Slovenija v slogu sanjskega moštva

Luka Dončić je z 48 točkami vodil Slovenijo do prve zmage na olimpijskem turnirju v košarki.
Fotografija: Slovenija do Tokia. Luka Dončić je z virtuozno predstavo ppopeljal Slovenijeo do prve zmage na olimpijskih igrah. FOTO: Brian Snyder /Reuters
Odpri galerijo
Slovenija do Tokia. Luka Dončić je z virtuozno predstavo ppopeljal Slovenijeo do prve zmage na olimpijskih igrah. FOTO: Brian Snyder /Reuters

Luka Dončić in soigralci so v premiernem nastopu na olimpijskih igrah prikazali epsko predstavo. Slovenski virtuoz je v prvem polčasu dosegel polovico vseh točk Slovenije, torej 31, srečanje pa je končal pri 48 točkah. Tako je le za sedem točk zgrešil rekord olimpijskih iger, ki ga je leta 1988 proti Španiji postavil brazilski ostrostrelec Oscar Schmidt.

Je pa Dončić s tem postal rekorder po številu doseženih točk na eni tekmi v dresu reprezentance Slovenije. Iz igre je metal 18:29, za dve točki 12:15, za tri 6:14, iz črte prostih metov pa 6:7. Ob tem je zbral 11 skokov (8 + 3), pet podaj (ob 6 izgubljenih žogah), tri blokade, nad njim pa so tekmeci naredili osem osebnih napak.

Klemen Prepelič je dodal 22 točk, 12 jih je dosegel Vlatko Čančar, Mike Tobey pa se je izkazal z 11 točkami in 14 skoki.

Ob visoki prednosti si je lahko selektor Aleksander Sekulić privoščil, da je v igro poslal vseh dvanajst igralcev. Med strelce se nista vpisala le Gregor Hrovat in Jakob Čebašek, vsaj eno trojko pa je zadelo osem košarkarjev.

Slovenski selektor Aleksander Sekuliić je umirjeno vodil tekmo in brez napak. FOTO: Aris Messinis/AFP
Slovenski selektor Aleksander Sekuliić je umirjeno vodil tekmo in brez napak. FOTO: Aris Messinis/AFP


Tekmo je Dončić odprl s tremi zaporednimi trojkami, tako da je semafor v dvorani Saitama po dveh minutah kazal rezultat 12:5.

Argentina, ki je na začetku druge četrtine zaostajala 24:35, se je sredi drugih desetih minut približala na 39:34. Tu pa se je hkrati njena zgodba tudi končala. Slovenija je naredila delni izid 14:2, prišla do 53:36 in polčas zaključila z dvajsetimi točkami razlike, predvsem pa kar 62 doseženimi točkami.



Toliko točk v prvem polčasu je neobičajno celo za ligo NBA, kjer polčas traja 24 minut, kaj šele za tako odmevno in pomembno tekmovanje, kot so olimpijske igre, in to proti ekipi, kot je Argentina. Gre namreč za svetovne podprvake iz 2019, olimpijske zmagovalce 2004 in srebrno reprezentanco z zadnjega prvenstva Amerik.

Luka Dončić in Zoran Dragić sta v tovariškem slogu ustavila Argentince. FOTO: Aris Messinis/AFP
Luka Dončić in Zoran Dragić sta v tovariškem slogu ustavila Argentince. FOTO: Aris Messinis/AFP


V drugem polčasu Slovenija ni bila več tako napadalno razpoložena – Dončić je v tretji četrtini dosegel le štiri točke, kljub temu pa je razlika še narasla. V 26. minuti se je povzpela na 79:52, v 27. pa na 30 točk (82:52), kar je bilo največja prednost na tekmi.

Slovenija nastopa v skupini C. Naslednja tekma jo čaka v četrtek ob 6.40 proti Japonski, zadnja v predtekmovanju pa 1. avgusta ob 10.20 s Španijo.

V četrtfinale se bosta uvrstili dve najboljši ekipi iz treh predtekmovalnih skupin ter dve tretjeuvrščeni. Četrtfinala so na sporedu 3. avgusta.

Preberite še:

Komentarji: