Vodja ima rad šport … pa tudi denar

Premirje ima svojo ceno, toda javnost ne bo nikoli izvedela, koliko bo stalo.

Objavljeno
17. november 2017 20.29
Zorana Baković
Zorana Baković

Tradicija razglasitve olimpijskega premirja že dolgo ni bila tako pomembna. Generalna­ skupščina OZN ga je soglasno odobrila v ponedeljek in pozvala vse države, naj omogočijo mirno izvedbo zimskih olimpijskih in paraolimpijskih iger februarja prihodnje leto v Pjongčangu.

Soglasno pomeni, da so za resolucijo o premirju glasovali tudi predstavniki Severne Koreje, na katero se tokratna resolucija najbolj nanaša. Glasovanje je predlagala Južna Koreja, in če bodo vsi dosledno upoštevali resolucijo, bo to pomenilo, da se bodo vse njene podpisnice izogibale konfliktom ter ­zagotovile »varen prihod, dostop in udeležbo športnikov, uradnikov in drugih akreditiranih oseb« sedem dni pred začetkom olimpijskih in sedem dni po koncu paraolimpijskih iger.

»Za športnike, ki se bodo zbrali v Pjongčangu,« je povedal predsednik Mednarodnega olimpijskega komiteja Thomas Bach, »je ta resolucija posebno pomembna, saj bodo pokazali svetu, da je mogoče tekmovati med seboj ter hkrati živeti mirno in skupaj pod isto ­streho.«

Ni ravno videti kot športnik ...

Vodja, si slišal? To se sprašujejo gostitelji zimskih olimpijskih iger in se zanašajo na šibko točko severnokorejskega voditelja Kim Džong Una: zelo rad ima šport. To je že večkrat pokazal. Ko je Kim Džong Un pred tremi leti sestavil načrt sočasnega razvoja vojaške moči in domačega gospodarstva, se je šport znašel v središču pozornosti kot pomemben vidik izboljšanja življenjske ravni.


Gradnja olimijskega stadiona v Pjongčangu. Foto: Matej Družnik/Delo

Severna Koreja je ena od članic OZN z največ sankcijami, saj je varnostni svet po letu 2006 proti njej izglasoval 16 resolucij. Ena celo prepoveduje izvoz posebne športne opreme v to državo. Kljub temu so se Kimove naložbe v šport od leta 2014 povečale za 17 odstotkov. To se je pokazalo v gradnji novih igrišč in aren, drsališč in smučišč, športnih dvoran in stadionov pa tudi tako, da se je povečalo število športnih tekmovanj, ki jih prirejajo v Pjongjangu.

Kim Džong Un ni ravno videti kot športnik, toda njegovi biografi so zatrdili, da je že pri treh letih streljal s puško, pri osmih se je naučil voziti avtomobil in dvakrat zmagal v regatah velikih jaht. Nihče ne more preveriti, kaj od tega drži, vendar je kljub temu očitno, da je mladi vodja izbral košarkarja za prijatelja in navdušeno spremljal tekmo, v kateri so nastopili Dennis Rodman in njegovi soigralci.

Odkar je Kim Džong Un na oblasti, v severnokorejskem glavnem mestu prirejajo tekmo v kriketu in celo turnir v metanju frizbija, poleg tega je maraton, ki ga v Pjongjangu tečejo že več desetletij, postal mednarodni športni dogodek. Zdi se, da ima Kim še posebno rad zimske športe, zato so v njegovi navzočnosti pred štirimi leti odprli smučišče Masikrjong, tri ure vožnje oddaljeno od Pjongjanga. Zasnežene gore je menda vzljubil med šolanjem v Švici, zato ureditev sob v razkošnem hotelu ob smučarskih progah po marsičem spominja na švicarski slog. Smučišče je resda večinoma prazno, vendar so letos posneli promocijski video, ki ne predstavlja samo žičnic in urejenih prog, ampak tudi bazen, sobe za biljard in udobne salone, namenjene počitku obiskovalcev razkošnega kompleksa.


Olimpijski ogenj sta na letališču Incheon pri Seulu prižgala umetnostna drsalka Juna Kim in predsednik vlade Lee Nak-yon. Foto: Matej Družnik/Delo

»Vse bo v najlepšem redu«

Po mnenju nekaterih opazovalcev je smučišče Masikrjong na gori Tehva namenjeno predvsem odvračanju pozornosti svetovne javnosti od Pjongčanga. Pravijo, da je to izraz Kimovega ljubosumja. Toda drugi so prepričani, da prav naklonjenost vodje športu zagotavlja, da bodo zimske olimpijske igre v Južni Koreji minile mirno kljub napetostim in nenehnemu omenjanju jedrske vojne.

Olimpijsko premirje bo zato predvsem simbolično. Takšna tradicija izvira iz leta 776 pred našim štetjem, ko so v stari Grčiji priredili prve olimpijske igre, vladarji med seboj sprtih držav pa so privolili v to, da bodo ustavili spopade, da bi se vsi lahko posvetili športu.

Moderne olimpijske igre prirejajo od konca 19. stoletja, vendar je Mednarodni olimpijski komite šele leta 1992 obnovil tradicijo olimpijskega premirja, na zasedanju generalne skupščine OZN pa so leto zatem vse članice svetovne organizacije pozvali, naj ga upoštevajo na vseh prihodnjih olimpijskih igrah. Zimske igre v Južni Koreji bodo po mnenju opazovalcev najvarnejše, če se jih bo Severna Koreja ­udeležila. Uradni predstavniki Mednarodnega olimpijskega komiteja so večkrat ponovili, da pričakujejo, da se bo Pjongjang udeležil iger, južnokorejski organizatorji pa menijo, da se bo to zgodilo zadnji trenutek, tik pred začetkom iger 9. ­februarja.

»Kim Džong Un čaka, da mu bo Južna Koreja plačala za prihod njegovih športnikov v Pjongčang, in to se bo tudi zgodilo,« je dejal visoki diplomat v Seulu. »Tokratne olimpijske igre imajo močne sponzorje, ki so pripravljeni neopazno plačati toliko denarja, kolikor bo treba, da bodo nazadnje vsi zadovoljni in bo vse v najlepšem redu.«


S klikom na zgornji logo lahko dostopate do prispevkov, povezanih s prihajajočimi zimskimi olimpijskimi igrami.