Damjan vesel, ker se ne »valja« več po hrbtišču

Slovenski smučarski skakalec Matjaž Pungertar bo ta konec tedna v Hakubi spet meril na vidnejši dosežek.

Objavljeno
22. avgust 2013 01.59
lvi*Damjan
Miha Šimnovec, šport
Miha Šimnovec, šport
Ljubljana – Če se ju seveda lahko tako imenuje, sta največji »odkritji« slovenske skakalne vrste v letošnjem poletju Matjaž Pungertar in Jernej Damjan. Medtem ko je 23-letni Vrhpoljčan ta čas naš najboljši mož v veliki nagradi FIS, si je sedem let starejši Ljubljančan po sušnih 22 mesecih in pol spet priskakal točke v poletnem »svetovnem pokalu«.

Potem ko se v minuli zimi niti enkrat ni prebil med najboljšo trideseterico skakalcev na svetu, je Damjan nazadoval v reprezentanco B. Toda hitro se je vrnil v naše prvo moštvo, potem ko je zelo dobro štartal v celinskem pokalu, v katerem je 8. in 5. mestu iz Kranja dodal še 2. mesti iz Kuopia.

Da si spet zasluži nastope med elito, je nato potrdil na tekmah za veliko nagrado FIS v Courchevelu in Einsiedelnu. Medtem ko je v Franciji pristal na 19. mestu, je bil v Švici s 24. mestom celo najvišje uvrščeni Slovenec. »Veseli me, da sem spet zraven in da se ne 'valjam' več po hrbtišču,« je pred odhodom v Hakubo, kjer bosta jutri in pojutrišnjem naslednji preizkušnji poletnega »svetovnega pokala«, dejal 30-letni Ljubljančan.

K njegovemu preporodu je pripomoglo več stvari – tudi menjava kluba. Spomladi je namreč zapustil ljubljansko Ilirijo in se – podobno kot pred njim leta 2010 njegov stari-novi klubski kolega Jure Šinkovec, ki okreva po poškodbi kolena – preselil k ihanskemu Samu. »Za ta korak sem se odločil izključno zaradi trenerja Simona Podreberška, ki mu povsem zaupam. Da je najino sodelovanje zelo dobro, dokazujejo tudi rezultati,« je s svojim napredkom zadovoljen Damjan.

Ob koncu prejšnje zime, v kateri mu ni šlo prav nič od nog, je prišel do spoznanja, da tako, kot je šlo dotlej, ne more iti več naprej. »Ker nisem več star 16 let, sem si rekel, da moram nekaj ukreniti. Zato sem tudi zamenjal klub in spremenil še nekaj stvari, ki se mi že obrestujejo,« je pojasnil skakalec, ki si želi olimpijsko sezono 2013/14 nadaljevati v takšnem slogu, v kakršnem jo je začel. »Razlike v svetovnem vrhu so zelo majhne, od najboljših pa me ne loči več veliko,« je še ocenil Damjan.

Od Slovencev najbližje vrhu pa je ta čas Pungertar, ki po štirih preizkušnjah v skupnem seštevku velike nagrade FIS drži visoko 7. mesto in ima z njim vnaprej zagotovljen nastop vsaj na prvi tekmi na Japonskem. »Kvalifikacijski poskus je tako pravzaprav tretji za trening, zaradi česar ti je zagotovo lažje, saj nisi pod pritiskom,« je omenil skakalec SSK Mengeš, ki se silno veseli preizkušenj v Hakubi. »Skakalnica mi je zelo všeč, lani sem si na njej priskakal 6. mesto, nadejam se, da bom tudi tokrat posegel po kakšnem vidnejšem dosežku,« si je zaželel Pungertar, ki pri tem – tako kot Damjan, Nejc Dežman, Rok Justin, Robert Kranjec, Andraž Pograjc in Jurij Tepeš – stavi tudi na okrnjeno konkurenco, saj ob vodilnih Poljakih Kamilu Stochu in Macieju Kotu na Japonskem ne bo niti najboljših Nemcev.