Bogatajeva z dosežkom sezone, a brez OI

Smučarski skoki: Urša Bogataj na domači tekmi v Planici tik pod zmagovalnim odrom. Danes (14.00) nova priložnost.

Objavljeno
26. januar 2014 00.19
Bogataj Urša, ženski skoki v Planici 25. januarja 2014
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Planica – Premierna tekma za svetovni pokal smučarskih skakalk v Planici, kamor so jo zaradi pomanjkanja snega preselili z Ljubnega, je postregla z dvema večjima presenečenjema. Za prvo je z zmago poskrbela Avstrijka Daniela Iraschko-Stolz, ki je tako ustavila favorizirano Japonko Saro Takanaši, za drugo pa četrtouvrščena Urša Bogataj.

Skakalka Costelle Ilirije, doma z Briš pri Polhovem Gradcu, je s poskusom, dolgim 91,5 metra, že po uvodni seriji držala 4. mesto, ki ga je v finalu potrdila s 95 metri. Zaostala je le za Iraschko-Stolzevo (100 m in 102,5 m), Takanašijevo (97 m in 98 m) in Nemko Carino Vogt (96 m in 99 m) ter dosegla rezultat kariere, potem ko je bila do včeraj med elito najboljša peta lani v Zau. A ne le to; s 4. mestom je poskrbela za najvišjo uvrstitev slovenskih skakalk v olimpijski sezoni 2013/14.

Kljub temu je na OI v Sočiju ne bo. Po kolenski poškodbi silno nadarjene Eme Klinec je kot četrta naša skakalka prednost pred Bogatajevo dobila njena klubska kolegica Špela Rogelj (včeraj 14.), čeprav sta bili do Planice v skupnem seštevku za svetovni pokal z enakim številom točk poravnani na 36. mestu. »Kriteriji za uvrstitev v olimpijsko ekipo so bili določeni že prej, nazadnje pa je v Špelino korist odločilo to, da je bila na eni tekmi 18., medtem ko je bil Uršin najboljši dotedanji dosežek 19. mesto,« je pojasnil glavni trener slovenske ženske skakalne vrste Jože Berčič.

Da je za las zgrešila nastop v Sočiju, je Bogatajeva sprejela z mešanimi občutki. »Ker vem, koliko sem garala, da bi nastopila na OI, mi seveda ni vseeno. Vendar pa zaradi tega nisem slabe volje in do nikogar ne gojim zamer. Ker sem še dokaj mlada, verjamem, da bom še dobila priložnost,« je odvrnila 18-letna Brišanka, včeraj najboljša Slovenka v Planici.

Najvišjo uvrstitev v sezoni si je s 6. mestom priskakala tudi Eva Logar. »Ko sem se zjutraj zbudila, sem si rekla, da grem uživat. In res, na tekmi sem bila sproščena, zato sem prikazala dva dobra skoka,« je razkrila 22-letna članica SD Zabrdje. Z 11. mestom je bila zadovoljna tudi Katja Požun. »Glede na to, kako sem tekmovala v zadnjem obdobju, je to super rezultat. A še vedno skačem preveč na silo,« je pojasnila 20-letna Zagorjanka, ki se je uvrstila tik pred Majo Vtič.

Mirnčanka se tako prvič v tej zimi ni prebila med deseterico, je imela pa zlasti v uvodni seriji obilo smole, saj je morala dolgo čakati na svoj nastop. »Ker sem vedela, da nimam najboljših razmer, sem se morala še bolj potruditi in zato sem storila napako,« je zaupala Vtičeva, ki je v skupnem seštevku kot deseta še naprej naša najvišje uvrščena skakalka. Rogljeva je bila vesela najboljšega dosežka v sezoni, manj pa s skokoma, ki sta bila – kot je dejala – slabša od tistih na treningu.

V finalu sta od naših nastopili še Anja Tepeš, ki je z 20. mestom osvojila prve točke po lanski operaciji kolena, in Anja Javoršek (26.), ki se je že ob ognjenem krstu v svetovnem pokalu prebila med najboljšo trideseterico. Napadala jo bo tudi na današnji drugi tekmi v Planici, ki se bo prav tako začela ob 14. uri.