Delova športna anketa: Pomembno uravnotežiti napore

Bivše alpske smučarke in trenerja v Delovi anketi o favoritinji Tini Maze in zbiranju kolajn na SP v Schladmingu.

Objavljeno
05. februar 2013 11.09
Maribor26.1.2013, Tina Maze in Andrea Massi foto: Tomi Lombar
M. F., šport
M. F., šport
Tone Vogrinec: V obdobju velike smučarske evforije niti v sanjah nismo pomislili, da bomo na SP kdaj imelo kandidatko za pet kolajn. Ob tem opozarjam, da je treba pritisniti na zavoro. Osvojiti pet kolajn je izjemen dosežek, pri katerem se mora prav vse pokriti: od vremenskih razmer do konkurence, ki ob Tininih uspehih ni tako zanemarljiva, kot se morda zdi. Kar nekaj tekmovalk je na seznamu kandidatk za naslove. Vemo tudi, da so SP in OI drugačna zgodba, kot so tekme v svetovnem pokalu. Moja napoved za Tino je trojček – zlato, srebro in bron. Njenim uspehom redno sledim, občasno se tudi pogovarjam s trenerjem Andreo Massijem. Odlična je, edina škoda je, da za njo v slovenski vrsti zija velika žalost.

Filip Gartner: Imeti kandidatko za naslov svetovne prvakinje v vseh disciplinah pomeni za navadnega smrtnika ogromno, za sistemsko delo pa je lahko to velika težava. Nikoli nisem napovedoval rezultatov, ker je to nepravično in neetično. Tina bo dala od sebe vse, kar je mogoče. Pri manj optimalnih razmerah pa se lahko zgodi marsikaj. Tudi na SP in OI lahko pridejo do kolajn tekmovalci iz ozadja. Če hočejo osvojiti kolajne, mora nekdo od favoritov odpasti. Tinini uspehi v tej zimi so fantastični. Ključno vprašanje je, kako bodo v ekipi uspeli uravnotežiti njene napore: trening-tekma-odmor. Če jim bo to uspelo, potem bo uspešna tudi ona. Če bodo pretiravali, pa se ne bo izšlo.

Metka Jerman: Vesela sem, da je Tina dokazala, da znamo tudi dekleta biti nekaj pomembnega v slovenskem alpskem smučanju, saj smo bile v našem času nek manjvreden »material«. Z veseljem doživljam vse njene uspehe, navijam zanjo, želim ji še naprej veliko uspeha. Navdušuje me z močjo, razumom, voljo, izkušnjami in rezultati. Odlična je tudi pri premagovanju naporov. V brutalnem tekmovalnem ritmu se je treba znati sprostiti med preizkušnjami, izklopiti glavo, kar njej brezhibno uspeva. Ponavadi na velikih tekmovanjih presenetijo kakšni »brezvezniki«, ki v svetovnem pokalu niso v ospredju. Na prvenstvih pa zablestijo, ker so ob obremenjenih favoritih brezkompromisni. Tina je dorasla temu izzivu in napovedujem ji vsaj tri kolajne.

Bojana Dornig Kavčič: O tem, da bo nekega dne slovensko smučanje imelo favoritinjo na SP v vseh disciplinah, nisem razmišljala. Vedno se najdejo posamezniki, ki presežejo mejo normalnega. In Tina je nekaj posebnega. Še vedno je ista oseba, si je pa ustvarila pogoje, na osnovi katerih je lahko uresničila in pokazala svojo kakovost. Moški so že v obdobju moje kariere bolj posegali po kolajnah. Verjela sem, da bomo nekega dne tudi ženske dosegle to raven, da bodo pa rezultati tako vrhunski ... Kar dela Tina je za majhen slovenski narod izjemno in neverjetno. V vseh disciplinah je v vrhu, le pri slalomu je tveganje malo večje, saj hitreje pride do usodne napake. Veliko je odvisno tudi od proge, podlage, postavitve. Mislim pa, da lahko slavit v vseh petih disciplinah. S kančkom športne sreče.

Nataša Bokal: Imeti na štartu SP tako uspešno tekmovalko, kot je v tej sezoni Tina Maze, pomeni zelo veliko za slovensko smučanje, predvsem v teh kriznih časih. Ko ekipa ni dovolj močna za vidne rezultate, je takšna posameznica izjemna spodbuda. Ključno bo, kako bo začela prvenstvo. Če bo uspešna že na prvi tekmi, potem sem prepričana, da bo v tem slogu nadaljevala do konca SP. Tudi sezono je odlično začela in tekmovalni ritem je lahko nadaljevala veliko bolj sproščeno.

Urška Hrovat: Tini napovedujem vsaj tri kolajne. Pritisk bo velik, tudi utrujena je že od naporne sezone in menim, da bo s tremi odličji zadovoljna.