Filip Flisar na poti iz krize do kolajne?

Smučarski kros: Filip Flisar pred OI v Sočiju popravlja tehniko smučanja.

Objavljeno
29. januar 2014 23.08
Špela Robnik, šport
Špela Robnik, šport
Ljubljana – Pred olimpijsko zimo je Filip Flisar pokal od samozavesti. Vedel je, da je dobro treniral, v Čilu celo prehiteval smukače. Pripravljen je bil za napad na kolajno v Sočiju. A po polovici zime naenkrat zanjo ni več najbolj vroči kandidat. Za glavni cilj si je tam zadal: premagati krizo.

Po začetni smoli na uvodni tekmah, ko se je le enkrat uvrstil v četrtfinale, je pri najboljšem slovenskem tekmovalcu v smučarskem krosu alarm zazvonil na tekmah v Val Thorensu, ko je v enem dnevu kar dvakrat obtičal v kvalifikacijah. Vedno nasmejani in sproščeni Mariborčan se je naenkrat znašel v zanj zelo tujem položaju. Ni in ni šlo, pa ni vedel zakaj. Treniral je dobro, se telesno bolje pripravil kot v minulih sezonah, tudi oprema je bila konkurenčna. Naposled sta se s trenerjem Primožem Vrhovnikom posvetila tehniki njegovega smučanja, kar mu je nazadnje v Kreischbergu vsaj v kvalifikacijah že prineslo boljše obete. A v finalu tega ni znal unovčiti. »Tehnični popravki na zadnjih treningih so se zares izkazali za uspešne, nato pa sem v finale očitno šel s prevelikimi pričakovanji. Močno hrepenim po dobrem rezultatu, da dokažem samemu sebi, da še zmorem. S takšnimi mislimi v glavi je težko smučati,« je priznal Flisar, ki je v osmini finala zadnje tekme naredil veliko napako na štartu, zaostanka pa pozneje ni mogel več nadoknaditi.

»Nisem še bil v takšnem položaju, vedno sem tekmoval zelo neobremenjeno. A se učim. Očitno se moram naučiti tudi tega, kako dobro tekmovati pod večjim psihološkim pritiskom,« je prikimal 26-letnik in se čudil, kako je lahko tako hitro naredil korak vzvratno. »Ko tekmovalec menja trenerja, oba potrebujeta nekaj časa, da se ujameta. Novi trener morda takoj ne vidi kakšne napake, ker prej nista veliko delala skupaj. Je težko, vse skupaj prinese še malo pritiska, vse to pa se stopnjuje,« se je razgovoril Flisar, ki pa je, kot že rečeno, z Vrhovnikom že popravil nekaj tehničnih podrobnosti pri njegovem smučanju. Posvečala sta se predvsem njegovi drži in položaju na smučeh. »Imaš svojo predstavo o tem, kako je treba smučati, a tu nezavedno delaš tudi majhna odstopanja. Pri menjavah iz zavoja v zavoj sem očitno v napačnem delu prerazporejal sile. To so finese, a v tej konkurence pač to največ šteje.«

Tudi Vrhovnik je bil zadovoljen z njegovim napredkom. Kot je povedal, sta na treningu v Flachauu skupaj z novimi smučmi rešila problem položaja telesa, ki je bil preveč pasiven, nazaj in pokončen. »Poskusil je stvari, ki sem mu jih svetoval. Važno je, da zdaj razume in smuča dobro. Ostalo se bo že postavilo nazaj, to me sploh ne skrbi. Bil je dober v kvalifikacijah, hiter tudi že na vseh treningih pred tem, ves čas je bil med najboljšo peterico. Manjka mu le še ta lastna potrditev. A vem, da je na pravi poti,« je zatrdil glavni trener slovenske reprezentance, ki se z njim zdaj odpravlja na zadnje treninge pred OI. V Švici se bodo tekmovalci preizkusili na progi, ki bo zelo podobna tisti v Sočiju.

Nad poligonom, na katerem se bodo borili za kolajne, je Flisar sicer navdušen, kot pravi, bo proga dejansko pokazala, kdo zna dobro smučati, po sreči se ne bo mogel nihče prebiti naprej. Sanje o kolajni so se sicer po slabšem začetku sezone nekoliko oddaljile, a vendarle jih Flisar še ni povsem opustil. Kot je dejal, je kolajna za vsakogar daleč, vendar pa bo sam zadovoljen že, če bo »premagal samega sebe« in krizo v kateri se je znašel.