Delo s Tino Maze je za vsakogar izjemen izziv

Valerio Ghirardi verjame, da se bo Črnjanka vrnila na raven zmagovite sezone 2012/13.

Objavljeno
25. maj 2014 02.49
Novi trener ekipe, Andrea Massi in Tina Maze, 23.5.2014, Maribor
V. D., šport
V. D., šport
Ljubljana – Vsak izmed trenerjev Tine Maze v minulih letih ekipe aMaze – Andrej Perovšek, Livio Magoni, Jure Hafner, Mauro Pini – je prispeval svoj delež k njenemu šampionskemu mozaiku. Ponesrečena izbira je bil le Walter Ronconi, ki pa je ekipo lani ob koncu leta zapustil po le nekajmesečnem skupnem delu.

Valerio Ghirardi je šesti trener, po uspehih, če izvzamemo seveda Tinine, pa najbolj znan med njimi. Dvainpetdesetletni Italijan iz pokrajine Piemonte je bil v devetdesetih in prvi polovici minulega desetletja eden največjih strokovnjakov za linije v hitrih disciplinah. V Italiji se ga je, po izjemnih smukaških in še zlasti superveleslalomskih predstavah nekdanje kraljice hitrih disciplin Isolde Kostner, oprijel vzdevek »čarovnik linij«. A Isolde ni bila edina Ghirardijeva učenka. Cela falanga »rožnate ekipe« Italijank v hitrih disciplinah (ob Kostnerjevi še Bibiana Perez, Morena Galizio, Alessandra Merlin, Daniela Ceccarelli in Karen Putzer) je pod njegovo taktirko (v letih 1992–2006; od leta 1999 do 2002 pa je bil osebni trener Kostnerjeve) dosegala vrhunske rezultate in osvajala kolajne na SP in OI.

Po olimpijskih igrah v Torinu je zapustil Italijo in se preselil v Španijo, kjer je bdel nad Carolino Ruiz Castillo, zadnja tri leta pa je skrbel za italijansko paraolimpijko Melanio Corradini. Pravi, da vrnitev v svetovni pokal zanj ne bo težka, ker je adrenalin tega tekmovanja že pogrešal. »Sodelovanje s Tino je za vsakogar izjemen izziv. Želim si, da bi se v vseh disciplinah v svetovnem pokalu vrnila na tekmovalno raven iz rekordne sezone 2012/13. Pripravljen sem na veliki izziv, zavedam pa se, da bomo morali delovati postopoma,« je pojasnil, kako se je pripravil na sodelovanje z ekipo, ki je znana po tem, da deluje na najvišjih obratih. Na vprašanje, kako se je ujel z Massijem, je odgovoril, da ga že dolgo pozna kot človeka in trenerja, oziroma da sta že dolgo na zvezi. »Tini je vselej želel ponuditi nekaj več. Zelo si je prizadeval za dobre razmere in kakovostno delo, ker je to najbolj pomembno, da športnica Tininega kova do konca razvije in uresniči svoj talent. Marsikdo v smučarskem svetu meni, da ima težek značaj. Jaz tega občutka nisem imel nikoli. Očitno imam pravi način sodelovanja z izjemnimi ljudmi njegovega kova. Tudi za Karla Frehsnerja (enega največjih smučarskih trenerjev v Avstriji in Švici – op. p.) in Anteja Kostelića mnogi pravijo, da sta težavna, vendar pa jaz z njima nikoli nisem imel težav,« je povedal o sodelovanju z Massijem, s katerim sta se sicer že na prvih treningih dobro ujela.

Mazejeva je ob predstavitvi Ghirardija dejala, da je njen veliki izziv slalom, disciplina, v kateri nima velikih lovorik. Italijanski strokovnjak meni, da ima tehničnega znanja dovolj, da se lahko vrne na raven, na kateri je tekmovala pred dvema letoma, ko je v zadnji tekmi izgubila dvoboj z Mikaelo Shiffrin za slalomski globus. »Shiffrinovo nosi mladost. S tem nočem reči, da je Tina stara za slalomistko. Vendar je zelo pomembno poudariti, da so vse slalomistke in specialistke za tehnične discipline imele v minuli sezoni veliko prednost, ker so se lahko bolj posvečale treningu svojih disciplin, kot pa Tina, ki je tekmovala v vseh. Menim, da se bo položaj v letu svetovnega prvenstva v Vailu spremenil, ker bo Shiffrinova tekmovala tudi v superveleslalomu,« je povedal o slalomskem izzivu Ghirardi, ki je prepričan, da bo Tina v zadnji sezoni zapolnila vse »črne luknje« oziroma pomanjkljivosti, ki so jo zavirale v olimpijski sezoni.

Tino Maze je prvič videl leta 2000. V njej je prepoznal nesporno nadarjenost. »Navdušila me je z drugačnostjo, lastnostjo, ki jo imajo 'campionesse' oziroma šampionke. V teh letih mnenja nisem spremenil. Nasprotno, to, kar je Tina dosegla, jo je postavilo med izjemne šampionke,« je zaključil prvi pogovor italijanski strokovnjak, ki je bil že pred leti, preden je prišel Magoni, Massijev kandidat. Našla sta se letos, potem, ko je »Geronimo«, kot pravijo Ghirardiju, naposled dobil proste roke.