mastersu osmerice. In ga je, se nato odpravila na več kot 8000 kilometrov dolgo pot v Singapur, kjer jo je včeraj že čakal dvoboj v predtekmovalni skupini. Tudi tega je dobila, ugnala je branilko naslova Agnieszko Radwansko.

Veliko je bilo v zadnjih dneh razprav o tem, da bi morala ženska teniška zveza (WTA) en teden prej določiti rok za uvrstitev na sklepni turnir osmerice, ker pač ni najbolj normalno, da ob petkovem žrebu še niso bile znane vse udeleženke, tudi skupinske fotografije sedmerice ali pa s prvo rezervo Johanno Konta niso bile najbolj posrečene.

Če bi Moskva in Luxembourg želela šteti za masters, naj dobita drug termin, so ugotovitve in tudi Kuznjecova se je pridružila kritikom zdajšnjega sistema, saj njene priprave na enega najpomembnejših turnirjev pač niso bile takšne, kot bi si želela. Je pa z zmago v Moskvi pokazala, da je v dobri formi in 48 ur za tem, ko je zmagala v ruski metropoli, je dobila tudi prvi dvoboj v beli skupini.

In to kakšen dvoboj! Trajal je skorajda tri ure, igralki sta poskrbeli za nekaj izjemnih potez, borbenost je bila na najvišji ravni, dramatičnost prav tako, zasuki so si sledili, saj je bilo skupno kar 14 breakov, manjkalo pa ni niti nekaj bolj nenavadnih trenutkov. V odločilnem nizu so vsi napori zadnjih dni ujeli Kuznjecovo, ki se je tako ob enem premoru zjokala, med drugim pa je preizkusila svoje frizerske sposobnosti in si odstrigla šop las … »Lasje so mi silili v oči in morala sem se odločiti, kaj je pomembnejše, dvoboj ali lasje, ki bodo sčasoma spet zrasli,« je pojasnila Rusinja, ki je pri 4:5 rešila tudi zaključno žogico, preden je vpisala vendarle presenetljivo zmago – 7:5, 1:6, 7:5.

»V nekem trenutku sem se bila že pripravljena uleči na tla in pustiti, da me odnesejo ven. A sem vztrajala. Potisnila sem vstran misli na utrujenost, na 'jet lag', zatrla sem čustva. Nisem želela razmišljati o tem. Prišla sem se borit,« je dejala Kuznjecova, ki je nastop na mastersu že prečrtala, preden ji je novo priložnost z odpovedjo ponudila Serena Williams.

Za Rusinjo je to že šesti nastop na sklepnem turnirju, a doslej je skupaj dobila zgolj tri dvoboje, tako da še nikdar ni preskočila skupinskega dela. Morda pa ji bo pri 31 letih prvič uspelo tudi to, zelo pomemben bo jutrišnji dvoboj proti Karolini Pliškovi. Čehinja se je v drugem včerajšnjem dvoboju bele skupine – prav tako polnem zasukov, zmagovalka pa je tudi tokrat rešila zaključno žogico – ugnala Garbiñe Muguruza po poltretji uri borbe s 6:2, 6:7 (4), 7:5.

Danes bosta dvoboja v rdeči skupini, in sicer Angelique Kerber – Simona Halep ter Madison Keys – Dominika Cibulkova.