Dušan Gorišek novi mandatar alpincev

V drugem krogu glasovanja za predsednika zbora in odbora za alpsko smučanje je premagal Bojana Špika za štiri glasove.

Objavljeno
05. april 2014 02.50
V. D., šport
V. D., šport
Ljubljana – Po več kot dvomesečenem prerekanju je alpsko smučanje naposled dobilo predsednika zbora in odbora za alpsko smučanje. Dušan Gorišek je v 2. krogu za štiri glasove premagal Bojana Špika, medtem ko je tretji kandidat Jože Bizjak s 13 izpadel v 1. krogu. Gorišek je tako postal mandatar alpske reprezentance.

V prvem krogu je bil sicer zmagovalec Bojan Špik s 53 glasovi (Gorišek jih je dobil 52), v drugem pa se je izkazalo, da je bila to vendarle le pirova zmaga, saj je Gorišek dobil 61, Špik pa 57 glasov. V prid so mu bili torej glasovi Bizjaka. Novi prvi mož alpskega smučanja je poudaril, da se mora odbor najprej soočiti z dejanskim stanjem v reprezentancah, pogovoriti s tekmovalci in tekmovalkami ter videti, na koliko trenerjev lahko sploh še računajo.

»Z Janezom Slivnikom, ki je prvi kandidat za vodjo moške reprezentance, se pogovarjam že nekaj časa. Upam, da je še prost in da bo sprejel naše delovne pogoje. Poznam ga že dolga leta in dobro vem, da lahko prinese veliko pozitivnih izkušenj iz dela v tujini. Za ženske ekipe pa še nimam imena, ker ne vem, kdo je pogodbeno še naprej vezan na reprezentanco, pa tudi razmere v ženskem delu le niso tako pereče kot v moških reprezentancah. Bržkone bo ostala strokovna ekipa, ki ta čas vodi selekcije. Nobenega dvoma pa zame ni, da na dosedanjega vodjo alpskih ekip Dušana Blažiča ne moremo računati, ker je bil tudi sam zelo kritičen do svojega dela,« je po zmagi na volitvah povedal nekdanji smučarski reprezentant.

Na vprašanje, kako komentira izid volitev, je dejal, da sta s Špikom v minulih postopkih precej poenotila programa oziroma, da razpoka s prvim protikandidatom ni tako globoka, kot je bilo videti. »Majhna razlika v glasovih pomeni, da bo opozicija zelo močna, želim pa si, da bi čim prej začeli z delom, da voz alpskega smučanja potegnemo z mrtve točke,« je dodal 59-letni Gorišek, čigar mandat bo dolg štiri leta. V tem času ne želi razmišljati le o delu s kakovostnim vrhom, ampak z ljudmi v klubih in zvezi postaviti celostno piramido alpskega smučanja, da ne bo v mlajših kategorijah generacijskih lukenj, kakršne se kažejo zadnja leta. Za ekipo aMaze, okrog katere je bilo na SZS največ turbulenc, verjame, da ne bi smelo biti težav oziroma napetosti, vsekakor pa se morajo pogovoriti.