Aduta na Roglo po izgubljeno piko na i

Žan Košir v Bad Gasteinu zapravil zmago, Rok Marguč 3. mesto. Konec tedna paralelni slalom na Rogli.

Objavljeno
13. januar 2014 09.52
Špela Robnik, šport
Špela Robnik, šport
Bad Gastein – Najboljša slovenska deskarja na snegu Žan Košir in Rok Marguč sta po petkovem spodrsljaju, ko sta oba obstala že v kvalifikacijah, pregnala skrbi pred domačo tekmo na Rogli prihodnji konec tedna. V medsebojnem dvoboju sta se v pravem »rodeu« celo pomerila za finale, oba pa ostala brez pike na i; zmage oziroma 3. mesta.

Košir je bil v Bad Gasteinu blizu ponovitve lanskega scenarija, ko je pred številnimi navijači proslavljal svojo krstno zmago v svetovnem pokalu. Ker nikakor ni želel razočarati svojih podpornikov, je po petkovem hitrem zaključku v kvalifikacijah tokrat vendarle igral bolj previdno. To ga je pripeljalo vse do finala, toda po 2. mestu se nato ni mogel znebiti grenkega priokusa. Vedel je, da je bila zmaga povsem blizu, preden je storil napako in jo prepustil Rusu Vicu Wildu. »Morda sem se malo uštel, ker sem šel bolj na izid in nisem želel preveč tvegati. Vso tekmo sem točno vedel, kaj delam, pazil sem, da nisem delal napak. A se je nato tudi poslabšala vidljivost, prišlo je do padca. To se na takšni tekmi pač zgodi, čeprav je morda izgledalo, kot da psihično nisem zdržal pritiska,« se je Košir razgovoril po tekmi in že drugem 2. mestu v tej sezoni.

Z njim si je priboril nazaj v petek izgubljeno majico vodilnega v svetovnem pokalu, v kateri bi seveda želel ostati do konca sezone. Zlasti po tekmi na Rogli prihodnji konec tedna, kjer bo znova imel glasno spodbudo, želel pa bi si seveda tudi bolj regularne tekme. »Proga je bila povsem razrita, iz snega so gledale skale. Pravega znanja tu nisi mogel pokazati,« je še povedal Košir, ki se je iz Bad Gasteina podal naravnost na slovensko prizorišče svetovnega pokala, kjer bodo danes na Jasi lahko opravili zadnji trening pred sobotnim paralelnim veleslalom.

Tam bo seveda tudi Marguč, ki je tako kot Košir včeraj le dočakal novo vrhunsko uvrstitev, a tudi sam čutil kanček obžalovanja, da ni stal na zmagovalnem odru. Potem ko ga je v polfinalu (tokrat po sistemu dveh nastopov) premagal reprezentančni kolega, je pravzaprav že dobil boj proti Švicarju Simonu Schochu. A v »rodeu« med velikimi snežnimi luknjami je tik pred ciljem še sam pristal v snegu in obžaloval izgubljeno 3. mesto. »To je bila sicer dobra tolažba za petek, ko sem ostal brez finala, toda žal mi je, da sem po bedastem izgubil zmagovalni oder. Naredil sem napako, potem ko je bil moj dvoboj po napaki tekmeca praktično že dobljen. To je že drugo četrto mesto, v tretje gre rado, kajne?« je svetovni slalomski prvak pregnal skrbi.

Za utrditev samozavesti pred OI bi mu zdaj prav prišla kakšna uvrstitev na zmagovalni oder, najbolje kar na domačem dvorišču na Rogli, kjer lani v evforiji po zlati kolajni na SP sicer ni mogel na vrh. »Upajmo, da bomo lahko nastopali v boljših razmerah in bomo lahko dokazali, kdo je v najboljši formi,« se j nadejal Laščan in bil prepričan, da bo na Rogli znova najboljša tekma v sezoni. Vremenska napoved sicer za prihodnje dni ni najbolj obetavna, toda snega imajo prireditelji dovolj, o tem pa so se že prepričali tudi pri FIS, ki naj bi te dni tudi uradno prižgala zeleno luč.