Če ni šlo letos, bo šlo pa na SP

Smučarski tek: Katja Višnar in Vesna Fabjan šprintersko sezono končali v ozadju.

Objavljeno
14. marec 2014 21.14
T. V., šport
T. V., šport

Falun – Generalka za svetovno nordijsko prvenstvo, ki ga bo prihodnjo zimo gostil prav Falun, se za slovenski šprinterki Katjo Višnar in Vesno Fabjan včeraj ni izšel po načrtih, saj sta se zaustavili že v četrtfinalu. A po zadnjem šprintu, v katerem je Marit Bjørgen po pričakovanju stopila zaostanek v skupnem seštevku na pičle tri točke, sezoni ne moreta gledati v zobe. Vsaka po svoje sta postavili nove mejnike.

Višnarjeva je z nizom uvrstitev v finale zimo kot 6. končala najvišje doslej v šprinterskem seštevku, Fabjanova z olimpijskim bronom okoli vratu, zato ju včerajšnji nastop, v katerem sta končali pri repu trideseterice – kot 27. in 25. – ne bo bolel. Višnarjeva je po svojem sploh prvem izpadu v četrtfinalu v tej zimi tudi nemudoma obljubila, da bo na SP 2015 v smučinah povsem drugačna. Da včeraj ni šlo in ne bo mogla ponoviti uvrstitve na zmagovalni oder izpred dveh tednov, je bilo sicer opazno že od štarta, saj je hitro zaostala za tekmicami, pa četudi je imela na treningu dan pred tekmo le pohvalne besede za progo. »Ni se izšlo po mojih željah. Počutila sem se v redu, a smuči niso imele pravega oprijema. Na ogrevanju še, po štartu na tekmi pa sem takoj začutila, da jim ne morem zaupati. Vedno, ko sem poskušala ujeti tekmice, sem na vzponu spet izgubila pridobljeno,« je pojasnila Blejka, ki si je zaželela tudi več kot dva serviserja, saj pravi, da tako majhna ekipa ne more postoriti vsega dela v zahtevnih okoliščinah.

Tokrat je kot 27. zaostala tudi za Fabjanovo, s katero bosta nastopili še na današnji in jutrišnji preizkušnji na večji razdalji. »Pri meni je bil oprijem smuči v redu, a so bile razmere zahtevne. Ker so se stalno spreminjale, sta imela tudi serviserja povečan obseg dela. Moj rezultat ni blesteč, saj si želim napredka tudi v klasičnem slogu. Ko že mislim, da sem odpravila določeno težavo, se pojavi kaj drugega. So pa to dobre šole, da vidim, kaj moram še popraviti v prihodnje. Sem pa nastop tu vzela tudi kot priložnost za nabiranje izkušenj za svetovno prvenstvo 2015, ko bodo tekme potekale na istih progah,« je dejala Fabjanova. Ob tem je priznala, da jo pred današnjim in jutrišnjim nastopom na večji razdalji muči tudi nekaj strahu, saj v tej zimi skoraj ni štartala na večkilometrskih tekmah, ob zahtevnih razmerah na Švedskem pa bo to zanjo še poseben izziv.

Medtem ko sta šla šprinterska mala globusa v roke Ola Vigna Hattestada in Kikkan Randall, veliki pa že pred dnevi Martinu Johnsrudu Sundbyju, pa se je bitka za velikega v ženski konkurenci šele razplamtela. Bjørgnova včeraj ničesar ni prepustila naključju, z novo zmago je na dobri poti, da sijajno zimo zaokroži še z novo skupno zmago. Ob presežnikih, ki se lepijo na njene dosežke, bi bila ta kar logičen zaključek olimpijske sezone. »Vesela sem etapne zmage, a pomembno bo, katera bo prva končala v nedeljo. Zmanjšala sem zaostanek in dobila tudi nekaj bonusov v času. Počutim se dobro,« je bila kratka, a jasna Norvežanka, potem ko je njena največja tekmica in še vodilna v skupnem seštevku Therese Johaug včeraj končala kot 17. Druga je bila sicer Ingvild Flugstad Østberg, tretja pa domača tekačica Stina Nilsson, ki je s tem že segrela vzdušje pred moškim finalom, v katerem so nato domači navijači pospremili kar trojno švedsko zmagoslavje. Teodor Peterson je po fotofinišu ugnal Emila Jönssona, tretji pa je bil Calle Halfvarsson.