Biatlonci s Pokljuke v novo sezono

Na Švedskem se 1. decembra tudi za slovenske biatlonce začenja nova sezona svetovnega pokala.

Objavljeno
22. november 2011 15.31
Posodobljeno
22. november 2011 16.09
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Pokljuka - Slovenski biatlonci že nestrpno pričakujejo prvo primerjavo z mednarodno konkurenco. Njihovi cilji so visoki, četudi imajo v novi sezoni na voljo manj sredstev. »Letošnji proračun je 10 odstotkov manjši kot lanski in temu smo prilagodili naše programe. Cilji pa kljub manjšim sredstvom ostajajo visoki. V obeh konkurencah so želja stopničke,« je uvodoma povedal vodja reprezentanc Matej Oblak.

V moški konkurenci želijo biatlonci obdržati kvoto petih tekmovalcev, v skupnem seštevku pa enega tekmovalca do 20. mesta in enega do 30. Med dekleti se bo Teja Gregorin skušala prebiti med najboljšo deseterico v skupnem seštevku, Andreja Mali pa v trideseterico. Biatlonce čaka tudi svetovno prvenstvo, kjer bo reprezentanca upala na vsaj eno uvrstitev do petega mesta, eno do 10., ena od štafet pa se mora prebiti med najboljših šest, je še povedal Oblak.

Na Pokljuki odlične razmere

Slovenski tekmovalci so se pod vodstvom trenerjev Uroša Velepca in Tomaša Kosa večinoma pripravljali na Pokljuki, kjer so imeli izredno dobre razmere. Slovenski center je namreč eden redkih v Evropi, kjer so že imeli dober teden dni treningov na naravnem snegu, zdaj pa je tam že 10 dni moč trenirati na umetnem.

»To je moja 10. trenerska sezona in veliko sem se naučil tudi od tekmovalcev. Z delom sem zelo zadovoljen, saj so bili v pripravah vsi 100-odstotni,« je dejal Velepec.

Edina pomanjkljivost v slovenski vrsti je pomanjkanje primerjave s tujci in del zamujenega bodo skušali nadoknaditi ta konec tedna na Švedskem na tekmi pokala IBU, poroča STA.

Gregorin: Izboljšati streljanje

V slovenski ženski vrsti glavni adut ostaja Teja Gregorin, lani osma biatlonka svetovnega pokala. »Tak uspeh je težko ponoviti, a želje so seveda še večje. Upam, da bom na tekmi še izboljšala streljanje in v tem primeru bodo dosegljive tudi stopničke.«

Andreja Mali, ki je imela zelo uspešno sezono že lani, pa napoveduje nov korak naprej: »Moj cilj so redne uvrstitve med 10. in 20. mestom, ki mi bodo zagotovile tudi nastope na tekmah s skupinskim startom.«

Prav skupinski start dobrim tekmovalcem omogoča, da naredijo še večji korak naprej. Izkušena Tadeja Brankovič zaradi novega načrtovanega materinstva v letošnji sezoni ne bo nastopala, mladi Lili Drčar in Eva Urevc pa bosta nabirali izkušnje na tekmah nižjega ranga, ob primernem napredku pa bosta morda dobili priložnost tudi v svetovnem pokalu.

Fak žene reprezentante naprej

V moški konkurenci prvo imel slovenskega biatlona ostaja Jakov Fak, nesrečnik lanske sezone, ki je dobro krenil v svetovni pokal, se zavihtel tudi na stopničke, kasneje pa najprej zbolel, nato pa si še poškodoval prst, zaradi česar je izgubil velik del sezone. »Moj lanski cilj je bil, da se prebijem v svetovni pokalu med najboljših 15 in letos ta cilj ostaja enak. Verjetno se bo pokazala tudi kakšna priložnost za stopničke in takrat bo treba tvegati na vse ali nič.«

Zelo visoke cilje ima tudi Klemen Bauer, ki pa v zadnji sezoni z izjemo uvoda s prikazanim ni bil zadovoljen: »Ni prostora za izgovore. Letos smo imeli dobre pogoje za priprave, te so minile brez bolezni,« je povedal Bauer.

Tudi najizkušenejši Janez Marič pravi, da bi lansko sezono najraje pozabil, saj predvsem po bolezni po novem letu ni več našel prave forme. »Mislim, da sem letos precej napredoval, saj nas Jaka (Jakov Fak op.p.) precej žene na treningih,« je samozavesten Marič.

Kandidati za preostali mesti v ekipi so Peter Dokl, Vasja Rupnik, Vid Vončina in novinec v članski vrsti Simon Kočevar. Vsi so na treningih pokazali viden napredek, zato upajo, da bodo na tekmah lahko prikazali podobne predstave, kot na treningih, še piše STA. Sezona se bo začela 1. decembra v Östersundu na Švedskem, ki je zeleno luč za tekmo s strani mednarodne zveze dobil danes, ostale tekme v sezoni pa zaradi slabih snežnih razmer ostajajo pod vprašajem.