Slovenci domačinom nasuli 116 točk za četrtfinale

Reprezentanca Aleksandra Sekulića je za 35 točk premagala Japonsko, v nedeljo za prvo mesto v skupini C proti Španiji.
Fotografija: Slovenci so rutinirano opravili tudi drugo nalogo. FOTO: Thomas Coex/AFP
Odpri galerijo
Slovenci so rutinirano opravili tudi drugo nalogo. FOTO: Thomas Coex/AFP

Vseh 12 slovenskih košarkarjev se je vpisalo med strelce in Slovenija je s 116:81 premagala Japonsko ter dosegla drugo visoko zmago na olimpijskih igrah v Tokiu. V dvorani Saitama sta bila v reprezentanci Aleksandra Sekulića najbolj učinkovita Luka Dončić s 25 in Zoran Dragić s 24 točkami. Gostiteljem ni pomagalo niti 34 točk zvezdnika Ruija Hačimure.

Standings provided by SofaScore LiveScore


Slovenci, ki so pred tem s 118:100 nadigrali Argentino, so si tako že zagotovili četrtfinalni nastop, v nedeljo ob 10.20 se bodo s Španijo pomerili za prvo mesto v skupini C. Fantje so prevladovali vso tekmo in jim ni bilo treba ves čas igrati na polno, s čimer so privarčevali tudi nekaj moči za odločilne boje.



Vlatko Čančar je bil razigran. FOTO: Eric Gay/Reuters
Vlatko Čančar je bil razigran. FOTO: Eric Gay/Reuters


Vlatko Čančar je dosegel 16 točk, Klemen Prepelić 12 in Jaka Blažič 10. Sledili so Mike Tobey, Jakob Čebašek (po 6), Luka Rupnik, Edo Murić, Gregor Hrovat (po 4), Aleksej Nikolić (3) in Žiga Dimec (2). Pri Japoncih je bil drugi strelec Juta Vatanabe s 17 točkami.

image_alt
Slovenija in Luka Dončić v ritmu NBA odpihnila Argentino


Slovenija je dosegla 15 trojk iz 39 poskusov (38 %). Imela je kar 54 skokov (Tobey 11), v napadu 17; Japonska samo 33. Dončić je 25 točkam dodal sedem skokov in sedem asistenc. Ostaja neporažen v slovenskem dresu.





Rui Hačimura je bil najboljši pri Japoncih. FOTO: Thomas Coex/AFP
Rui Hačimura je bil najboljši pri Japoncih. FOTO: Thomas Coex/AFP


Prva četrtina (29:23):

Slovenci so tekmo začeli v postavi Dončić, Tobey, Dragić, Blažič in Čančar. Prvi točki je s polaganjem dosegel Blažič. Slovenci so bili ves čas v rahli prednosti, štiri minute pred koncem prve četrtine pa je Hačimura s trojko izenačil na 18:18.



S štirimi zaporednimi točkami je vodstvo evropskih prvakov obnovil Dončić, in ko je za delni izid 6:0 poskrbel Dragić, je moral japonski selektor, Argentinec Julio Lamas, zahtevati minuto odmora. Slovenci so bili učinkoviti v napadu, ampak obramba ni bila na visoki ravni in Hačimura je z novo trojko prepolovil razliko na 21:24. Dončić je pri izidu 26:21 dosegel že polovico slovenskih točk. Zatem je trojko za 29:23 zadel Čančar. Pri Japoncih je 13 točk dosegel tudi Hačimura, ki je ohranjal domače upe.

Luka Dončić je v prvem polčasu dosegel 15 točk, skupaj 25. FOTO: Thomas Coex/AFP
Luka Dončić je v prvem polčasu dosegel 15 točk, skupaj 25. FOTO: Thomas Coex/AFP


Druga četrtina (24:18):

V drugo četrtino so Slovenci vstopili še odločneje, predvsem v obrambi. Japonci so v treh minutah dosegli samo dve točki. Z dvema prostima metoma je Dončić razliko povišal na rekordnih 11 točk (28:25). Hrovat je zadel za 40:28, potem pa je sledil manjši padec v slovenski igri, Japonci so dosegli šest zaporednih točk (40:34) in Sekulić je sklical fante na posvet.



Ta je obrodil sadove, Prepelič in Tobey sta s trojkama poskrbela za varno razliko 13 točk, najvišjo dotlej (51:38). Hačimura je bil še naprej razpoložen in je v prvem polčasu dosegel 17 točk. Med odmorom je bil rezultat 53:41. Dončić je bil pri 15 točkah, Dragić jih je dosegel 9, po 5 Prepelič, Murić in Čančar. Edina skrb je bila povezana z Dončićem, ki je igrišče zapustil z bolečinami v hrbtu.

Klemen Prepelič je prispeval 12 točk. FOTO: Aris Messinis/AFP
Klemen Prepelič je prispeval 12 točk. FOTO: Aris Messinis/AFP


Tretja četrtina (27:23):

Dobra novica je bila, da je zvezdnik Dallasa začel drugi polčas in da je bil še naprej razpoložen. Tako kot njegovi soigralci. Dragić in Čančar sta zadela trojki za novo rekordno vodstvo s 64:48, ki ga je s 17. točko še povečal Dončić (66:48). Slovenija je v manj kot štirih minutah drugega dela dosegla 13 točk. Je pa Dončić zgodaj prejel tretjo osebno napako in je odšel na klop. Zamenjal ga je Rupnik. Hačimura je bil medtem že pri 24 točkah.



Dončićeva odsotnost se ni poznala, Tobey je odlično zabil po protinapadu in ob tem izsilil osebno napako. Dragić pa je z 18. točko razliko dvignil na velikih 22 točk (74:52). Tekma je bila tako rekoč odločena, toda Slovenci so se preveč sprostili, Japonci so odgovorili z dvema trojkama in Sekulić se je takoj odzval z minuto odmora, med katerim je fante pozval k resnosti in zbranosti. Dragić je bil še naprej najbolj vroč pri Slovencih in je dosegel 22. točko, Japonci pa se niso vdali in se približali na minus 14. Tretji del je lepo končal Prepelič s prodorom in polaganjem za 80:64.

Jaka Blažič je dosegel 10 točk. FOTO: Thomas Coex/AFP
Jaka Blažič je dosegel 10 točk. FOTO: Thomas Coex/AFP


Četrta četrtina (36:17):

Dončić se je v zadnjem delu vrnil na parket. Kapetan Murić je šest minut pred koncem po njegovi lepi podaji zabil za 91:73, nakar je igre željni Luka dosegel 25. točko ter spet prevzel primat med slovenskimi strelci. Blažič je s trojko postavil izid 97:73, Čančar pa je ponovil vajo za novo slovensko stotico. Tudi Rupnik se je z metom izza črte vpisal med strelce.



Ritem igre je popustil, tudi Dončić je znova sedel na klop in začel varčevati z močmi za tekmo proti Španiji. Ob koncu je Sekulić dal nekaj minut še vsem preostalim igralcem. Takoj je dve trojki zadel Čebašek, zadnji se je med strelce s trojko vpisal še Nikolić in tako je vseh 12 igralcev doseglo točke. Lepa kolektivna predstava.

Zoran Dragić je bil drugi najboljši slovenski strelec s 24 točkami. FOTO: Alkis Konstantinidis/Reuters
Zoran Dragić je bil drugi najboljši slovenski strelec s 24 točkami. FOTO: Alkis Konstantinidis/Reuters


Standings provided by SofaScore LiveScore


Standings provided by SofaScore LiveScore




Aleksander Sekulić je dobro vodil ekipo. FOTO: Brian Snyder/Reuters
Aleksander Sekulić je dobro vodil ekipo. FOTO: Brian Snyder/Reuters

Preberite še:

Komentarji: