Blažič posut s pepelom

Kriza slovenskih alpskih smučarjev: le sveže upokojeni Mitja Valenčič med stoterico.

Objavljeno
10. marec 2014 01.31
Mojca Finc, šport
Mojca Finc, šport
Kranjska Gora – »Nekatere stvari so me kot opazovalca motile, zato sem se odločil za izziv. Trmast sem in skušal bom narediti najboljše. Če bodo rezultati slabi, bom prvi, ki bo položaj prepustil boljšemu,« je na alpskem zboru pred 10 meseci dejal vodja alpskih disciplin Dušan Blažič. Moška reprezentanca se po ničli na Pokalu Vitranc od zime poslavlja brez tekmovalca na finalu sezone v Švici.

Smučarji so v tej zimi zbrali 108 točk za svetovni pokal. Edini, ki se je v skupnem seštevku uvrstil med 100 najboljših (!), je Mitja Valenčič, ki drži 83. mesto. »Lani sem dejal: če rezultatov ne bo, nimam kaj delati na položaju, ki ga zasedam,« je Blažič iz spomina priklical izjavo. »Veseli me, da hoče veliko ljudi sodelovati pri reševanju slovenskega smučanja. Nekateri imajo pri tem poštene namene, drugi drugačne interese. Z določenimi smo se že pogovarjali, ali bomo nadaljevali. Po finalu sezone v Lenzerheide, kamor odhajam zaradi dogovorov z opremljevalci, se ne bom silil zraven, če ne bom imel podpore vseh klubov. Hkrati pa bom premislil, ali sploh še potrebujem ta izziv,« je o svojih nadaljnjih dejanjih razpredal Blažič. Da je bila sezona porazna, si ne dela utvar. »Rezultatska krivulja je ob obljubah, kaj vse bomo storili, v tej sezoni še nazadovala. Svojega dela nismo opravili ne mi ne tekmovalci. Ti so bili seznanjeni, kaj in kako morajo delati, kam bodo šli, pri kateri skupini bodo delali, tu ni bilo skrivalnic. V tem pogledu smo svoje delo opravili, kot smo rekli, da ga bomo,« je nadaljeval in poudaril, da imamo vsako leto v otroških in mladinskih kategorijah obetavne smučarje, ki bi jih bilo treba združiti in z njimi načrtno delati, sponzorje pa prepričati v vložek. »Usmerjeni moramo biti v rezultate na nižjih ravneh, v svetovnem pokalu pa naj bodo samo tisti, ki bodo imeli dobre rezultate s tekem evropskega pokala,« je dejal in dodal, da še vedno verjame, da so težave v moškem smučanju rešljive.

Trener za tehnične discipline Mitja Kunc po točkovni ničli na Pokalu Vitranc ni skrival jeze. »Koliko časa bo trajalo, da po Valenčičevem odhodu spet dobimo slalomista v svetovnem pokalu? Zazijalo bo brezno, ne luknja. Z mladimi bo treba začeti delati z ničle, se prebijati skozi tekme FIS za čim boljše točke, popraviti štartne položaje, naslednji korak je evropski pokal, šele nato pa svetovni. Skratka, vsaj tri sezone bo trajalo,« je stanje v slalomu ocenil Kunc. S svojim delom v reprezentanci bo nadaljeval le, če bo imel zaupanje tekmovalcev.

Glavni trener moške reprezentance Miha Verdnik je prepričan, da je novo vodstvo naredilo veliko dobrega za tekmovalce in je treba v tej smeri nadaljevati. »Trening smo povečali količinsko, dobra je bila tudi telesna priprava in tehnična vadba, pred tekmami smo povečali priprave, poskušali smo najti teren in podlago, ki sta najbolj podobna tekmovalnemu, vadili na različnih postavitvah. Vse to moramo še nadgraditi. A v tej sezoni smo dosegli raven, ki smo jo pač sposobni, zdaj pa jo je treba še dvigniti. Voditi nas mora misel, da smo sposobni delati več kot drugi, saj bomo le tako napredovali in bomo boljši od njih,« je razmišljal.

Ekipa je v tekmovalnem obdobju delala brez fizioterapevta in kondicijskega trenerja, ki je bil z njimi le v pripravljalnem. Ta primanjkljaj se je poznal tudi pri njihovi telesni pripravi: »Naš tekmovalec pred tekmo naredi štiri vožnje za ogrevanje in nato počiva, da ga ne bi preveč utrudili za nastop. Henrik Kristoffersen jih naredi 10, Marcel Hirscher jih je imel pred kranjskogorskim slalomom 11. Pri telesni pripravi velja, da jo je treba postopno nadgraditi. Če se to počne prehitro, lahko tekmovalec pregori in z njim ni več mogoče kaj dosti delati na snegu,« je o postopnem delu razmišljal sogovornik, ki je prikimal Blažiču, da morajo odgovornost za domačo ničlo prevzeti vsi – tako vodstvo kot tudi tekmovalci.