Bjørgnova dala prednost OI in šla domov

Smučarski tek: favoritinjo za zmago na Tour de Ski, Norvežanko Marit Bjørgen, zdelala viroza.

Objavljeno
01. januar 2014 21.11
SKI-NORDIC-CROSS-COUNTRY-TOUR-DE-SKI-WOMEN
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport

Ljubljana – Velik udarec so pred dnevi doživeli organizatorji Tour de Ski, ko je Justyna Kowalczyk, zmagovalka zadnjih štirih Tour de Ski, zaradi nestrinjanja s programom turneje zapustila uvodno prizorišče, včeraj ji je iz povsem drugih razlogov sledila tudi prva letošnja kandidatka za skupno zmago Marit Bjørgen. Edina Slovenka na štartu Barbara Jezeršek je bila 41.

Odločitev norveške reprezentance, da se prva dama svetovnega pokala v tej zimi – ki pa bo po Tour de Ski bržkone izgubila vodstvo – vrne v domovini, je prišla kot strela z jasnega le nekaj ur pred včerajšnjim tekom na 10 km s skupinskim štartom. Bjørgnova, sicer ena od enajstih tekačic, ki so včeraj prekinile Tour de Ski, je najprej na svojem facebooku objavila, da se je je lotila manjša trebušna infekcija. Uradno sporočilo iz norveškega tabora pa je razkrilo, da tudi zaradi nekonkurenčne forme ne želi ogrožati priprav na februarske zimske olimpijske igre v Sočiju.

»Zelo mi je žal, da smo se tako odločili, a ko nisem v formi, ki bi mi omogočala lov na skupno zmago v Tour de Ski, se je pomembneje osredotočiti na OI,« je dejala Bjørgnova, katere kriza se je kazala že po silvestrskem šprintu, ki ga je končala kot 13., kar je njen drugi najslabši rezultat v zadnjih štirih letih v tej disciplini. »Marit ima lažjo infekcijo z bolečinami v trebuhu, zaradi česar med tekmo tudi ni mogla dati vsega od sebe. Po njej se je to razvilo v virozo s povišano temperaturo, zdaj pa počasi prihaja k sebi. Vseeno se bo vrnila v domovino, kjer bo nekaj dni bolj ali manj počivala, bo pa tudi pod nadzorom naše zdravniške ekipe,« je sporočil tudi reprezentančni zdravnik Dag Lunder.

Ob njeni odsotnosti je zdaj lov na vrh odprt, vodstvo trenutno v rokah drži njena rojakinja Astrid Jacobsen, ki je včeraj v šprintu zaostala le za zmagovito Finko Kerttu Niskanen, medtem ko pri moških na vrhu vztraja obenem najboljši v svetovnem pokalu Norvežan Martin Johnsrud Sundby, 14. z včerajšnjega teka na 15 km klasično, ki ga je dobil Rus Aleksej Poltoranin.

Selitev v Lenzerheide je sicer zredčila tudi že tako majhne slovenske vrste, saj je Čebaškova, ki se je tako dobro odrezala v Oberhofu, včeraj dokončno odpovedala nadaljevanje Tour de Skija. Blejka je sicer sprva načrtovala še nastop v Dobbiacu konec tedna, saj ji je program s številnimi nastopi v prostem slogu pisan na kožo, vendar je krivulja njenih dosežkov po uvodnem 8. mestu na prologu v Oberhofu proti pričakovanjem začela padati. Na silvestrskem šprintu je tako osvojila le 26. mesto, že tedaj potarnala, da se bori z lažjim prehladom, ta pa se je prek noči dovolj okrepil, da so včeraj raje odpovedali njen odhod na štart. S podobnimi mislimi kot Norvežani, saj ta čas nihče ne želi tvegati s preobremenjevanjem tekačev, ki se bodo čez dober mesec kosali na OI, Čebaškova pa že sodi med tiste z izpolnjeno olimpijsko normo.

Po šprintu je sicer jeza iz nje kar puhtela. »Zelo sem razočarana nad končnim rezultatom, saj sem se počutila močno. Prvi krog sem z lahkoto vodila, potem pa narobe ocenila progo in ciljni ovinek odtekla po daljši poti. Smuči sem imela fenomenalne. Jezna sem nase in res noro razočarana. To je bila izjemna lekcijo za naprej,« je razmišljala po šprintu, ki ga je Boštjan Klavžar končal kot 77. Ker oba včeraj nista nastopila, bo tako Tour de Ski zdaj nadaljevala le Jezerškova, ki je 41. tudi v skupnem seštevku turneje, jutri pa jo čaka zasledovalna tekma na 15 km od Cortine do Dobbiaca ter nato prek vikenda še dva nastopa v Val Di Fiemme.