Četudi bolj zelena kot bela, tekma bo

Na Rogli so dobili bitko z vremenom za sobotno tekmo deskarjev na snegu v paralelnem veleslalomu.

Objavljeno
16. januar 2014 00.06
Rok Marguč in Gloria Kotnik, 15.1.2014, Rogla
Špela Robnik, šport
Špela Robnik, šport
Rogla – S soncem obsijana Rogla je bila včeraj sicer odlična točka za pobeg iz sive megle, a zelena kulisa z le nekaj belimi zaplatami pred tekmo svetovnega pokala deskarjev na snegu ni dajala veliko razlogov za dobro voljo. Toda prirediteljem je uspel skorajda čudež: na progi Jasa je vse pripravljeno za sobotni paralelni veleslalom.

Razmere na Rogli so v zadnjih tednih budno spremljali pri Mednarodni smučarski zvezi (FIS), direktor dirke Uwe Beier je bil po pogovoru s snežnim kontrolorjem Rolandom Hornom že zelo skeptičen zaradi slabih obetov. A se je lahko naposled včeraj na prizorišču prepričal, da prirediteljem vendarle ne kaže tako slabo. Prav nasprotno.

»Bil je prav prijetno presenečen, kako smo lahko v tako težkih vremenskih razmerah progo sploh obdržali v takem stanju, da bodo na njej lahko nastopali najboljši tekmovalci na svetu,« je povedal vodja tekmovanja Aleš Slapar in dodal, da v teh dneh na Jasi še postavljajo zaščitne mreže, tribune in ostalo začasno infrastruktro. Proga, na kateri so tekmovalci nazadnje trenirali v ponedeljek, je bila včeraj še odprta za rekreativne smučarje, ki so dobro predelali namočen sneg, zdaj pa podlago čakata dva dneva »počitka«. »Najbrž bomo morali podlago utrjevati s snežnim cementom, če ne prej, v soboto zjutraj. Proga bo morala prenesti veliko, pritiski deskarjev na podlago so veliko večji kot pri smučarjih,« je bil vendarle nekoliko zaskrbljen Slapar.

Potem ko so na Rogli že gostili tekmi svetovnega pokala v smučarskem teku, so lani prebili led tudi z deskanjem. Njihovi načrti v tej panogi so namreč dolgoročni. Z izgradnjo deskarskega parka so se usmerili v novo ciljno skupino gostov, s tekmo najvišje ravni pa se želijo le še utrditi na zemljevidu priljubljenih deskarskih destinacij. Med prizorišči je sicer zaradi velikih stroškov, ki jih nanje ob izgubi glavnega pokrovitelja prenaša FIS, vse manj zanimanja za deskarske tekme, ampak na Rogli jih želijo pripravljati tudi v prihodnje. Njihova računica je pozitivna, izgube ni, pravijo.

»Letos bi nam lahko bilo pri pripravi tekme res že veliko lažje, a nagajalo nam je vreme. Še vedno je po določenem obdobju toplega vremena prišel mraz, toda letos ... Imamo velike težave, kako zagotoviti smuko,« je razmere še enkrat obžaloval Slapar. Za ves trud in izvedbo tekme se mu je zato iskreno zahvalil glavni trener slovenske reprezentance Peter Kotnik in se zavedal, da je bilo glede na ekonomsko in vremensko stanje v Sloveniji to zelo težko.

Tekme na progi, ki jo bo zakoličil prav Kotnik, se tako zdaj že veseli tudi vseh 13 slovenskih tekmovalcev. Med njimi bo ob Žanu Koširju glavni adut Rok Marguč, ki bi si rad zagotovil dobro popotnico za OI. »Res je bila lanska tekma nedvomno najboljša v sezoni, verjamem, da bo tako tudi letos,« je bil prepričan Laščan. Če je bil pred letom dni še ves evforičen od osvojitve zlate kolajne na SP in gojil temu primerna pričakovanja, bo letos zanj tekma nekoliko lažja: »Želim na zmagovalni oder, če mi bo to uspelo pred domačimi gledalci, še toliko bolje.«

Tudi Gloria Kotnik si na »domačem dvorišču« želi priti do najboljše uvrstitve v sezoni. »V prejšnji sezoni, ko mi na splošno ni šlo, sem prav tu dosegla svoj najboljši rezultat. Upam, da bo tako tudi letos. To je naš domači teren, tu smo veliko trenirali, vajeni smo razmer. Pritiska ni, je le še večja motivacija,« je povedala Velenjčanka.

Program se bo začel že v petek zvečer v Zrečah z žrebanjem štartnih številk, v soboto bodo od 9.30 do 11.30 kvalifikacije in zabavni program z Omarjem Naberjem. Od 12.30 naprej bodo na sporedu izločilni boji in razglasitev zmagovalcev. »Kurentov pa nismo vabili, da nam ne odnesejo še tistega malo snega, ki ga imamo,« so se včeraj še malce pošalili na Rogli.