Rusi ne bodo vračali odvzetih kolajn

Ruski športniki zaradi dopinga odvzetih odličij z OI 2014 v Sočiju ne mislijo vrniti.

Objavljeno
29. november 2017 19.11
SPORT-DOPING/RUSSIA-BOBSLEIGH
N. Gr., STA
N. Gr., STA
Moskva - Dopinška zgodba z odvzemi medalj in prepovedmi nastopov za ruske športnike na olimpijskih igrah, za zdaj zadnje tri je mednarodni olimpijski komite Mok izrekel danes, ima tudi drugo plat. V Rusiji namreč ne nameravajo vrniti medalj, ki so jih njihovi zdaj suspendirani športniki osvojili na igrah v domačem Sočiju 2014.

Rusko ministrstvo za šport je danes sporočilo, da njihovi športniki, ki jim je Mok v zadnjem času teoretično odvzel medalje, teh praktično ne bodo vrnili - vsaj ne, dokler ne bodo obravnavali njihovih pritožb.

»Ruska zveza za bob in smučarska zveza Rusije sta pripravljeni vložiti pritožbe na odločitve Moka na razsodišče Cas v Lozani,« je po poročanju agencije Interfax sporočilo ministrstvo za šport in dodalo, da športniki do takrat nimajo namena vračati medalj.

Rusija je po zadnjih ukrepih Moka ostala brez 11 od 33 osvojenih medalj v Sočiju, tako da je na posodobljenem seznamu najboljših držav že padla na drugi mesto za Norveško.

Zadnji so brez olimpijskih medalj ostali člani zlatega boba štiriseda iz posadke Aleksandra Zubkova, pa tudi biatlonki Olgo Viljuhina, ki je bila v Sočiju dvakrat srebrna, ter njena reprezentančna sotekmovalka Jana Romanova, s štafeto prav tako dobitnica srebra. Slednja je za ruske medije že napovedala, da bo medaljo raje vrgla v smeti, kot pa da bi jo morala vrniti Moku. Danes so sicer doživljenjske prepovedi nastopanja na OI izrekli še tekmovalcem v bobu Aleksandru Kasjanovu, Alekseju Puškarevu in Ilvirju Huzinu.