Drsalni korak, vaje na mestu

Dobra novica: imitacijo nekaterih vaj lahko opravite tudi doma!

Objavljeno
27. januar 2012 13.49
Primož Kališnik, Ante Orlić, Delo.si
Primož Kališnik, Ante Orlić, Delo.si

V prosti - med Slovenci najbolj priljubljeni tehniki - smučarskega teka se poganjamo z drsalnim korakom. Za silo se ga je mogoče naučiti tudi brez učitelja, a to nas bo morda drago stalo: ves svoj smučarskotekaški vek bomo za seboj vlekli na začetku naučene in potem že tudi v naš tek vpete, avtomatizirane napake.

V naši videošoli teka na smučeh nam dr. Janez Pustovrh v prvem nadaljevanju predstavlja vaje, ki vam bodo zelo pomagale pri izpopolnjevanju tehnike teka v prostem slogu. S temi vajami se boste navadili prenašanja teže z noge na nogo (seveda tudi s smučke na smučko) in izboljšali ravnotežje.

Dobra plat današnjega videozapisa je, da lahko večino, morda pa tudi kar vse vaje imitirate doma, brez smuči in palic. Morda bote imeli v dnevni sobi sprva nekaj težav z ravnotežjem, a ko boste isto počeli na snegu, vam bo veliko lažje.

Mimogrede: opisane vaje so lahko dobro ogrevanje pred tekom tudi takrat, ko boste že izurjen tekač. Pa še tehniko boste ponovili, da o obnavljanju veščine iskanja ravnotežja sploh ne izgubljamo besed.

Nasvet: vadite toliko časa, da se vam bo vse skupaj zdelo že neumno in vas bo začelo dolgočasiti - to ponavadi pomeni, da ste si gibanje v posameznih vajah zapomnili.

Naslednjič: drsalni korak, vaje v gibanju.