Rusi v Pjongčang le pod mednarodno zastavo, Mutku dosmrtna prepoved

Mednarodni olimpijski komite je sprejel odločitev, da ruski športniki v Pjongčangu ne bodo smeli nastopiti kot del svoje reprezentance. 

Objavljeno
05. december 2017 18.34
Posodobljeno
05. december 2017 18.34
OLYMPICS-2018/DOPING
N. Gr.
N. Gr.

Lozana - Na izrednem zasedanju Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) so izglasovali odločitev o nastopu ruske reprezentance na prihajajočih olimpijskih igrah v Pjongčangu. Ruskim športnikom bodo ponudili možnost nastopa na OI s posebnim povabilom in kot del mednarodne ruske ekipe, ki bo nastopala pod mednarodno zastavo. 

Mok je v svoji obrazložitvi uporabil zelo oster jezik, med drugim so se za suspenz po besedah predsednika Thomasa Bacha odločili zaradi »sistemske manipulacije« in »še nikoli videnega napada na integriteto športa in olimpijskih iger«. Ruski olimpijski komite bo morala mednarodnemu olimpijskemu komiteju plačati tudi 15 milijonov dolarjev odškodnine zaradi kršenja pravil in goljufije. 

Podobno taktiko je Mok ubral že glede nastopa ruskih atletov na poletnih olimpijskih igrah v Riu 2016, ko je Darja Klišina lahko nastopila v Riu, saj ni živela v Rusiji, a je morala prav tako nastopati pod mednarodno zastavo. Odločitev Moka bo zagotovo povzročila razburjenje, saj so Rusi še pred glasovanjem napovedali oster protest proti vsakršni odločitvi, a je po zadnjem glasovanju jasno, da ruska zastava ne bo plapolala v Južni Koreji. 

Rusi so si izključitev prislužili zato, ker naj po mnenju Mednarodnega olimpijskega komiteja ne bi naredili dovolj za preprečevanje dopinga v državi in razkrivanja dopinških grešnikov, sploh v luči škandala, ki je izbruhnil po OI v Sočiju 2014. Posamezne ruske športnike, ki bodo prestali temeljito preverjanje, bodo individualno povabili na OI pod posebnimi pogoji, sodelovali bodo kot del ruskega moštva na OI, a to ne bo ruska reprezentanca. 

Nadalje je MOK sklenil, da ne bo podelil akreditacije nikomur z ruskega ministrstva za šport, hkrati je potrebno nekdanjega ruskega ministra za šport in zdaj namestnika premierja Vitalija Mutka odstraniti z vseh nadaljnjih olimpijskih iger, Dimitrija Černišenka, predsednika organizacijskega komiteja v Sočiju, pa odstraniti iz organizacijske ekipe, ki pripravlja OI 2022 v Pekingu. Suspendirali so tudi nekaj manjših ruskih funkcionarjev v Moku. 

Na vprašanje reporterke časopisa New York Times Rebecce Ruiz, če morajo Rusi za nadaljevanje pogovorov in pogajanj najprej priznati sistemski doping v državi, je Thomas Bach odgovoril, da so jim »danes vnovič ponudili to možnost, ki jo je predsednik ruskega olimpijskega komiteja tudi sprejel in se opravičil«.

Če je bilo glede na vse dopinške primere v zadnjem času bolj kot ne jasno, da bodo vsi ruski športniki težko nastopili na OI, je bila tako huda kazen vseeno presenečenje za marsikoga. Tudi neposredni napad na glavne akterje domnevnega sistemsko podprtega dopinga v Rusiji pred in med OI 2014 v Sočiju je jasen pokazatelj, da se Mok ne bo zadovoljil s čim manjšim kot s popolno prevetritvijo ruskega sistema športnega delovanja, preden bodo Rusiji spet odprli vrata olimpijske družine.