Tako je kot v politiki: za vse so krivi Rusi

Vodja ruskih smučarskih reprezentanc Urban Planinšek o odločitvi MOK in olimpijskih igrah v Pjongčangu. 

Objavljeno
19. december 2017 10.00
Posodobljeno
19. december 2017 10.00
Saša Verčič, poročevalka
Saša Verčič, poročevalka

La Villa – Saga o nastopu Rusije na olimpijskih igrah v Pjongčangu se je v najbolj osnovnih točkah končala s presenetljivo odločitvijo MOK o izključitvi in nato rusko, da bojkota iger ne bo. Še kar nekaj vprašanj ostaja odprtih, čeprav se čas do 9. februarja hitro izteka. Od Slovencev je med najbolj vpetimi v dogajanje Urban Planinšek, vodja ruskih smučarskih reprezentanc, s katerim smo se pogovarjali v La Villi. 

Ključne odločitve glede Rusije na OI so padle. So vas presenetile?

Da. Sicer sem spremljal medije, filme, zgodbice, se pa o tem v ekipi nismo skorajda nikoli pogovarjali, ker nihče ni verjel, da se bo to zgodilo. Vse skupaj je kar zamegljeno, ne vem, če so pri MOK vse skupaj dobro proučili. Vprašanje je, na čigave stroške bodo Rusi, ki bodo smeli nastopiti, potovali na OI, tu so vse uniforme, tekmovalni dresi, ki so bili že naročeni, seveda v ruskih barvah, ki pa so zdaj prepovedane. To niso poceni stvari, zdaj bo treba vse nabavljati na novo, in to v precej kratkem času.

Bi rekli, da je šel MOK korak predaleč? Odzivi so bili mešani, tudi pri nas.

Da, sploh ker ne vem, ali so poslušali vse strani ali samo atletska žvižgača Stepanova in olimpijskega iz Sočija Rodčenka. Prijetno sem bil presenečen ob odzivu Janeza Kocijančiča, ki je v organizacijah MOK že desetletja, zato je to res lepa podpora. Tudi Bogdan Gabrovec je bil kritičen, kar je bilo lepo slišati.

Kakšno pa je vzdušje?

Ni slabo. Od predsednika zveze smo dobili elektronsko pismo, da je vse v redu, zdaj čakamo, da bo MOK pregledal, kdo izpolnjuje kriterije za nastop, in da bo delil osebna povabila. Kdaj bo to, ne vem, vse skupaj je velika zmešnjava.

Ste se bali, da se bodo v Rusiji odločili za bojkot?

To bi bilo najhuje za športnike, to bi bilo ponižanje za njih. Mislim sicer, da je šlo pri odločanju za las, ogromno Rusov je proti nastopu, saj so prepričani, da se je treba do sveta vesti, kot se on do njih. A to je otročje. Ne nazadnje so tudi atleti nastopili na svetovnem prvenstvu. Za našega slalomista Aleksandra Horošilova je to zadnja priložnost za kolajno, imel bo realne možnosti, in seveda bi bil zanj hud udarec, če bi moral ostati doma.

Kako vi na splošno gledate na vse skupaj kot Nerus v Rusiji?

Zdi se mi, da so tako kot v politiki za vse krivi Rusi. Ko hodiš naokoli v ruski bundi, čutiš, da te ljudje gledajo postrani, med Vzhodom in Zahodom še vedno obstaja zid, Zahod goji do Vzhoda predsodke. Ali se je vse skupaj z dopingom dogajalo ali ne, ne vem. Ogledal sem si film Ikarus, a ne vem, če ni vse skupaj malce privlečeno za lase, ne vem niti, kaj naj si mislim o Rodčenku. Kazen pa je po mojem mnenju preveč drastična. Če je šlo tu za državno podprt doping, ga na Zahodu podpirajo podjetja. Ne zdi se mi pošteno, ko berem, kaj se je v Španiji dogajalo s Fuentesom, v ekipi Nike atletskega trenerja Salazarja, na inštitutu Balco v ZDA, zdaj imamo primer Froome, nenormalno število astmatikov ...

Ampak Rusi imajo težavo z dopingom, s tem se verjetno strinjate?

Alpsko smučanje je izolirano od tega. Kondicijske treninge sicer kdaj opravljamo skupaj, sicer pa nimamo nobenega stika z drugimi športniki. Vidimo se vsake štiri leta na OI, sicer pa mi živimo v našem malem svetu. Zunaj ruskega protidopinškega sistema nas testirajo zadnje leto dni in pol. Ne vem sicer, kolikokrat natančno so bili naši športniki testirani, a vem, da so bili pri Horošilovu doma, na pripravah, tako da s tem ne bi smeli imeti težav glede nastopa.

Omenili ste, da je Horošilov kandidat za kolajno. Si predstavljate, da bi jo moral slaviti brez zastave, kar športnikom veliko pomeni?

No, najprej je treba kolajno osvojiti, ampak da, za športnike je to kar udarec. Tega jim res ne bi smeli narediti, ne zdi se mi pravično, nekaj zlatih kolajn bodo Rusi gotovo osvojili in ne znam si predstavljati, kako se bodo počutili. Sam sicer vse skupaj težje ocenjujem, ker nisem Rus, zato bolj čustveno gledam na rezultat, manj pa na vse ostalo. Če bi treniral Slovenca in bi se to dogajalo Sloveniji, potem bi bilo seveda povsem drugače tudi zame. V zdajšnjem primeru pa ne more biti tako močne čustvene navezanosti, kakorkoli pogledamo, sem zunanji. Hočem najboljši rezultat, a to ni moja država. Je pa dejstvo, da je za športnika udarec, če zmaga in mu igra olimpijska himna. Za Rusa morda še toliko večji, ker so Rusi res zelo ponosni na svojo državo, ji vdani, nihče ne bo rekel slabe besede, kot znamo to storiti pri nas. Sicer pa menda obstaja majhna možnost, da bi se lahko na sklepni slovesnosti predstavili kot ruska reprezentanca. To je še odprto.

Bi lahko celotno dogajanje še bolj motiviralo tiste Ruse, ki bodo smeli nastopiti?

Da, gotovo si bodo svetu želeli še toliko bolj pokazati, česa so sposobni.

Kako pa gledate na to, da bodo lahko na OI nastopili le Rusi z brezmadežno dopinško preteklostjo, bo pa tam veliko drugih športnikov, ki so v preteklosti prav tako grešili, a kazen odslužili?

To se je za zgroziti. Mislim, da je ameriški atlet Justin Gatlin na svetovnem prvenstvu v Londonu letos dobil zelo jasno sporočilo, ko mu je žvižgal ves štadion. Dvakrat je bil kaznovan, a lahko še vedno nastopa, zanimivo bo videti, kaj se bo zdaj zgodilo s Froomom. Nekatere države imajo privilegije, če bi Gatlin prihajal z Vzhoda, se to ne bi moglo zgoditi.