En kamen se je odvalil, privalil se je drugi

Nordijsko SP 2023: Infrastruktura za športni del ne bo potrebovala sprememb.
Fotografija: Prireditelji nordijskega SP 2023 si že zdaj želijo, da bi bilo tekmovanje pod Poncami nepozabno. FOTO: Matej Družnik
Odpri galerijo
Prireditelji nordijskega SP 2023 si že zdaj želijo, da bi bilo tekmovanje pod Poncami nepozabno. FOTO: Matej Družnik

Ljubljana – Slab teden dni je, odkar je Planica v četrtem poskusu dobila organizacijo nordijskega svetovnega prvenstva, ki ga bo gostila leta 2023, in sicer konec februarja ter v začetku marca. Ker je do takrat še pet let, je marsikatera ocena za SP še precej prezgodnja, medtem ko prireditelji menijo, da pri infrastrukturi za športni del ni razlogov, da bi se kaj spremenilo, je jasno, da bodo popravke doživele cestne povezave.

Štiri kandidature so stale slab milijon evrov, ki so se večinoma pokrili iz dobička tekme skakalnega svetovnega pokala, del denarja so več let prispevali tudi partnerski kraji (Kranjska Gora, Trbiž, Beljak), vztrajnost in trud sta bila prejšnji teden poplačana. »Ta vztrajnost je bila pomembna. Lahko bi rekel, da je bil to en velik učni proces. Prve kandidature ne bom komentiral, ker nisem bil zraven, vemo pa, da se ni končala najbolje. Posledično je bila druga še malce pod vplivom prve. Takrat je bilo slišati komentarje, da vodstvo v SZS ni stabilno, da politika v državi ni najbolj stabilna, na roko nam ni šla niti odpoved zimske univerzijade v Mariboru. Vse to smo vzeli v vednost, stabilizirali zvezo in začeli tretji proces kandidature. Takrat smo že imeli nov nordijski center, izpeljane nekatere tekme, a je bil Oberstdorf zelo velika ovira, saj je kandidiral že petič. Pri četrti kandidaturi smo upoštevali vse pripombe, organizirali smo vse potrebne tekme in vse se je izšlo dobro. Pred nami je zdaj veliko opravil, poskrbeti moramo, da bo SP v Planici nepozabno s stališča tako okolja kot vsega drugega, kar bomo pripravili,« je povzel predsednik SZS Enzo Smrekar na včerajšnji novinarski konferenci, na kateri so najprej predvajali predstavitveni film za kandidaturo.
 

Svetovno prvenstvo veliko večji izziv kot svetovni pokal


Vodja ekipe za njeno pripravo je bil Primož Finžgar, ki se dobro zaveda zahtevnosti izziva. »Na neki način se je ob uspešni kandidaturi vsem odvalil kamen od srca, a hkrati se je privalil drug kamen, ki se mu reče izvedba in izzivi, ki nas čakajo. Znamo organizirati svetovne pokale, svetovno prvenstvo pa je večji izziv, ki zahteva drugačen pristop, in verjamem, da smo ga Slovenci sposobni izpeljati, kot se za nas spodobi,« je prepričan Finžgar, ki meni, da bodo morali med SP zagotoviti približno 8000 postelj, od tega 3000 za tekmovalce in vse, ki so profesionalno povezani s tekmovanjem, 5000 pa za gledalce iz tujine. Tako kažejo prejšnja SP, namestitvenih zmogljivosti pa je v radiju 30, 40 kilometrov (tudi čez mejo) dovolj. Za koliko je FIS prodala marketinške in televizijske pravice, še vedno ni znano, naj pa bi tisti del, ki ga bodo dobili planiški prireditelji, pokril proračun.

Finalov svetovnega pokala v vseh panogah Planica očitno ne bo gostila, kar je bila ena od idej, ki so se pojavile v preteklosti, dovolj so – za tek in nordijsko kombinacijo – tekme svetovnega pokala, tekmovalna infrastruktura je prenovljena, postavili pa bodo začasne objekte (1000 kvadratnih metrov) in skupaj z ministrstvom za infrastrukturo uredili cesto v občini. S tremi krožišči naj bi se znebili prometnih zamaškov, poskrbeli bodo za dodatna parkirna mesta (stalna in začasna), zaradi kolesarske steze med Planico in Ratečami ter pešpoti pa ne bo potrebna širitev ceste. »Verjamem, da bomo upravičili to izbiro in pokazali, da je Kranjska Gora in tudi vsa Slovenija sposobna prirediti tudi večje tekme kot le tiste na ravni svetovnega pokala,« pa je prepričan Janez Hrovat, župan občine Kranjska Gora.

Komentarji: