Togo vendarle na afriško prvenstvo

Nogometna zveza Toga je sporočila, da se bo kljub krvavemu napadu na njihovo reprezentanco, v katerem so življenje izgubili štirje člani ekipe, le udeležila afriškega prvenstva, ki se v Angoli pričenja danes.

Objavljeno
10. januar 2010 09.57
Ka.K./STA
Ka.K./STA

Luanda - Tragedija se je pripetila ob prečkanju meje med Demokratično republiko Kongo in Angolo. Zamaskirani borci za neodvisnost Cabinde so napadli angolske vladne varnostne sile, ki so spremljale reprezentante Toga. Ubili naj bi štiri ljudi: voznika avtobusa, pomočnika trenerja Abala Ameleteja, predstavnika za odnose z javnostmi Stanislasa Oclooja in rezervnega vratarja Kodjovija Obilaleja.

 

Zaradi napada, v katerem je bilo še nekaj ljudi ranjenih, se je reprezentanca Toga v soboto vrnila na letališče in čakala na polet v domovino, danes pa odločitev spremenila in sporočila, da bo na prvenstvu kljub tragediji nastopila.

 

"S celotno reprezentanco smo se sestali in odločili, da bomo v ponedeljek nastopili na prvi tekmi proti Gani," je za francoski časnik L'Equipe dejal reprezentant Alaisys Romao. Odločitev igralcev je bile enoglasna. "Umrlih in poškodovanih ne moremo kar zapustiti in od vsega pobegniti. Če ostanemo, potem bomo to storili zaradi njih. Tudi zato, da upornikom ne damo zadovoljstva. Naša vlada se sicer morda ne bo strinjala, a odločeni smo, da bomo na prvenstvu igrali," je še dejal Romao.

 

Issa Hayatou, predsednik Afriške nogometne zveze (CAF), je ekipo Toga obvestil, da ji je angolski premier Antonio Kassoma zagotovil strožje varnostne ukrepe.