Fantastično nedeljo z 2. mestom dopolnila Teja Gregorin

Biatlonka Teja Gregorin je za konec sezone prihranila najboljši dosežek doslej v svetovnem pokalu, 2. mesto v Oslu.

Objavljeno
23. marec 2014 14.58
Norway WC biathlon Mass Start
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Oslo - Zadnja tekmovalna nedelja v tej zimski sezoni bo očitno za slovenske športnike tudi najuspešnejša. Po skakalnem asu Petru Prevcu, ki se je veselil zmage in rekorda pred domačimi navijači v Planici, je do najboljšega dosežka doslej na preizkušnjah svetovnega pokala prišla še druga slovenska junakinja nedavnih 22. zimskih olimpijskih iger v Sočiju, biatlonka Teja Gregorin, ki je bila druga na tekmi s skupinskim štartom, premoč je morala priznati le Rusinji s slovaškim potnim listom Anastaziji Kuzmini, sicer olimpijski zmagovalki v šprintu, ki je bila - kljub slabšemu strelskemu izkupičku - hitrejša za slabe štiri sekunde. Na zmagovalni oder se je povzpela še Francozinja Marie Dorin Habert, ki je v ciljnem šprintu pustila za seboj tudi prvo junakinjo Sočija, Belorusinjo Darjo Domračevo.

»Sezone svetovnega pokala je res konec, vendar sem imela v zadnjem obdobju toliko nihanj, da ne morem trditi, da bi lahko s takim nizom nadaljevala, četudi bi bila še kakšna tekma pred nami. Seveda pa sem vesela in zadovoljna, da sem jo zaključila na najlepši možen način. Predvsem sem se danes poskušala osredotočiti na streljanje, kar mi je prej povzročalo tudi največ težav in v tem je bila najbrž tudi skrivnost uspeha. Seveda sem bila tudi tekaško razpoložena, čeprav je bila proga zaradi nekaj centimetrov novega snega bolj počasna kot včeraj. Moram pohvaliti tudi odlično pripravljene smuči, ki so mi v zadnjem krogu na zadnjem daljšem spustu omogočile, da sem prehitela Olgo Zajcevo in Darjo Domračevo. Kar nisem se mogla načuditi, ko sem se ozrla, pa ni bilo nobene od njiju več za menoj in sem lahko do cilja pritekla brezskrbno,« je po tekmi povedala Teja Gregorin.

Gregorinova drugič na stopničkah v svetovnem pokalu

Prekaljena Ihančanka se je izkazala z odlično predstavo na strelski preprogi, saj je oba postanka leže opravila brezhibno, v stoječem položaju pa je obakrat pustila nepobeljeno po eno tarčo, s tega stališča sta bili od nje uspešnejši le dve tekmovalki, ki jima je roka zadrhtela le po enkrat - Rusinja Olga Viluhina in Kanadčanka Rosanna Crawford. Gregorinova doslej na tekmah svetovnega pokala še nikdar ni bila tako visoko, zanjo so to druge stopničke v karieri, prve je - v isti disciplini in na istem prizorišču - vpisala v sezoni 2011/12, ko je bila v Holmenkollnu tretja. Druga je bila doslej tudi že v individualni preizkušnji na svetovnem prvenstvu v Pjongčangu v sezoni 2008/09, tretja pa nedavno v olimpijskem zasledovanju v Sočiju.

Šele ciljni šprint je odločil razvrstitev pri vrhu. Kuzmina si je že pred njim zagotovila tolikšno časovno zalogo, da je ciljno črto prečkala sama, nekaj sekund pred zasledovalkami. Gregorinova, ki je bila v skupini štirih izzivalk, je na zadnjem spustu premaknila v višjo prestavo, izstrelilo jo je na drugo mesto, njenemu ritmu ni mogla slediti niti Domračeva. Vse bližje je bila tudi zmagovalki, žal pa ji je naposled zmanjkalo metrov. Če bi bila peizkušnja 500 metrov daljša, bi se morda razpletlo drugače ...

Veliki kristalni globus je osvojila tokrat sicer šele sedmouvrščena Finka Kaisa Mäkäräinen, ki je zadržala pičlo prednost pred Norvežanko Toro Berger, ki je zasedla zgolj 14. mesto s kar petimi nepobeljenimi tarčami. Finka je bila tako že drugič, prvič po letu 2011, najboljša biatlonka v sezoni svetovnega pokala. Teja je končala na skupnem 13. mestu.

Druga Slovenka na današnji preizkušnji Andreja Mali je s kar sedmimi zgrešenimi streli zasedla zadnje, 30. mesto.

Ob 15.30 se je v Oslu začela tudi moška tekma s skupinskim štartom, na kateri je edini slovenski predstavnik Jakov Fak.

Velepec: Gregorinova je bila sposobna zmagati

»Ključno je bilo, da je zelo dobro reagirala že na začetku tekme z dvema ničlama, bilo je nekaj vetra in ni bilo lahko streljati, s tem pa si je prihranila precej moči za zadnja kroga. Tiste, ki zgrešijo en strel, morajo ostale loviti. Je bila relativno umirjena praktično do strelišča stoje, ko se ji je pripetila napaka. Na koncu je imela še dosti moči za sprint. Je pa bila celo sposobna danes zmagati. Če se ne bi zadovoljila že s tem, da je držala stik z Darjo Domračevo, ki jo v karavani preveč spoštujejo kot najhitrejšo tekačico. Če bi še malo prej napadla, bi se mogoče celo lahko približala Anastaziji Kuzmini. Kljub vsemu je fantastično izpeljala tekmo, z dobrimi živci je zdržala do konca in ji res moram čestitati, tudi javno,« je nastop svoje varovanke ocenil trener slovenske reprezentance Uroš Velepec.

 

IZIDI ŽENSKE TEKME S SKUPINSKIM ŠTARTOM V OSLU (12,5 KM)

1. Anastazija Kuzmina (Slk) 39:44,8 (4)

2. Teja Gregorin (Slo) + 3,8 (2)

3. Marie Dorin Habert (Fra) 8,3 (3)

4. Darja Domračeva (Blr) 9,6 (4)

5. Olga Zajceva (Rus) 13,9 (3)

6. Laura Dahlmeier (Nem) 23,4 (2)

7. Kaisa Mäkäräinen (Fin) 25,4 (4)

8. Rosanna Ceawford (Kan) 36,3 (1)

9. Olga Viluhina (Rus) 37,6 (1)

10. Anais Bescond (Fra) 38,6 (3)

...

30. Andreja Mali (Slo) 5:40,6 (7)

 

KONČNI VRSTNI RED V SVETOVNEM POKALU

1. Kaisa Mäkäräinen 860 točk

2. Tora Berger (Nor) 856

3. Darja Domračeva 793

4. Gabriela Soukalova (Češ) 613

5. Olga Viluhina 612

6. Anastazija Kuzmina 606

7. Tiril Eckhoff (Nor) 566

8. Valj Semerenko (Ukr) 553

9. Veronika Vitkova (Češ) 551

10. Andrea Henkel (Nem) 541

...

13. Teja Gregorin 437

45. Andreja Mali 143