Putin: Nikomur ne bomo preprečili odhoda na OI

Dan po odločitvi MOK o Rusiji:  Predsednik Rusije zavrnil možnost bojkota. Gabrovec: Kazen v škodo športnikov.

Objavljeno
07. december 2017 09.00
Posodobljeno
07. december 2017 09.00

Moskva – Novoletne novinarske konference Vladimirja Putina, predsednika Ruske federacije, ponavadi pritegnejo zelo veliko zanimanja. Tudi na tujem. Toda tokrat je bil vplivni politik v središču pozornosti že pred rednim letnim srečanjem z novinarji. Spregovoril je o udeležbi ruskih olimpijcev na zimskih OI po zadnjih sankcijah MOK in potrdil, da vrh države športnikom ne bo preprečil odhoda v Azijo.

Po različnih odmevih in tudi med seboj nasprotujočih si raziskavah javnega mnenja v največji državi na svetu o tem, ali naj ruska olimpijska reprezentanca, ker ne sme nastopiti s simboli svoje države, bojkotira igre ali ne, je bilo pričakovanje Putinovih besed zelo neučakano.

Med delovnimi obveznostmi predsednika sta bila včeraj popoldne v Moskvi obisk nacionalnega foruma prostovoljcev in podelitev posebnih nagrad, tam naj bi komentiral tudi odločitev prejšnjega večera iz Lozane. Toda bil je modro tiho, podobno kot nekateri drugi funkcionarji tako iz političnega kot tudi iz športnega prostora ni hotel prehitro in morda tudi čustveno spregovoriti javnosti. Nato pa se je čez nekaj ur v posebnem sporočilu prvi mož države vendarle oglasil in pravzaprav razveselil športni svet: »Naša oblast ne bo nikomur, ki si to želi in je obenem na seznamu potnikov za OI, preprečila nastopa v Pjongčangu. Mnoge izvrstne športnike poznam osebno, vem, koliko truda že vse življenje vlagajo zato, da bi nastopili na olimpijskih igrah. V nobenem primeru ne bomo nikomur ničesar prepovedovali, v kakšni drugi obliki preprečili udeležbe ali razgrinjali posebne pogoje.«

Prihodnji dnevi bodo pripadali tudi mnenjem panožnih športnih zvez, tudi nacionalnemu olimpijskemu komiteju in vladi, a po tem, ko je Putin tako jasno sporočil, da mu na misel ne pride razglasiti bojkot, ni več dvomov o tem – Rusija se bo s svojimi aduti in po najboljših močeh predstavila na osrednjem športnem dogodku te zimske sezone. Predsedniku ni šlo v račun le, da nikjer v tej zadnji »obsodbi« ni bil zapisan stavek o državni podpori dopinga, pa kljub temu reprezentanca uradno ne sme nastopiti v Pjongčangu, temveč le s posamezniki ali ekipami pod nevtralno olimpijsko zastavo. »To je zame zahtevno vprašanje, zakaj pravzaprav takšna prepoved, nikjer pa ni zapisanega vzroka,« je še dodal v svojem javnem nastopu.

Daleč od takšnega razmišljanja pa včeraj niso bili v nekaterih drugih državah, ne nazadnje je tudi Bogdan Gabrovec, predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije, dejal, da se mu kazen MOK ne zdi primerna, saj mnogi nedolžni športniki v primeru nastopa pod nevtralno zastavo ne bi doživljali tistih čustev kot njihovi tekmeci. Po svetu, zlasti v prostoru nekdanjega sovjetskega imperija, ne prikimavajo odločitvi iz Lozane, obstaja tudi drugi pol, denimo v anglosaškem in germanskem prostoru, s tezo, da bi zaradi vseh dopinških grehov morali še ostreje ukrepati proti Ruski federaciji.

Vznemirjenje v hokejskih krogih

A zdaj je odločitev na mizi, za ugled športa in iger je vsekakor pomembno, da se bo ena od vodilnih velesil vendarle predstavila na tekmovališču. Po včerajšnjih Putinovih besedah zdaj ni več takšne bojazni, da bi iz KHL, najmočnejšega klubskega hokejskega tekmovanja na stari celini, preprečili odhode reprezentančnih kandidatov na igre. Za hokej, tradicionalno paradno panogo zimskih iger, je bil že dovolj hud udarec iz NHL, ki je v tej sezoni prvič po 24 letih ne bodo prekinjali med olimpijskim turnirjem, morebitna odsotnost igralcev z najvišje evropske ligaške ravni bi povsem osiromašila dogajanje na ledenih ploskvah v Pjongčangu. Slovenija pa bi se, potem ko se je morala že odpovedati nastopu Anžeta Kopitarja, morala še sprijazniti, da na OI tokrat ne bi imela treh akterjev iz razširjene ruske lige – Jana Muršaka (Nižni Novgorod), Žige Jegliča (Nižnekamsk) in Robeta Saboliča (Vladivostok).

Sicer pa se je prav v hokejskih krogih med Rusi iskrilo po odločitvi iz Lozane. Pri vodstvu zveze nameravajo napadati naziv olimpijskih prvakov, večkrat so v zadnjih dneh ponovili, da ni bilo nikogar med hokejskimi reprezentanti, ki bi se ujel v dopinško past. Toda med igralci so se prepletala različna mnenja. Prvi zvezdnik KHL, napadalec Ilja Kovaljčuk iz St. Peterburga, je dejal, da je pričakoval takšno kazen, ki spada k politiki, ne pa k športu, a da vsi nekaznovani hokejisti morajo nastopiti na OI. Aleksandr Ovečkin, v Washingtonu eden vodilnih asov NHL, pa meni drugače: »Ne vem, kakšen je smisel nastopa na OI, če nimaš svoje zastave.«

Toda druge avtoritete z ruske športne scene so večinoma, še preden se je oglasil Putin, podčrtale pomembnost nastopa v Pjongčangu. Tatjana Tarasova, številka ena v trenerski zgodovini umetnostnega drsanja, je poudarila, da se je na »škandalozne sankcije« najbolje odzvati na tekmovališču, slovita atletinja Jelena Isinbajeva, predstavnica kaznovanih ruskih športnikov na zadnjih poletnih OI, pa je rojakom iz zimskih panog položila na srce: »Pojdite v Pjongčang in zmagajte.« In tako razmišlja tudi Vjačeslav Koloskov, častni predsednik Nogometne zveze Rusije, in omenja, da je bil bojkot poletnih olimpijskih iger v Los Angelesu, leta 1984, napaka Sovjetske zveze … S. U.