Streljali na Zdravka Mamića

Zadeli so ga v nogo, vendar naboj ni poškodoval kosti, v Dinamu so prepričani, da je šlo za poskus umora.

Objavljeno
22. avgust 2017 15.06
Posodobljeno
22. avgust 2017 15.06
cropix_mamic
Željko Matić
Željko Matić

Zagreb - Zdravka Mamića, nogometnega menedžerja in formalno Dinamovega svetovalca, dejansko pa gospodarja hrvaškega nogometa, so danes napadli blizu Tomislavgrada v Bosni in Hercegovini. Streljali so okoli poldneva, ko je Mamić s približno 40 družinskimi člani po maši zadušnici izstopal iz avtomobila blizu zaselka Vidovići, kjer je njegov oče doživel srčno kap.

Mamića so zadeli v nogo, vendar naboj ni poškodoval kosti, zato se je, ko so mu zdravniki nudili zdravniško pomoč, odpravil v Zagreb. Nekateri govorijo o toči strelov zamaskiranih napadalcev, neki očividec je omenil dva napadalca in dva strela. Drugi ugibajo, kar se zdi bolj logično, da so z natančnima streloma ciljali Mamića v nogo. V mafijskem okolju je to »zadnji opomin«.

Mamić je po streljanju izjavil: »Ušel sem smrti.« V Dinamu in hrvaški nogometni zvezi so označili dejanje za poskus umora in mimogrede okrivili medije in državo zaradi »sistematičnega dopuščanja napadov nanj«. Opozorili so, da so Mamića napadli v loži Hajdukovega stadiona, njega in njegovega odvetnika brutalno napadli navijači Torcide med prihodom na splitsko sodišče, zadnji od napadov - spet brez posledic za storilce - pa se je zgodil na Bolu, ko so Mamića udarili v glavo in je končal v morju.

Močnejši ko je Mamić, bolj ga sovražijo. Čeprav je prišel iz vrst navijačev Bad Blue Boys, so ti več let bojkotirali Dinamove tekme, da bi ga odstavili s čela kluba. Toda Mamić je ostal na čelu kluba in ni varčeval s sponzorskimi sredstvi za predvolilne kampanje. Njegov odnos s sedanjo predsednico nikoli ni bil pojasnjen. Bil je velikodušen do navijačev, ki ga podpirajo (tudi takšni so), in nevladnih združenj (denimo HHO). Tudi za najboljše odvetnike je moral seči globoko v žep, saj je redkokateri njegov javni nastop minil brez incidentov. Novinarje je označil za golazen, tekmecem v nogometnem svetu preklinjal »srbsko in muslimansko mater«, zaradi groženj in žalitev, namenjenih enemu od ministrov, je celo končal v priporu. Vse to je začinil z bahaškim in prostaškim vedenjem.

Mamiću zdaj sodijo na osiješkem sodišču zaradi »združevanja v zločinsko organizacijo«. Tudi tam je bil nespoštljiv do odvetnikov in sodišča. Obtožujejo ga, da si je s transferjem Luke Modrića in Dejana Lovrena nezakonito prisvojil 17 milijonov evrov, s transferji drugih igralcev pa da je oškodoval Dinamo še za 20 milijonov evrov. Zanimivo je, da je Modrić zanikal pričanje uradu za boj proti korupciji in organiziranemu kriminalu (Uskok) na sodišču, zato so ga obtožili lažnega pričanja. Lovren ni utegnil niti pričati, že so mu vdrli v stanovanje.

Zato je treba ob tem atentatu na Mamića biti previden. Po njegovem je to »še en huliganski napad, ki mu ne bo preprečil obiska povratnega srečanja Dinama v Albaniji«. Ali je res samo to, bo jasno, če bodo razjasnili okoliščine napada in odkrili storilce.